JEUGD & AGOGIEK
 
Wordt gegeven in 1ste jaar professionele Bachelor in de orthopedagogie
Hoorcollege [A] 39.0
Werkcollege [B] 39.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 26.0
Totale studietijd [D] 246
Studiepunten [E] 9
Niveau inleidend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Agnes BILTRIS
Referentie SCORTH01A00006
 
Trefwoorden
S262 ontwikkelingspsychologie, S270 pedagogiek

Doelstellingen
M.b.t. de opleidingscompetenties situeert dit opleidingsonderdeel zich voornamelijk tot het gebied van het professioneel handelen van de startbekwame opvoeder-begeleider en het professioneel hanteren van informatie.
De agogiek als overkoepelende wetenschap benadert de theorie van het handelen met en voor mensen. Het biedt als dusdanig kaders aan waarbinnen de pedagogiek, de sociale agogiek en de orthopedagogiek zich situeren.
Bovendien worden basisinzichten besproken omtrent ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren in gewone alledaagse situaties en wil zo een basis bieden voor inzichten in het bijzondere, de orthopedagogiek.
Het vak wil dus een algemeen kader en praktische handvaten bieden waarop de opvoeder-begeleider kan terugvallen bij reflecties over zijn handelen.

Leerinhoud
Partim (ped)agogiek: Vertrekkend vanuit een definitie over sociaal agogisch werk worden ideeën ontwikkeld voor de begeleiding. De oudste en meest verbreide vorm van agogische hulpverlening, 'het gesticht", waar veel studenten op stage hun eerste kennismaking met het agogisch werk zullen maken, is het uitgangspunt. We etaleren kenmerken, denkbeelden en mensbeelden van het AW om te eindigen bij huidige concepten. De verschillende hulpverleningsmodellen worden tevens over de verschillende sectoren heen besproken (onderwijs, hulpverlening,...)
Partim ontwikkeling en begeleiding: in het eerste semester wordt de ontwikkelingspyschologie van de conceptie tot en met de adolescentie behandeld: lichamelijke, sociale, emotionele en cognitieve facetten van de ontwikkeling. Daaraan worden pedagogische aspecten gekoppeld: eerst wordt de relatie ouder en kind belicht vanuit enkele (ortho)pedagogische theorieën. Daarop aansluitend wordt de democratische opvoedingsstijl op zijn principes besproken en vergeleken met andere opvoedingsstijlen. Stilaan wordt de opvoedingscontext uitgebreid naar het gezin en zijjn samenstelling en invloeden buiten het gezin (sociale kring, school en maatschappelijke ontwikkelingen)
In het tweede semester wordt thema-geordend gewerkt: eetsituaties, slaapgedrag, spelen, schoolloopbaan, tv-kijken,.. zijn voorbeelden van thema's die gekozen worden door de studenten die dit op een vrij zelfstandige wijze verwerken.

Begincompetenties
Er zijn als voorkennis geen beroepsspecifieke begincompetenties vereist. Voor beide partims worden algemene referentiekaders gegeven.

Eindcompetenties
De agogiek als overkoepelende handelingswetenschap voor orthopedagogiek verklaren en situeren t.o.v. deel- en hulpwetenschappen.
Kenmerken van agogisch werk herkennen en benoemen (aanbieden van een sociaal leerproces, bereik van beïnvloeding, uitzondering, organisatie en deskundigheid).
Denkbeelden, mensbeelden en hulpverleningsmodellen uit hulp- en deelwetenschappen, verschillende tijdskaders en sectoren van de praktijk, die bij diverse kenmerken van AW passen, analysern en bespreken.
De belangrijkste begrippen, methodes en toepassingen op de opvoeding volgens de personalistische of geesteswetenschappelijke pedagogiek, de empirisch-analytische pedagogiek, de kritisch-emancipatorische pedagogiek en het postmodernisme bespreken.
Per ontwikkelingsfase een beeld weergeven van de ontwikkelingstaken van het kind van bij de conceptie tot en met de adolescentie op lichamelijk, motorisch, sociaal, emotioneel, intellectueel en moreel vlak.
Verschillende aspecten van de opvoeding en begeleiding op micro- (gezin en samenstelling, bewoners en team van een instelling), meso- (school, vriendenkring, voorziening) en macroniveau (maatschappelijke ontwikkelingen) toelichten.
Een gepaste handelswijze bepalen en argumenteren vanuit een geschikte opvoedingsstijl en i.f.v. de context.
Vakliteratuur en eigen ervaringen aanwenden in reflecties in het kader van de behandelde opvoedingsthema's.

Leermaterialen
Zowel voor (ped)agogiek als voor Ontwikkeling en begeleiding is er een cursus voorhanden, te verkrijgen op de cursusdienst of via blackboard. Daarnaast is het voor de studenten noodzakelijk allerhande informatiebronnen te raadplegen: vakliteratuur, vaktijdschriften, kranten, internet, blackboard,...

Studiekosten
cursus (ped)agogiek via blackboard
curus ontwikkeling en begeleiding ongeveer 7.00€
bibliotheeklidmaatschap

Studiebegeleiding
Via blackboard kunnen studenten korte teksten ter ondersteuning van de verschillende thema's vinden, maar teven deadlines voor het indienen van werkjes, voorbeelden van examenvragen, verwijzingen naar recente literatuur,...
Werkjes kunnen tussentijds ingediend worden voor het bekomen van feedback.
Betrokken docenten zijn bereikbaar per email. Op aanvraag worden inhaallessen gegeven en de docenten zijn aanspreekbaar voor en na de lessen.

Onderwijsvormen
partim (ped)agogiek: hoofdzakelijk hoorcolleges aangevuld met film, oefeningen, actualiteit, aanvullende informatie
Partim ontwikkeling en begeleiding: eerste semester hoorcolleges, tweede semester: discussie, leergesprek, begeleid zelfstandig werk (voornamelijk verwerken van literatuur)

Evaluatievorm
Partim (ped)agogiek : voor 1/3 van de punten schriftelijk examen in juni
Partim ontwikkeling en begeleiding: voor 2/3 van de punten, waarvan 2/3 op schriftelijk examen in juni en 1/3 op permanente evaluatie.
Studenten die op het deel (Ped)Agogiek en/of Ontwikkeling en begeleiding 1 van het opleidingsonderdeel Jeugd & agogiek minstens 10/20 behalen in de 1ste zittijd zijn niet verplicht hierover opnieuw examen af te leggen in de 2de zittijd.

OP-leden
Johan Vanderkerkhove
Agnes Biltris
Katia Perquy