Trefwoorden T490: biotechnologie; B191: plantenbiochemie; B390: plantenteelt
Doelstellingen Onder ‘plantenweefselteelt’ of ‘in vitro-cultuur’ van planten verstaat men het telen van plantendelen zoals geïsoleerde organen, weefsels, embryo’s en vruchtbeginsels op een kunstmatig samengestelde voedingsbodem onder aseptische en gecontroleerde omstandigheden. Bij een groot aantal land- en tuinbouwgewassen is er tijdens de klassieke veredeling of tijdens de vegetatieve vermenigvuldiging zo’n ‘in vitro’ fase. Ook bij genetische modificatie van een gewas is kennis over de in vitro cultuur noodzakelijk.
Willen we dat het in vitro plantenweefsel wortels, callus of nieuwe scheuten (klonen) vormt? Moet de plant kort blijven of uitgerekt groeien? Hoe kunnen we haar levensduur verlengen? Deze cursus beoogt inzicht te verschaffen in de moderne technieken om de plant of het plantenweefsel te sturen in de “proefbuis”. Het praktisch belang komt aan bod en ook de problemen blijven niet onbelicht. Inzicht in deze technologie kan de houding bepalen van toekomstige bedrijfsleiders, onderzoekers of voorlichters.
Leerinhoud
- Theorie
Historisch overzicht, botanische basis, medium, recipiënten, toestellen en hun gebruik, toepassingen (meristeemcultuur, calluscultuur, celsuspensies, protoplastcultuur, inductie van nieuwe meristemen, somatische embryogenese, synthetisch zaad, inductie van haploïden), problemen (contaminatie, hyperhydriciteit, bruinverkleuring, genetische variatie), ontwerp van het laboratorium, commercialisatie.
- Oefeningen
Aanleren basistechnieken voor mediumbereiding, steriel werken, initiatie via zaad en axilaire meristemen, sturen via plantenhormonen, acclimatisatie. Hierna is het tijd voor eigen in vitro projecten.
Begincompetenties Plantkunde, organische en anorganische chemie
Eindcompetenties
- actief kennis kunnen construeren om m.b.v. het wetenschappelijk referentiekader van de cursus praktische problemen te kunnen analyseren en oplossen
- zin voor precisie en detail (via oefeningen)
- creativiteit, zin voor initiatief en zelfstandig kunnen handelen (via project)
Leermaterialen Jaarlijks geactualiseerde syllabus "Plantenweefselteelt" (S. Werbrouck), video, website
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 10.0 EUR
10 Euro
Studiebegeleiding Permanente mogelijkheid tot vraagstelling, begeleidingssessies.
Onderwijsvormen hoorcolleges, projectwerk, bedrijfsbezoek, praktische oefeningen
Evaluatievorm Theorie: mondeling examen met schriftelijke voorbereiding
Oefeningen: Powerpointpresentatie van project, permanente evaluatie.
Wegingscoëfficiënt :
theorie: 4/5
oefeningen : 1/5
OP-leden Stefaan Werbrouck
|
|