Trefwoorden Aanvullingen analytische chemie (p300)
Doelstellingen In deze cursus wordt ernaar gestreefd een ruimere en diepere wetenschappelijke, fysico-chemische basis te verstrekken die in praktijk moet toelaten gespecialiseerde vakliteratuur te interpreteren en aldus de aangewezen kwalitatieve en/of kwantitatieve analysemethoden, toepasbaar op de voedingssector, deskundig toe te passen. Daartoe wordt behalve aan de theoretische basisprincipes ook aandacht besteed aan het vereiste instrumentarium en de practische toepassingsmogelijkheden binnen de levensmiddelenanalyse.
Leerinhoud In deze aanvullingen wordt in eerste instantie aandacht besteed aan elektrochemische basistechnieken (conductometrie, elektrolyse, potentiometrie,voltammetrie, coulometrie). Verder komen (voor zover het tijdsschema het toelaat) items aan bod zoals de moleculaire en atomaire spectrometrie, absorptie- en emissie technieken UV-VIS, IR, FT-IR, Raman, NIR, NIRA, Vlamfotometrie, ICP, AES, AAS, XRF, chemoluminescentie, turbidimetrie, nefelometrie, refractometrie en een extra aantal superieure spectroscopische methoden (NMR, MS). Finaal worden deze instrumentele technieken geïllustreerd aan de hand van applicaties uit de levensmiddelenanalyse en de afgeleide kwaliteitscontrole.
Begincompetenties Kennis chemie (algemene en anorganische chemie, organische chemie, biochemie) kandidatuursopleiding en basiskennis analytische chemie - chemische analyse.
Eindcompetenties Competenties worden op verschillende niveaus nagestreefd, met ondermeer:
- In staat zijn het primaire belang van een correcte, representatieve en aangepaste monstername in te schatten om als dusdanig in de praktijk correcte en representatieve monsternames te kunnen uitvoeren.
- Studenten moeten in staat zijn om op fenomenologische basis, een conceptueel inzicht te verwerven en links te trekken naar / tussen praktijkgebonden (analytische georiënteerde ) kwalitatieve en kwantitatieve probleemstellingen en het meest efficiënte interactiemiddel en/of procesmechanisme (chemische, thermische ,optische, elektrochemische, chromatografische,…) en dit toegepast op de specifieke te analyseren materie. Deze basiscompetenties moeten bovendien toelaten tot keuzes te komen voor wat betreft de meest geschikte methodiek en aangepaste apparatuur.
- Bijgevolg moeten de studenten in staat zijn om op een gestructureerde en efficiënte manier informatie te garen via literatuur,…en/of via WEB-info, als hulpmiddel tot het realiseren van vermelde doelstellingen (kwalitatief en kwantitatief) en de gewenste kwaliteitscriteria met inbegrip van veiligheids/milieu aspecten.
- Competenties aangaande rapportering met aandacht voor foutenbronnen en foutenindicaties worden tevens nagestreefd.
- Een aantal van bovenvermelde competenties kunnen slechts bereikt worden behalve door de gedoceerde analytische partims, via de diverse curricula en vooral via integratie van vakoverschrijdende deelaspecten.
- Via practica worden deze competenties in praktijk nagestreefd waarbij communicatie en team spirit tussen de studenten centraal staan om het geheel beter tot synthese te kunnen brengen.
Leermaterialen Cursus theorie "Analytische Chemie en Instrumentele Analyse" - ±300 blz. (aan te schaffen tijdens het eerste hoorcollege)
Aanvullende bronnen, welke o.a. kunnen geraadpleegd worden in de bibliotheken:
- Fundamentals of Analytical Chemistry 4th ed., 1982
D.A. Skoog - D.M. West; Saunders College Publishing
- Principles of Instrumental Analysis 2th ed., 1980
D.A. Skoog - D.M. West; Saunders College Publishing
- Analytical Chemistry 3th ed., 1980
G.D. Christian; J. Wiley & Sons
- Handboeken "Analytical Chemistry by Open Learning
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 15.0 EUR ± 15 Euro
Studiebegeleiding Studenten kunnen na afspraak met de betrokken docent voor bijkomende uitleg terecht.
Onderwijsvormen Hoorcolleges, zelfstudie
Evaluatievorm theorie:
Periodiek schriftelijk en mondeling examen. Mondeling examen verloopt met een schriftelijke voorbereiding.
Eén examen op het einde van de tweede semester.
OP-leden T: Joseph Schaubroeck
|
|