BODEMKUNDE
 
Wordt gegeven in 2de jr Industriële wetenschappen-landbouw en biotechnologie
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 12.5
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 110
Studiepunten [E] 4
Niveau uitdiepend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Geert BAERT
Referentie BKIWLB02A12591
 
Trefwoorden
tektoniek, mineralogie, petrografie, pedologie, bodembeheer

Doelstellingen
Inzicht verwerven in de bodemvormende factoren die de vorming en spreiding van bodems bepalen: klimaat, water, fauna en flora, moedermaterialen. Verder zal veel aandacht besteed worden aan de mineralogische samenstelling (vooral de kleimineralen) en de fysische eigenschappen van de bodem als groeimedium voor planten.

Leerinhoud
Het eerste gedeelte van de cursus behandelt de bouw van de aarde met nadruk op de chemische en de mineralogische samenstelling van de aardkortst. In het hoofdstuk over de mineralogische samenstelling zal vooral de nadruk gelegd worden op de silikaten (kleimineralen). In het volgende hoofdstuk komen de bodemvormende factoren en processen aan bod, met nadruk op de moedermaterialen (gesteenten) en spreiding in België (geologie van België), topografie, klimaat (verschillende klimaatstypes), water (cyclus) en biologische factoren (fauna en flora). Deze factoren zullen in grote mate het bodemtype en de bodemkenmerken bepalen. Daarna volgt de beschrijving van de bodemkenmerken, met nadruk op de fysische kenmerken (textuur, structuur, bodemwater, bodemlucht, soortelijk gewicht, schijnbaar soortelijk gewicht, totaal poriënvolume). Tevens wordt het ontstaan van het bodemprofiel besproken en wordt aandacht besteed aan de bodemkartering en bodemclassificatie in België, alsook de spreiding van de bodemtypes in België (laatste hoofdstuk).

Begincompetenties
Basiskennis chemie en fysica vereist voor interpretatie van chemische en fysische bodemkenmerken en -processen.

Eindcompetenties
De cursus laat de student toe in praktijkomstandigheden de verschillende bodems in de gematigde streken (als Vlaanderen) in verschillende ecologische systemen te interpreteren en te evalueren naar hun mineralogische samenstelling en hun morfologische en fysische kenmerken, onontbeerlijk voor een rationeel beheer.

Leermaterialen
Cursusnota's ‘Bodemkunde’ (G. Baert)
Leerboeken en softwarepaketten beschikbaar in het laboratorium

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 15.0 EUR
15 euro

Studiebegeleiding
Permanente mogelijkheid tot vraagstelling, begeleidingssessies.

Onderwijsvormen
Het theoretische gedeelte wordt aangeboden onder de vorm van hoorcolleges, in combinatie met veldwerk waar de bodem in zijn natuurlijke context behandeld wordt. De studenten dienen zelfstandig de opgedane theoretische kennis in praktijk om te zetten, i.e. de bodem te karakteriseren en te interpreteren naar zijn gebruikswaarde.

Evaluatievorm
Theorie : schriftelijk examen (open vragen)

Wegingscoëfficient :
theorie: 3/4
oefeningen : 1/4

OP-leden
T: G. Baert
O: F. Debersaques