Trefwoorden Plant- en dierkunde II
Doelstellingen Partim : Plantkunde
Dit opleidingsonderdeel kan beschouwd worden als een inleiding in de plantenfysiologie en beoogt het verschaffen van inzicht in het functioneren van de hogere plant, zowel op cellulair niveau als in het milieu. Een inzicht in de levensverrichtingen van de plant is essentieel voor het met goed begrip hanteren van de gewasplant en diens producten, in teelt en bewaring, bij veredeling en ziektebestrijding. Om deze reden slaat deze cursus zoveel mogelijk bruggen naar die vakgebieden waar de plantenfysiologische kennis kan worden toegepast op de gewasplant.
Partim : Dierkunde
Verwerven van een grondige kennis over de anatomie en de fysiologie van het dier.
Leerinhoud Partim : Plantkunde
In het eerste hoofdstuk wordt ingegaan op de CO2- assimilatie, met bijzondere aandacht voor het mechanisme van CO2-inbouw (C3, C4 en CAM-planten) en de omgevingsfactoren die de CO2assimilatie beïnvloeden.
In hoofdstuk twee wordt de dissimilatie of afbraak van assimilaten besproken. Vooral het mechanisme en de energiewinst komen hierbij aan bod.
Het derde hoofdstuk is gewijd aan de waterhuishouding van de plant, zowel op cellulair niveau als in het bodem - plant - atmosfeer continuüm. Ruime aandacht wordt besteed aan de factoren die de waterhuishouding van de plant beïnvloeden.
Hoofdstuk vier behandelt de belangrijkste fysiologische functies van de essentiële minerale voedingselementen.
Het vijfde hoofdstuk is gewijd aan morfogenese, meer in het bijzonder aan de stoffen die groei en ontwikkeling van de plant beïnvloeden, nl. de plantengroeiregulatoren. Hierbij wordt een overzicht gegeven van de natuurlijke en synthetische plantengroeiregulatoren, hun voornaamste functies in de plant en hun mogelijke toepassingen in land- en tuinbouw.
Partim : Dierkunde
Histologie, Bewegingsstelsel, Zenuwstelsel, Spierstelsel, Circulatiestelsel
Via deze hoofdstukken zal de bouw en de fysiologie van het spierweefsel en het beendergestel van dieren besproken worden. De relaties met slachtkwaliteit, langleefbaarheid en vleeskwaliteit van de dieren zullen hierin per diersoort besproken worden. Eveneens zal de rol van het circulatiestelsel in relatie tot de voeding en de gezondheidstoestand van het dier behandeld worden.
Begincompetenties Basiskennis van de dierkunde en plantkunde deel 1, celanatomie en biochemie.
Eindcompetenties Na het beëindigen van de cursus moet de student voldoende inzicht verworven hebben in bewegingsstelsel, zenuwstelsel, spierstelsel en circulatiestelsel bij de voornaamste landbouwhuisdieren om veelvoorkomende praktijkproblemen te kunnen beoordelen.
Leermaterialen Plantkunde : Cursusnota's 'Inleiding in de plantenfysiologie' - 180 blz. - 1996
Dierkunde : Cursus dierkunde II, 177 blz. - 2001
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 22.5 EUR plantkunde : ± 5 Euro
dierkunde : ± 5 Euro, bedrijfsbezoeken ± 12,5 Euro
Studiebegeleiding Diverse leerboeken en tijdschriften zijn beschikbaar in het laboratorium.
Permanente mogelijkheid tot vraagstelling.
Onderwijsvormen Hoorcolleges, laboratoriumoefeningen en microscopisch onderzoek
Bedrijfsbezoeken/labo
Evaluatievorm Plantkunde : Schriftelijk examen, beoordeling van laboverslagen.
Puntenverdeling: 2/3 theorie - 1/3 oefeningen
Dierkunde : theorie : mondeling examen met schriftelijke voorbereidingoefeningen : gequoteerde verslagen
OP-leden Plantkunde : Geert HAESAERT
Dierkunde : Dirk FREMAUT
Oefeningen : K. D'Hooghe, V. Derycke, S. Werbrouck en T. Ruyssen
|
|