ATELIER VRIJE KUNSTEN BEELDHOUWKUNST
 
Wordt gegeven in 2de jaar Beeldende kunst optie vrije kunsten, beeldhouwkunst
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 75.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 100.0
Totale studietijd [D] 300
Studiepunten [E] 12
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Leo COPERS
Referentie AKBKUV02A13422
 
Trefwoorden
Atelier vrije kunsten beeldhouwkunst

Doelstellingen
De nadruk komt te liggen op de echtheid en waarachtigheid van het creatief proces. Dit is noodzakelijk voor de geladenheid van het eindresultaat.
1. De student(e) is in grote mate vrij in de keuze van het onderwerp. Deze vrijheid berust op een voorafgaande verkenning van het persoonlijk universum (zelfkennis: mogelijkheden, beperkingen, eigenheid).
Deze zelfkennis is niet voldoende, maar vraagt een volgehouden denk- en werkritme naast een vorm van consequente zelfdiscipline.
2. Het afleren van denken en werken in een vals normenstelsel. Het doen alsof en het imiteren van wat men in publicaties en tentoonstellingen zag, bevat geen waarachtigheid maar leugen, namaak en vervalsing en is als werk nutteloos.


Leerinhoud
Het programma in het atelier Beeldhouwkunst wordt gekenmerkt door PROJECTONDERWIJS.
Het standpunt van het project is het ontwerp, een voorstel tot het uitvoeren van een (kunst)werk.
Fasen van begeleiding:
A) Bespreking van het ontwerp
De bespreking van het ontwerp gebeurt op basis van de ontwerptekening uitgevoerd door de student(e). De student(e) tracht zijn/haar ontwerp toe te lichten naar vorm, materiaal en inhoud. De begeleider tracht hem/haar hierin te volgen om tot een evaluatie te komen betreffende:
- materiaal- vormaspecten
- technische haalbaarheid
- inhoudelijke aspecten (leef- en denkwereld, motivatie)
De evaluatie resulteert in een advies, de begeleider formuleert voorstellen.
B) Uitvoering van het ontwerp
1) Begeleiding wat betreft aankoop van materiaal: wat aankopen, waar aankopen, hoeveel, budgettering en transport.
2) Begeleiding in de technische uitvoering: aanleren van de nodige technieken en vaardigheden, gebruik en onderhoud van de werktuigen.
3) Begeleiding in het bewerkingsproces van het materiaal vooral naar de vorm toe (o.a. verhoudingen, uitzicht, ruimte).
C) Evaluatie van het eindresultaat: is de relatie tussen vorm en inhoud geslaagd (o.a. verhoudingen, uitzicht, ruimte...)?
Kwaliteiten van het werk: bespreking van vormelijke en inhoudelijke aspecten, plaatsing in een evolutief geheel (persoonlijke evolutie in het werk van de student(e)), voorstellen tot conservering van het werk, beschermen, transport enz..., portfolio.

Begincompetenties


Eindcompetenties


Leermaterialen


Studiekosten
250€: aankoop in functie van eigen ontwerpen - eigen werktuigen uitbreiden



Studiebegeleiding
Opstart via klassikale begeleiding en introductie van de algemene doelstellingen van het 2-e jaar, gevolgd door een individuele begeleiding, project per project.
Bij evaluatiegesprekken wordt door middel van concrete vragen gepoogd de student(e) problemen te doen onderkennen, ze juist te formuleren en ze uiteindelijk op te lossen.

Onderwijsvormen
Werkatelier, oefeningen, vrij werk, studiereizen, projecten



Evaluatievorm
Criteria: artistieke capaciteiten en voldoende inzet aan de hand van de uitgevoerde werken, onderzoeken en experimenten. Uit de aanzet dient voldoende maturiteit en potentieel te blijken.
Permanente evaluatie: op basis van o.a. deelname aan projecten en tentoonstellingen,.. binnen en buiten school. In de loop van het academiejaar zijn er voor iedere student(e) gemiddeld 2 à 3 evaluaties, afhankelijk van de individuele planning met de titularis.
Periodegebonden evaluatie: eindjury in de maand juni.

Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.

OP-leden
L. Vandevelde en gastdocenten