Trefwoorden Levensmiddelenmicrobiologie
Doelstellingen De cursus levensmiddelenmicrobiologie is bedoeld als basiscursus voor elke Industrieel Ingenieur Voedingsindustrieën. Deze materie is strikt noodzakelijk wil men kunnen produceren volgens de regels van "Good Manufacturing Practice" en volgens de IKZ filosofie. De cursus behandelt de besmettingsflora van de belangrijkste voedingsmiddelen en bespreekt de factoren die microbieel bederf kunnen tegengaan. Aandacht wordt besteed aan de pathogene micro-organismen, hun voorkomen en de analysemethoden en aan snelle en eenvoudige microbiële technieken.
Leerinhoud Een overzicht wordt gegeven van de food-borne bacteriën, schimmels en gisten en de rol en betekenis van deze in diverse voedingsmiddelen wordt uitvoerig behandeld. De intrinsieke, extrinsieke en impliciete groeifactoren worden besproken. De invloed van de processingfactoren op het microbiologisch bederf van levensmiddelen (hordentechnologie en milde conserveringstechnieken) wordt uitgebreid behandeld. De isolatie en de determinatie van de belangrijkste pathogene kiemen worden besproken en snelle technieken voor detectie van microbiële contaminaties worden samengevat.
Begincompetenties Basis microbiologie, elementaire kennis samenstelling voedingsmiddelen en ingenieurstechnieken.
Eindcompetenties Grondige, ver doorgedreven kennis van de microbiële flora in voedingsmiddelen en microbiële processen en de beheersing ervan. Grondige kennis van microbiële analysetechnieken en interpretatie van resultaten. Kennis kunnen implementeren in een productieproces in de voedingsindustrie.
Leermaterialen Nota's zijn beschikbaar
Handboeken en wetenschappelijke tijdschriften in de bibliotheek
Studiekosten geraamde totaalprijs nota’s theorie en oefeningen: 15.0 euro
Studiebegeleiding Steeds mogelijkheid tot vraagstelling
Onderwijsvormen Hoorcolleges en geleide oefeningen
Evaluatievorm Theorie : Mondeling examen met schriftelijke voorbereiding.
Oefeningen : Labo-verslagen.
Wegingscoëfficiënt :
theorie : 2/3
oefeningen : 1/3
OP-leden Geertrui Vlaemynck
|
|