Trefwoorden H360-vreemde-talenonderwijs, H352-syntaxis, H352-semantiek, H353-lexicologie
Doelstellingen De vier vaardigheden voor taalverwerving komen hier aan bod : lees-, luister-, schrijf- en spreekvaardigheid. Ze vormen de basis van de taalverwerving. De reeds verworven kennis uit de humaniora wordt opgefrist en uitgediept. De kennis van de grammatica wordt in een ruimer tekstverband toegepast. De student leert teksten begrijpen en schriftelijk en mondeling hertalen, een onmisbaar element van de voorbereiding op het interpretatieve model dat bij het vertalen wordt gebruikt.. De aangeleerde strategieën zijn de basis van zijn later beroep als vertaler, tolk of meertalige communicator en vormen een stap naar tekstanalyse en -commentaar op academisch niveau.
Leerinhoud Lees- en luistervaardigheid : Vertrekkende van actuele video-opnames en teksten uit kranten en tijdschriften wordt aan de studenten geleerd hoe ze naar kernbegrippen kunnen zoeken en in een vreemde taal kunnen herformuleren. Bronnen zijn hier voornamelijk recente nieuwsitems. De studenten worden vertrouwd gemaakt met verbanden op woord- en zinsniveau, en met de mechanismen van de woordenschat : woordvorming, associaties, synoniemen, meerdere betekenissen, taalregisters, enz. De basiswoordenschat wordt opgefrist en bijgewerkt. De studenten leren eveneens dat de interpretatie van een tekst niet alleen een kwestie is van woordenschat maar ook afhangt van grammaticale structuren en van de rol van die tekst in een gegeven communicatie. De studenten leren die verschijnselen te ontdekken en te gebruiken.
Schrijf- en spreekvaardigheid : De studenten leren beknopte mondelinge en schriftelijke verslagen te maken van de bronnen waarmee ze hebben gewerkt. Ze leren de taal correct te gebruiken. Er is uiteraard ook aandacht voor de spelling (dicteeoefeningen).
Begincompetenties De student beschikt over de eindcompetenties F van het secundair onderwijs.
Eindcompetenties De student kan:
- een geschreven of gesproken F tekst van gemiddelde moeilijkheidsgraad begrijpen en duiden
- goedgebouwde en correct geformuleerde F zinnen en alinea’s schrijven
- actief deelnemen aan een F conversatie over een algemeen onderwerp en daarbij correct taalgebruik en een goede uitspraak aanwenden
Leermaterialen
Woordenboek (aanbevolen maar niet verplicht) : Le Nouveau Petit Robert I , Dictionnaire alphabétique et analogique de la langue française. Dictionnaires Le Robert, Paris. De meest recente uitgave.
Syllabus Tekstinterpretatie I (cursusverkoop).
Het meest recente en geschikte handboek voor woordenschatverwerving (De titel wordt later meegedeeld).
Hand-outs worden uitgedeeld.
De boeken van de lectuurlijst kunnen in bibliotheken worden gevonden maar ook nieuw worden aangekocht. Het gaat in hoofdzaak om pocketuitgaven.
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 130.0 EUR
Syllabus Tekstinterpretatie I : ongeveer 5 EUR
Boek voor woordenschatverwerving : richtprijs : 15 EUR
Hand-outs : fotokopieën, begrepen in forfait van het departement
Boeken van de lectuurlijst : kan in bibliotheken, richtprijs nieuw 40 EUR
Woordenboek (aanbevolen maar niet verplicht) : Le Nouveau Petit Robert I , Dictionnaire alphabétique et analogique de la langue française. Dictionnaires Le Robert, Paris. Laatste uitgave. Ongeveer 70 EUR.
Studiebegeleiding
studievoortgangsgesprekken, monitoraat, spreekuren
Onderwijsvormen
B = werkcollege, C = andere werkvormen.
Evaluatievorm
Schriftelijk (3/4) en mondeling (1/4) aan het eind van het tweede semester, met gelegenheid tot schriftelijke voorbereiding
OP-leden Titularis Roger VANDENBRANDE(Fa)
Medewerkers
Christophe HALSBERGHE(Fd)
Laurence SWAELENS(Fe)
Brunehilde AMMANN(Ff)
|
|