Trefwoorden Voorbereiding Beroepspraktijk
Doelstellingen 1. Studenten definiëren correct de gemeenschappelijke stam.
2. Studenten definiëren correct de verschillende afstudeerrichtingen : de globale structuur, de sectoren per optie, de doelgroepen, hieraan verbonden organisaties, het profiel van de sociaal werker (kennis, vaardigheden en houdingen), gehanteerde methodieken, instrumenten en hulpbronnen.
3. Studenten duiden hun zicht op mens, maatschappij en beroep én hebben oog voor binnenlandse- en buitenlandse actualiteit.
4. Studenten duiden essentiële stappen aan bij verschillende sociale- en communicatieve vaardigheden, organisatorische- en administratieve vaardigheden. Zij kunnen tevens deze verschillende basisvaardigheden (nodig voor een 2de jaarsstage) toepassen.
5. Studenten tonen een geëngageerde ingesteldheid : tonen een houding van betrokkenheid die geconcretiseerd wordt in volgende aspecten : aanwezigheid en stiptheid, inzet, sociale houding, leergierigheid, initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen, doorzettingsvermogen ontwikkelen en eigen mening durven brengen.
6. Studenten tonen een kritische ingesteldheid : dit is een houding die geconcretiseerd wordt in volgende aspecten : een genuanceerde kijk, een zicht op eigen referentiekader, zicht op eigen mogelijkheden en beperkingen, zichzelf en het werkmateriaal in vraag stellen.
7. Studenten tonen een respectvolle ingesteldheid : dit is een houding die geconcretiseerd wordt in volgende aspecten : correctheid in afspraken, aanwezigheid, openheid, echtheid, gelijkwaardigheid, empathie en een niet veroordelende houding.
Leerinhoud Het vakonderdeel beroepspraktijk bestaat uit twee grote peilers :
1. Een theoretische (en praktijkgerichte) voorstelling van de gemeenschappelijke stam en de vier opties : maatschappelijk werk, sociaal cultureel werk, personeelswerk en maatschappelijke advisering : historiek, begripsdefiniëring, structuur, doelgroepen en organisaties, methodieken, taak en rol van de sociaal werker.
2. Oefeningen en opdrachten gekoppeld aan kennis, vaardigheden en houdingsaspecten van de maatschappelijk assistent.
Begincompetenties Geen specifieke voorkennis vereist
Eindcompetenties
Leermaterialen Er wordt gewerkt met het boek 'Leren en werken als maatschappelijk assistent' (VVSH) en met ondersteunende teksten en oefeningen.
Studiekosten Ongeveer 10 euro
Studiebegeleiding Gedurende het academiejaar krijgen de studenten tweemaal een individueel functioneringsgesprek. Hierin worden de verschillende producten en het leerproces van de student besproken. Hierbij worden aandachts- en werkpunten vastgelegd zowel i.f.v. het lopende als volgende academiejaar.
Tijdens het lesgebeuren is er regelmatig aandacht voor evaluatie, feedback, bijsturing, ... n.a.v. opdrachten, oefeningen, gesprekken, ... .
Onderwijsvormen De kennismaking met en het verwerkingsproces van de leerinhoud wordt ondersteund en gestimuleerd door :
Hoorcollege, observatie van videofragmenten en reportages, taakvragen en reflecties per les of naar aanleiding van bepaalde activiteiten, groepsopdrachten en projectwerking, bezoeken aan organisaties werkzaam binnen de verschillende opties, sprekers en deskundigen uit de diverse werkvelden, kringgesprekken, rollenspelen, ... .
Evaluatievorm Algemene principes en uitgangspunten :
* 3/5 product- en 2/5 procesevaluatie
* voor de procesevaluatie is het volgen van de lessen een vereiste (1/4 of meer afwezigheden is in principe niet geslaagd). Bij gewettigde afwezigheden wordt zoveel als mogelijk een vervangopdracht voorzien. Verder staat hier het (groei)proces en de participatie tijdens het lesgebeuren centraal.
Studenten maken verschillende producten : praktijkwerkboek, actualiteitenmap, eindrapport, groepstaken , ....
Geen mogelijkheid tot 2e zittijd.
OP-leden Annick Verstraete, Nicole Vanhoucke, Freya Ponteur, Eva Vens, Inge Vanroose, Astrid Claus, Ann Brabandt, Gunther Deriemaecker, Barbara Redant, Hildegard Gobyn, Bart Ryckewaert, Ann Dewilde, Siska Tack, Nadine Destercke
|
|