FYSICA
 
Wordt gegeven in 1ste jaar professionele Bachelor in de elektromechanica
1ste jaar professionele Bachelor in de elektromechanica
Hoorcollege [A] 24.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 24.0
Totale studietijd [D] 125
Studiepunten [E] 5
Niveau gespecialiseerd
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Christa LABES
Referentie TCEMEX01A00003
 
Trefwoorden
Fysica

Doelstellingen
Het opleidingsonderdeel Fysica is een basisvak en mag beschouwd worden als ondersteuning van verscheidene opleidingsonderdelen met technische inhoud. Met de theoretische oefeningen leren de studenten het interpreteren van een tekst, het hanteren van wiskundige concepten en het gebruik van begrippen uit aanverwante vakken. De aangeleerde competenties zijn noodzakelijk om de probleemstellingen, geformuleerd in andere vakdomeinen, op een efficiënte manier aan te pakken. Het leren oplossen van vraagstukken kan gezien worden als een training in analyse van problemen. Door de studenten te confronteren met een grote verscheidenheid aan strategieën verwerven ze een dieper inzicht in de verschillende oplossingsmogelijkheden en zullen ze creatief te werk gaan bij het aanpakken van een probleem.

Leerinhoud
Tijdens de hoorcolleges wordt de theorie fysica van het secundair onderwijs herhaald en verder uitgediept waarbij rekening gehouden wordt met een lineaire opbouw van de leerstof. De geziene theorie wordt toegepast in de praktische oefeningen van het labo en in de theoretische oefeningen in het kader van begeleid zelfstandig leren (BZL). Bij het oplossen van de meeste vakinhoudelijke problemen moeten de studenten vooral over de nodige strategische kennis beschikken die nodig is voor het uitvoeren van het oplossingsproces.

De cursus fysica omvat de volgende hoofdstukken:
Kinematica, Dynamica, Fluïda, Trillingen, Golven, Geometrische optica, Thermodynamica


Begincompetenties
Er zijn geen specifieke begincompetenties vereist.

Eindcompetenties
Analytisch denkvermogen: beginniveau
De studenten hebben een kritische kijk op hun eigen werkwijze, ze kunnen hoofdzaken van bijzaken onderscheiden. De studenten werken oplossingen uit voor eenvoudige opdrachten en benutten daarvoor actief de noodzakelijke informatiebronnen.
Creativiteit: beginniveau
De studenten ontwikkelen nieuwe ideeën en willen deze uitproberen waarbij ze soms verrassende verbanden leggen.
Nauwkeurigheid: beginniveau
De studenten controleren hun eigen werk; ze willen geen fouten maken en zijn niet tevreden met een slordig afgewerkt resultaat.
Contactvaardigheid: beginniveau
De studenten contacteren zonder schroom hun docenten en leggen contacten met hun medestudenten.
Zelfstandigheid: beginniveau
De studenten weten wat ze willen. Ze werken zelfstandig aan de opgegeven taken en vragen advies op het juiste ogenblik.
Initiatief nemen: beginniveau
De studenten laten de problemen niet aanslepen en ondernemen ongevraagd actie.

Leermaterialen
Een syllabus opgesteld door de lesgever en het zelfstudiepakket zijn beschikbaar in de cursusdienst en zullen ook digitaal aangeboden worden. Bibliografische gegevens zijn opgenomen in de cursus, de meeste boeken kunnen geraadpleegd worden in de bibliotheek van de campus BME-CTL.

Studiekosten
Syllabus: ongeveer € 15

Studiebegeleiding
Binnen de opleiding en voor het opleidingsonderdeel Fysica bestaan verscheidene activiteiten die de instroombegeleiding trachten te optimaliseren. Naast de brugcursus in de inhaalweek en het vakmonitoraat gedurende de eerste weken van het academiejaar wordt ook een verplichte oriënteringsproef georganiseerd. Deze test heeft een diagnostische doelstelling, het behaalde resultaat bepaalt de keuze van het te volgen traject; het modeltraject voor de studenten die over de nodige vaardigheden beschikken en het gedifferentieerde traject voor de studenten met een achterstand. De leercompetenties met betrekking tot de studievaardigheden van de studenten zijn geïntegreerd in het vak fysica en worden aan de hand van de cursus fysica aangeleerd. Om de overgang van secundair naar hoger onderwijs te vergemakkelijken worden eerstejaarsstudenten door mentoren begeleid die hun studievorderingen opvolgen. Er bestaat steeds de mogelijkheid tot een persoonlijke afspraak met de docent of online via http://docent.hogent.be/~la371.

Onderwijsvormen
Theorie fysica: hoorcolleges
Labo fysica: praktische oefeningen
Begeleid zelfstandig leren (BZL): theoretische oefeningen en projectwerking (zie opleidingsonderdeel vakoverschrijdend project).

Evaluatievorm
Theorie: schriftelijk examen met open vragen en meerkeuzevragen, 50% van de punten, 2e zittijd mogelijk
Labo: permanente evaluatie, 25% van de punten, geen 2e zittijd mogelijk
BZL theoretische oefeningen: per semester twee schriftelijke evaluaties gevolgd door een feedbackgesprek, 25% van de punten, 2e zittijd mogelijk


OP-leden