KUNST IN OPENBARE RUIMTE 2.2.
 
Wordt gegeven in Keuzelijst 2de Bachelor audiovisuele kunst - afstudeerrichting: Animatie
Keuzelijst 2de Bachelor audiovisuele kunst - afstudeerrichting: Film
Keuzelijst 2de Bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Fotografie
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Grafische vormgeving en grafiek
Keuzelijst 2de Bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Textiel en mode
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Schilderkunst
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Tekenen
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Gecombineerde media
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Beeldhouwkunst
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 25.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 25.0
Totale studietijd [D] 150
Studiepunten [E] 6
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Johan BAELE
Referentie ABBKUB02K00035
 
Trefwoorden
Kunst in openbare ruimte 2.2.

Doelstellingen
Het vak is artistiek gebonden. Niet alleen de Stad Gent vormt het onderzoeks- en werklabo van dit vak maar wordt uitgebreid naar de bredere wereld. De analytische aanpak in het eerste jaar verplaatst zich nu naar het conceptuele in de private en publieke ruimte. De concepten vertonen een maatschappelijke betrokkenheid en worden liefst concreet uitgevoerd. Dikwijls kaderen ze in wedstrijden, in private of publieke initiatieven.

Leerinhoud
Concrete opdrachten worden aan de student voorgelegd. Er wordt hem individueel inhoudelijke en logistieke steun verleend bij zijn project. Er wordt mede gezocht naar technische bijstand. Het principe van self-learning is evenwel van kracht. Als voorbeelden gelden projecten uit KUNST IN DE STAD ,wedstrijden als RECYCLART, stedenbouwkundig projecten zoals Villeneuvette (F) e.a.(2003-2004). In deze module kan de student zelf een participatie in of een project voorstellen, dat kadert in dit interesseveld.

Begincompetenties
De algemene voorkennis opgedaan in het globale pakket van de eerste 3 modules van Vorm in tijd en ruimte is noodzakelijk. Aangezien het een aanverwant vak betreft is vanuit andere trajecten een algemene kennis over de kunsthistorische betekenis van de westerse stad een noodzaak. Er kan ingestapt worden in deze 4e module wanneer in het curriculum van de student projecten blijken , de competenties van 2.1 Kunst in de openbare ruimte evenwaardig.

Eindcompetenties
Er wordt verwacht dat de student zijn artistieke- en multi-mediale aanpak beheerst in onderzoek, idee, cultuur, maatschappelijke relevantie en stilaan in de technische realisatie en in de budgettering. De communicatieve aanpak naar opdrachtgevers, informanten ,uitvoerders en administraties is volwaardig.

Leermaterialen
In het kader van de opgaven en de keuze van de student wordt informatie uit literatuur, tijdschriften of gerealizeerde projecten aangereikt. Regelmatige en relevante bezoeken aan ateliers, tentoonstellingen worden gepland.

Studiekosten
Afhankelijk van het concept en de realisatie. Bij grootschalige projecten kan er financiële steun gevraagd worden uit het ateliergeld.

Studiebegeleiding
Atelierwerk, seminarie, spreekuren en indien nodig dialoog per e-mail. Ondersteuning vanuit de beeldende en digitale media is noodzakelijk.

Onderwijsvormen
Aanreiken van informatie in seminarievorm. Bespreking werk in groep en individueel in ateliervorm.

Evaluatievorm
- Tijdens de lessen zijn er permanente evaluaties van het artistieke proces. De toegekende cijfers tellen voor 1/3 van de punten.
- In de examenperiode is er een eindevaluatie van het artistieke werk waarbij de punten van dit onderdeel worden bepaald door juryleden, betrokken bij het werk. Het toegekend cijfer telt voor 2/3 van de punten.
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken en opdrachten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
- In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
- Geen tweede zittijd mogelijk.


OP-leden
Johan Baele