CULTUUR 1.2.
 
Wordt gegeven in 1ste jaar professionele Bachelor in de interieurvormgeving
Hoorcollege [A] 38.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 13.0
Totale studietijd [D] 86
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis ACAD VAKGROEP
Referentie ACINVG01A00021
 
Trefwoorden
Cultuur 1.2.

Doelstellingen
Actualia
Actualia beoogt de student, aan wie door de ateliertitularis(sen) een ontwerpopdracht werd opgegeven, een verruimend, oriënterend en bruikbaar referentiekader te geven dat rechtstreeks aansluit op het onderwerp van de opdracht(en).
De student een theoretische, maar tegelijk ook informatieve en praktisch toepasbare informatie te geven, die inspirerend is bij de aanvang van de uitvoering van de ontwerptaak (ontwerptaken).
De aangebrachte basisinformatie, welke anticipeert op de creatieve uitdagingen en mogelijkheden van de opdracht in de ruimste betekenis, dient derhalve te fungeren als een background van visies, ideeën en suggesties die voor de student nuttig zijn bij de uitvoering van de betreffende (in de loop van het jaar opeenvolgende) opdrachten.

Kunstgeschiedenis
Kunstgeschiedenis beoogt aan de eerstejaarsstudent Interieurvormgeving een denkkader te bezorgen waarbij de belangrijke ontwikkelingsfasen van de kunst-, de architectuur- en de cultuurproductie in de Oudheid en de Middeleeuwen (met aanloop tot de Renaissance) op overzichtelijke en aanschouwelijke wijze toegelicht worden.
Hierbij wordt de bij de meerderheid van de studenten aanwezige summiere basiskennis over deze onderwerpen uitgediept en gerelateerd tot het domein van de interieurvormgeving van voorbije perioden en van vandaag.
Een bijkomende doelstelling is dan ook de student in staat te stellen de betekenis en de waarde van een aantal belangrijke realisaties op het gebied van kunst en cultuur te onderkennen vanuit de situatie van de hedendaagse leefwereld, in het bijzonder vanuit het standpunt van de hedendaagse interieurvormgeving.
Het opleidingsonderdeel beoogt vanuit zeer diverse (chronologische, thematische, inhoudelijke) invalshoeken de interesse, kennis en mondigheid van de studenten op het vlak van de evolutie van kunst en cultuur (en van het onderzoek hierover) aan te wakkeren en te verhogen.

Leerinhoud
Actualia
Theoretische, algemeen oriënterende, maar ook praktische achtergrondsinformatie, die aansluit op het onderwerp van concrete opdrachten.
Introducties die kort op de bal spelen bij de uitvoering van in het atelier opgegeven oefeningen en opdrachten.
De inhoud levert de student een denkkader, dat een meerwaarde oplevert bij de voorbereidende stappen en de uitwerking van concrete ontwerpopdrachten.
Bij het aanbrengen van bovenbeschreven inhouden wordt rekening gehouden met de actuele manifestaties (tentoonstellingen, recente publicaties, e.d.), waarvan het bezoek of kennisname door lectuur aanbevolen wordt.

Kunstgeschiedenis
De inhoud van het opleidingsonderdeel heeft betrekking op een initiatie in de kunst- en cultuurgeschiedenis (met nadruk op de perioden Oudheid en Middeleeuwen) als noodzakelijke onderbouw, richtsnoer en oriëntering voor de hedendaagse interieurvormgever.
Er wordt vooral aandacht besteed aan de ontwikkeling van de kunst en cultuurproductie tijdens de Oudheid en Middeleeuwen in Europa, waarbij de aandacht vooral gaat naar de ontwikkelingen van de bouwwereld, de architectuuropvattingen en de ontwikkeling van de wooncultuur.
Er wordt aangetoond dat niet alleen technische en financiële mogelijkheden en beperkingen, maar ook maatschappelijke, religieuze en politieke opvattingen invloed hebben en gehad hebben op domeinen zoals de artistieke beeldtaal, de artistieke praktijk, in het bijzonder op de architectuurvormen en het bouwbedrijf.
Hierbij worden in de mate van het mogelijke verbanden gelegd met de hedendaagse situatie, die vaak als vertrekpunt dient voor het toelichten van de culturele en artistieke praktijk uit voorbije perioden.
Er kan, kort na de aanvang van de lessenreeks, een gerichte opdracht gegeven worden die verband houdt met de vakinhoud. Dit kan een leesopdracht inhouden (met persoonlijke, schriftelijke verwerking) of een de opgave van een persoonlijk verslag inhouden van een bezoek aan een bedrijf, een instelling, tentoonstelling of andere manifestatie.

