VAKOVERSCHRIJDEND PROJECT
 
Wordt gegeven in 1ste jaar professionele Bachelor in de elektromechanica
1ste jaar professionele Bachelor in de elektromechanica
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 120.0
Totale studietijd [D] 250
Studiepunten [E] 10
Niveau gespecialiseerd
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Christa LABES
Referentie TCEMEX01A00012
 
Trefwoorden
Programmatie, Fysica, Technologie-toepassingen, Elektrotechniek, Elektronica

Doelstellingen
De arbeidsmarkt vraagt om afgestudeerden die naast een gedegen vakkennis ook beschikken over communicatieve vaardigheden en het vermogen tot samenwerking en tot analytisch en probleemoplossend denken. Jezelf kennen en het reflecteren op het eigen gedrag is van wezenlijk belang voor een goede communicatie met de collega's en de klanten. Met praktijkgeoriënteerde probleemstellingen en realistische opdrachten wordt specifiek aandacht besteed aan het ontwikkelen van een brede beroepsbekwaamheid.

Leerinhoud
De vakoverschrijdende projecten zijn thematisch en multidisciplinair opgebouwd vanuit verschillende studieonderdelen. Er worden accenten gelegd op beroepsspecifieke werksituaties. De studenten bestuderen en integreren de leerinhouden van de diverse vakken die bij het project betrokken zijn.

Begincompetenties
Eindcompetenties van het vak Informatica
Eindcompetenties van het opleidingsonderdeel Wiskunde
Eindcompetenties van het opleidingsonderdeel Fysica
Eindcompetenties van het opleidingsonderdeel Elektriciteit
Eindcompetenties van het opleidingsonderdeel Installatietechnieken
Eindcompetenties van het opleidingsonderdeel Vormgevingstechnieken

Eindcompetenties
Algemene competenties:

Analytisch denkvermogen:
De studenten hebben een kritische kijk op hun eigen werkwijze. Ze werken oplossingen uit voor eenvoudige opdrachten en benutten daarvoor actief de noodzakelijke informatiebronnen.
Besluitvaardigheid:
De studenten durven zeggen dat er iets niet juist is en nemen tijdig een beslissing.
Creativiteit:
De studenten ontwikkelen nieuwe ideeën en willen deze uitproberen waarbij ze soms verrassende verbanden leggen.
Flexibiliteit:
De studenten zijn bereid van werkmethode te veranderen indien het nodig is. Ze kiezen een andere aanpak van zodra het resultaat in gevaar komt.
Initiatief nemen:
De studenten laten de problemen niet aanslepen en ondernemen ongevraagd actie.
Nauwkeurigheid:
De studenten controleren hun eigen werk; ze willen geen fouten maken en zijn niet tevreden met een slordig afgewerkt resultaat.
Zelfstandigheid:
De studenten weten wat ze willen. Ze werken zelfstandig aan de opgegeven taken en vragen advies op het juiste ogenblik.
Contactvaardigheid:
De studenten contacteren zonder schroom hun docenten en leggen contacten met de medestudenten.
Kunnen anticiperen:
De studenten reageren alert op hun omgeving; ze luisteren actief naar anderen.

Algemene beroepsspecifieke competenties:

Teamvaardigheden:
De studenten zijn altijd aanwezig op teambijeenkomsten, ze staan open voor kritiek. Indien nodig helpen ze anderen met de opdracht.
Veiligheidsbewustzijn:
De studenten volgen de veiligheidsvoorschriften en passen de werkplaatsreglementen toe.
Schriftelijke communicatievaardigheid:
De studenten zijn in staat een reflectieverslag en een theoretisch verslag op te stellen waarbij ze een correct taalgebruik hanteren en de spelling in acht nemen.
Mondelinge communicatievaardigheid:
De studenten beheersen de beginselen van de vergadertechnieken. Tevens kunnen ze een korte presentatie geven van het bereikte resultaat.

De beroepsspecifieke competenties die aan bod komen tijdens de projectwerking zijn terug te vinden op de studiefiches van de betrokken opleidingsonderdelen. De studenten beschikken niet alleen over de bekwaamheid om vakspecifieke kennis toe te passen, maar ze zijn ook in staat om de diverse kennisgebieden te integreren in het project en daarnaast moeten ze praktijksituaties kritisch kunnen evalueren.

Leermaterialen
Syllabi, opgesteld door de lesgevers van de betrokken opleidingsonderdelen, zijn te verkrijgen bij de cursusdienst of bij de lectoren zelf. Bibliografische gegevens zijn opgenomen in de syllabi, de meeste boeken kunnen geraadpleegd worden in de bibliotheek van de campus BME-CTL. Bijkomende informatie wordt aangeboden via een elektronische leeromgeving (ELO) en daarnaast worden de studenten ook aangespoord om het internet te gebruiken.

Studiekosten
Fotokopiekosten voor de handleiding, afhankelijk van het aantal pagina's. Bij sommige projecten kan een extra kostenbijdrage tot maximum € 30 gevraagd worden.

Studiebegeleiding
De studenten ontvangen geregeld feedback, voor niet vakgebonden problemen kunnen ze terecht bij de mentoren of bij de studiebegeleider.

Onderwijsvormen
BZL, begeleid zelfstandig werken: projectwerking

Evaluatievorm
Procesevaluatie:
De beoordeling van de samenwerking en het werkproces gebeurt aan de hand van een reflectieverslag opgesteld door de student en door co- en peer-assessment; niet alleen de lectoren maar ook de teamleden zijn betrokken bij de beoordeling.
20% van de te behalen punten, geen mogelijkheid tot 2e zittijd.

Productevaluatie:
Beoordeling van het bereikte resultaat: 30% van de te behalen punten, geen mogelijkheid tot 2e zittijd.
De studenten van een team stellen een theoretisch verslag op van de realisatie van de opdracht: 10% van de te behalen punten, 2e zittijd mogelijk.
Korte presentatie van de probleemstelling en de realisatie van de opdracht: 10% van de te behalen punten, er bestaat de mogelijkheid tot 2e zittijd.
De uiteenzetting wordt gevolgd door een mondelinge ondervraging van iedere student m.b.t. de theoretische achtergrond van het project; 30% van de te behalen punten, mogelijkheid tot 2e zittijd.



OP-leden