ONTWERPANALYSE EN INITIATIE 1.1.
 
Wordt gegeven in 1ste jaar professionele Bachelor in de interieurvormgeving
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 75.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 50.0
Totale studietijd [D] 330
Studiepunten [E] 11
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Bart BRANTS
Referentie ACINVG01A00010
 
Trefwoorden
Ontwerpanalyse en Initiatie 1.1.

Doelstellingen
Het opleidingsonderdeel "ontwerpanalyse en initiatie" is het 1ste luik van de over de 6 modules gespreide "ontwerp-"opleidingsonderdelen.
Deze worden beschouwd als de rode draad doorheen de opleiding met een groeiende graad van complexiteit en eveneens met de mogelijkheid tot verdere differentiatie die in relatie staat tot het beroepenveld. Typefuncties gaande van voorstudie tot organisatie komen hierbij geleidelijk aan allemaal aan bod.
De student verwerft de nodige competenties om op een adequate manier de er op volgende opleidingsonderdelen aan te vatten. De verworven competenties zijn noodzakelijk alvorens te kunnen ontwerpen.

Leerinhoud
Aanvankelijk leert de student "spelenderwijs" vormbeheersing, ruimtelijk denken, creatief denken, een ruimtelijke ingreep bedenken, schaal hanteren, plantekenen, voorstelling van een ruimtelijk ontwerp maken met schetsen, perspectieven, schaalmodel. Dit zijn allen onderdelen van het eisenpakket geformuleerd in een opgave. Zijn leergierigheid, kritische ingesteldheid, probleemoplossend en analytisch denken, beslissingsvermogen en zin voor esthetiek en nauwkeurigheid worden gestimuleerd.
Het kunnen hanteren van het vakjargon van het beroepenveld en op een experimentele en persoonlijke wijze kunnen omgaan met zowel ruimtelijk als materiaalspecifiek aanvoelen maken hiervan onderdeel uit. In een 2de stadium leert de student de kenmerken van "masters of design" kennen en begrijpen. Er worden tevens linken gelegd met de audiovisuele en beeldende kunsten telkens in relatie tot om het even welke vorm van een interieur.
Aansluitend wordt overgegaan tot de initiatie van deelfuncties van het wonen, volgens een te respecteren eisenpakket binnen een specifieke context.

Begincompetenties
Geen (beroeps-)specifieke begincompetenties vereist.
Wenselijk: open geest, kritische ingesteldheid, zin voor esthetiek, zin voor innovatie, creativiteit, empathie, werklust, stressbestendig.

Eindcompetenties
· Algemene competenties:

organisatievermogen - inleving in mondiale context - opvolgen van actualiteit - verwerven en verwerken van informatie - probleemoplossend denken - ingesteldheid tot levenslang leren - vermogen tot kritische reflectie - creativiteit en soepelheid van geest - deadlines respecteren (organisatievermogen) - nauwkeurig kunnen werken

· Algemeen beroepsgerichte competenties:

algemene smaakbegrippen kunnen onderscheiden van eigen smaakvoelen - artistiek aanvoelen -assertiviteit en stellingname - vakliteratuur raadplegen - vakterminologie begrijpen en hanteren - basisinzichten hebben in interieurarchitectuur en design - gevoel voor verhoudingen en compositie - zin voor innovatie en originaliteit - kennis hebben van hedendaagse vormgeving - kritische ingesteldheid - getuigen van ruimtelijk inzicht - planinzicht - oplossingsgericht kunnen werken

· Beroepsspecifieke competenties:

voeling voor interactie tussen de verschillende kunstdisciplines - inlevingsvermogen in opdracht (eisen, situatie, stellingen, prioriteiten, middelen, context) - ruimtelijke situaties kunnen omzetten in een twee -en driedimensionale voorstelling- een beeld kunnen lezen (architectuur, interieur, object) - gevoel hebben voor verhoudingen, kleur, textuur en materiaalverwerking - kennis en toepassen van teken -en voorstellingsconventies - ruimtes kunnen analyseren - toepassen van elementaire manuele tekentechnieken en voorstellingstechnieken (2d en 3D) - deelfuncties van het wonen kunnen analyseren en van elkaar kunnen onderscheiden, rekening houdend met gestelde eisen - ergonomisch inzicht betreffende deelfuncties van het wonen - de basistechnieken van het opmeten kennen en kunnen toepassen voor een eenvoudige ruimte op één niveau - aspecten van ruimtelijkheid kunnen aanvoelen - visies van "masters" of design kunnen erkennen.

Leermaterialen
Basispakket tekenmateriaal - opgaven en handboek via copydienst - papier en maquettemateriaal.
Basispakket tekenmateriaal: Inkttekenpennen 0.18,0.25, 0.35, 0.5; T-lat lengte 1m, grote tekendriehoeken 30/60° en 45°, passer (potlood en inkt), rol tape (genre papiertape), witte gom geschikt voor kalkpapier, schetskalk breedte 30cm, vouwmeter L=2.00m, potlood-stiftenhouder 0.5mm zachtheid HB, tekenpapier en kalkpapier formaat A3, meetlat in metaal 50cm, maquettemateriaal, tafel met effen ondergrond en rechte zijranden als tekentafel.

Studiekosten
Materiaal: +/- 400 euro
Handboek en opgaven: 0 euro (vanuit ateliergelden)
Mogelijk eendagsbezoek: 10 euro

Studiebegeleiding
monitoraat (remediëring in de vorm van aangepaste workshops + individuele studiebegeleiding mogelijk op afspraak


Onderwijsvormen
hoorcollege, atelier, oefeningsessies, cases begeleid zelfstandig leren.

Evaluatievorm
permanente evaluatie 2/3 van de punten; jurering 1/3 van de punten.
Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
Werkstukken en opdrachten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
Geen tweede zittijd mogelijk.


OP-leden
K. De Bondt, J. De Coker, E. Hemerijckx, G. Senepart, S. Termont, T. Wellekens.