Begincompetenties
Een sterke motivering om de leerinhouden vanuit een kritische ingesteldheid (zowel cognitief als affectief) te beleven en te begrijpen, strekt tot aanbeveling. Er is echter geen voorkennis inzake de vakinhouden of specifieke begincompetenties vereist.

Eindcompetenties
Actualia
Algemene competenties: de student is in staat om de essentie van de aangebrachte inhouden van de introducties te begrijpen en persoonlijk te verwerken.
Specifieke competenties: de student is in staat de aangebrachte informatie toe te passen bij zijn ontwerpopdracht(en). Hij is in staat een schriftelijke neerslag van zijn ontwerpbeslissingen in de vorm van een korte bundel op te maken.

Kunstgeschiedenis
Algemene competenties:
De student kan de algemene ontwikkelingen en realisaties op het gebied van de kunst en cultuur met betrekking tot de behandelde perioden herkennen, omschrijven en situeren in tijd en ruimte.
Specifieke competenties:
De student is in staat de waarde en het belang van de artistieke ontwikkelingen, belangrijke artistieke en architecturale realisaties te onderkennen en verbanden te leggen tussen deze realisaties en de hedendaagse artistieke en architecturale praktijk.

Leermaterialen
Actualia
De introducties kunnen worden geïllustreerd door werkbladen en (audio)visueel materiaal.
Er worden diverse publicaties en basisliteratuur voorgesteld, al dan niet voorradig in de bibliotheek / mediatheek van de Hogeschool, waarvan de raadpleging nuttig kan zijn om de oefening / opdracht uit te voeren.

Kunstgeschiedenis
Cursussen worden via de centrale kopiedienst gratis aangeboden. Er worden diverse publicaties en basisliteratuur voorgesteld, al dan niet voorradig in de bibliotheek / mediatheek van de Hogeschool, waarvan de raadpleging nuttig kan zijn om de leerstof te verwerken en de inhouden ervan uit te diepen.

Studiekosten
Er zijn geen specifieke studiekosten. De eventuele uitdeling van werkbladen en documentatie is gratis. Eventuele (niet verplichte) aankoop van één of meer nuttige handboeken of andere publicaties kan worden aanbevolen maar is niet verplicht.
Onkosten verbonden aan eventuele studie-uitstap(pen) zijn tot het absolute minimum beperkt.

Studiebegeleiding
Er wordt door de titularis een persoonlijke begeleiding van de student gegarandeerd door de mogelijkheid van een persoonlijke onderhoud buiten de lesuren maar ook door het beantwoorden van vragen tijdens of na afloop van elk hoorcollege, desgewenst het verstrekken van bijkomende toelichtingen in verband met (eventuele) opdracht(en), opgegeven in het kader van de lessen.

Onderwijsvormen
Actualia
De leervakinhoud wordt gedoceerd op diverse, elkaar aanvullende manieren. De hoorcolleges vormen hierbij het belangrijkste onderdeel. Deze worden geïllustreerd met allerhande audiovisuele hulpmiddelen. Aan de studenten kunnen werkbladen worden ter beschikking gesteld.

Kunstgeschiedenis
De leervakinhoud wordt gedoceerd op diverse, elkaar aanvullende manieren. De hoorcolleges vormen hierbij het belangrijkste onderdeel. Deze worden geïllustreerd met allerhande audiovisuele hulpmiddelen. Aan de studenten wordt een eigen cursus ter beschikking gesteld. Deze wordt aangevuld door het uitdelen van bijkomende informatie en addenda met betrekking tot het vakgebied: besprekingen van recente publicaties over het vakgebied, folders van tentoonstellingen, studiedagen en andere manifestaties.
Naast de hoorcolleges kunnen ook één of meer studie-uitstappen voorzien worden.

Evaluatievorm
Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
Werkstukken en opdrachten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
Examenmogelijkheid in de 1ste en 2de examenperiode.
Actualia
De studenten worden tijdens de lessen regelmatig getoetst inzake de verwerking van de aangebrachte kennis en de persoonlijke verwerking ervan. De student geeft een bundel, welke zijn ontwerpbeslissingen en documentatie in verband zijn opdracht omvat, af op een afgesproken tijdstip. Deze bundel wordt volgens afspraak apart gequoteerd of mede in de eindquotering van de oefening / opdracht opgenomen.

Kunstgeschiedenis
De studenten worden tijdens de lessen regelmatig getoetst inzake de verwerking van de aangebrachte kennis en de persoonlijke verwerking ervan. De student legt een schriftelijk examen af in de eerste examenperiode. De eventuele opdracht(en), ingeleverd uiterlijk bij de aanvang van het examen, wordt mede in de eindquotering opgenomen.

OP-leden
Patrick Viaene, in nauw overleg met de ateliertitularissen.