GESCHIEDENIS VAN DE MODE
 
Wordt gegeven in Keuzelijst 2de Bachelor audiovisuele kunst - afstudeerrichting: Animatie
Keuzelijst 2de Bachelor audiovisuele kunst - afstudeerrichting: Film
Keuzelijst 2de Bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Fotografie
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Grafische vormgeving en grafiek
Keuzelijst 2de Bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Textiel en mode
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Schilderkunst
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Tekenen
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Gecombineerde media
Keuzelijst 2de bachelor beeldende kunst - afstudeerrichting: Beeldhouwkunst
Hoorcollege [A] 40.0
Werkcollege [B] 15.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Patrick VIAENE
Referentie ABBKUB02K00037
 
Trefwoorden
Geschiedenis van de mode

Doelstellingen
Het opleidingsonderdeel beoogt aan de studenten een inzicht en denkkader te geven en leren hanteren inzake de ontwikkeling van de mode en de kostuumgeschiedenis. Van de studenten wordt immers verwacht dat zij op een creatieve wijze de trends in het hedendaagse modegebeuren en de huidige ontwikkelingen in de wereld van het kostuum, de textiel en de mode kunnen kaderen in een breed historisch perspectief.
Het opleidingsonderdeel beoogt vanuit zeer diverse invalshoeken de interesse, kennis en mondigheid van de studenten op het vlak van de evolutie van mode en kostuum aan te wakkeren en te verhogen.

Leerinhoud
De invalshoeken van de lessenreeks “geschiedenis van de mode en het kostuum” zijn zowel thematisch (bijvoorbeeld de ontwikkeling van de vormentaal van de kledij, de geschiedenis van de grondstoffen die in de kledij verwerkt worden, de ontwikkeling van bepaalde kledingstukken, de ontwikkeling van bijvoorbeeld kinderkleding of militaire en niet-militaire uniformen), als geografisch (bijvoorbeeld de geschiedenis van de mode in West-Europa versus de Mediterrane landen) als verder nog chronologisch (vertrekkend van de Oudheid en de middeleeuwen, de Nieuwe Tijden tot en met de Nieuwste tijden).
De geschiedenis van de mode en het kostuum wordt gegeven met een sterke terugkoppeling naar de hedendaagse trends en ontwikkelingen. Niet alleen wordt aandacht geschonken aan de vormelijke evoluties maar ook aan de economische en sociale geschiedenis van de mode en de textiel. In de mate van het mogelijke worden derhalve verbanden gelegd tussen heden en verleden, die op elkaar inwerken en talrijke interacties vertonen.
Er kan, kort na de aanvang van de lessenreeks, een gerichte opdracht gegeven worden die verband houdt met de vakinhoud. Dit kan een leesopdracht inhouden (met persoonlijke, schriftelijke verwerking) of een de opgave van een persoonlijk verslag inhouden van een bezoek aan een bedrijf, een instelling, tentoonstelling of andere manifestatie.

Begincompetenties
Een sterke motivering om de leerinhouden vanuit een kritische ingesteldheid (zowel cognitief als affectief) te beleven en te begrijpen, strekt tot aanbeveling. Er is echter geen voorkennis inzake de vakinhouden of specifieke begincompetenties vereist.

Eindcompetenties
De student kent de algemene ontwikkelingen van de mode- en de kostuumgeschiedenis. De student is in staat de historische invloeden en interacties in de huidige ontwikkelingen van de mode en het kostuum te onderkennen en is in staat zijn kennis over de mode- en kostuumgeschiedenis in zijn creaties toe te toepassen en te verwerken.

Leermaterialen
Cursussen worden via de centrale kopiedienst gratis aangeboden. Er worden diverse publicaties en basisliteratuur voorgesteld, al dan niet voorradig in de bibliotheek / mediatheek van de Hogeschool, waarvan de raadpleging nuttig kan zijn om de leerstof te verwerken en de inhouden ervan uit te diepen.

Studiekosten
Er zijn geen specifieke studiekosten. De cursus wordt gratis aangeboden. Eventuele (niet verplichte) aankoop van één of meer handboeken of basiswerken wordt aanbevolen. Onkosten verbonden aan eventuele studie-uitstap(pen) zijn tot het absolute minimum beperkt.

Studiebegeleiding
Er wordt door de titularis een persoonlijke begeleiding van de student gegarandeerd door de mogelijkheid van een persoonlijke onderhoud buiten de lesuren maar ook door het beantwoorden van vragen tijdens of na afloop van elk hoorcollege, desgewenst het verstrekken van bijkomende toelichtingen in verband met (eventuele) opdracht(en), opgegeven in het kader van de lessen.

Onderwijsvormen
De leervakinhoud wordt gedoceerd op diverse, elkaar aanvullende manieren. De hoorcolleges vormen hierbij het belangrijkste onderdeel. Deze worden geïllustreerd met allerhande audiovisuele hulpmiddelen. Aan de studenten wordt een eigen cursus “Geschiedenis van de Mode en het Kostuum” ter beschikking gesteld. Deze wordt aangevuld door het uitdelen van bijkomende informatie en addenda met betrekking tot het vakgebied: besprekingen van recente publicaties over het vakgebied, folders van tentoonstellingen, studiedagen en andere manifestaties. Naast de hoorcolleges kunnen ook één of meer studie-uitstappen voorzien worden.

Evaluatievorm
De student worden tijdens de lessen regelmatig getoetst inzake de verwerking van de aangebrachte kennis en de persoonlijke verwerking ervan. De student legt een mondeling examen af in de eerste examenperiode. De eventuele opdracht(en), ingeleverd uiterlijk bij de aanvang van het examen, wordt mede in de eindquotering opgenomen.

Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
Werkstukken en opdrachten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
Examenmogelijkheid in de 1ste en 2de examenperiode.

OP-leden
Patrick Viaene