Trefwoorden Design 2.2.
Doelstellingen ‘Design’, meer in het bijzonder het product- en meubelontwerp is een noodzakelijk opleidingsonderdeel voor de verwerving van competenties i.v.m. het kunnen creëren van ideeën, van een identiteit en karakter alsook het kunnen bedenken van praktische oplossingen voor functionaliteit en gebruikscomfort.
Leerinhoud In het eerste deel leert de student inzien dat de relaties tussen materiaalgebruik, vormgeving en gebruiksfuncties gestuurd worden door een integrale productontwikkeling. De begrippen oplossingtypische, gedragtypische en prototypische kenmerken worden geanalyseerd en vanuit een actuele thematiek opnieuw toegepast.
In een tweede fase worden cultuurdynamische, economische en menskundige gegevens van een product- en meubelontwerp kritisch geëvalueerd via ecologische, energiezuinige, productietechnische en esthetische parameters.
Tenslotte worden aspecten van ontwerpmethodologie (New-Pic, SWOT, …) behandeld en vormconcepten bedacht die op ware grootte of op schaal door de studenten worden uitgevoerd.
Begincompetenties De elementaire beginselen van de vormleer kunnen toepassen.
Zie ook eindcompetenties opleidingsonderdeel ontwerpen 1ste bachelor IV.
Eindcompetenties Creativiteitstechnieken kunnen toepassen.
Systeemontwerpen en objectdesign met elkaar in verband kunnen brengen door een idee te visualiseren, vorm te geven en uit te voeren.
Leermaterialen Verhaert, P., 'Praktijk van de Productontwikkeling', ACCO Leuven, 1998;
Jones, J.C., 'Design methods', Van Nostrand Reinhold, New York, 1992;
Baelus Chris, Adelheid Vanhecke, Eva Schoenmakers, Kristof Vaes, Johan Van Mol, Paul Verhaert, Karen Sprengers, Stijn Vranken, Jan Corremans, « New-Pic, focus on product innovation », CD ROM, D.Science Lab, Design;
Hans Dirken, Productergnomie, Ontwerpen voor gebruikers, Delft University Press, 2001;
Jan Corremans, Basistechnieken voor de produktvormgever, Lemma, 2003
Studiekosten Boek: 25€
Maquettemateriaal: 30€
Deelname aan een studie-uitstap i.v.m. Design
Studiebegeleiding Dokeos, elektronische leeromgeving.
Steeds de mogelijkheid om met de betrokken docent af te spreken.
Onderwijsvormen Theorie: hoorcollege’s.
Oefeningen: Begeleide oefeningen en gezamenlijke workshops in kleine groepen.
Evaluatievorm - Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Tijdens de lessen zijn er permanente evaluaties van het artistieke proces. De toegekende cijfers tellen voor 2/3 van de punten.
- In de examenperiode is er een eindevaluatie van het artistieke werk door een examenjury. Het toegekend cijfer telt voor 1/3 van de punten.
- Werkstukken en opdrachten in het kader van de studie- en onderwijsactiviteiten moeten steeds op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
- In geval de student wettig verhinderd is aanwezig te zijn, zorgt hij ervoor dat het werk door iemand anders wordt binnengebracht.
- De ateliertitularis kent een evaluatiecijfer toe op de prestaties van de student tijdens de lesuren atelier.
- Beoordelen van een praktische opdracht.
- Uitvoeren van een praktische opdracht.
Voor dit opleidingsonderdeel is geen tweede zittijd mogelijk.
OP-leden Tom Wellekens, Dirk van Gogh.
|
|