FRANS II + MEDISCHE TERMINOLOGIE
 
Wordt gegeven in 2de jaar professionele Bachelor in het office management - afstudeerrichting: Medisch Management Assistant
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 25.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 12.5
Totale studietijd [D] 150
Studiepunten [E] 6
Niveau uitdiepend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Brigitte Deknuyt
Referentie ECOMGM02A00002
 
Trefwoorden
IWETO-code: H 360

Doelstellingen
Het doel van de cursus Frans is zowel de schriftelijke als de mondelinge communicatie in het Frans te bevorderen en te optimaliseren. Communicatieve vaardigheden worden ontwikkeld aan de hand van leesoefeningen (authentieke teksten), spreekoefeningen en diverse schrijfoefeningen, waarbij steeds de nadruk ligt op een correct taalgebruik.
Het beheersen van de diverse lexicale en syntactische structuren wordt d.m.v. vertaaloefeningen, woordenschatoefeningen getraind. Ter ondersteuning wordt de Franse grammatica herhaald en ingeoefend (zelfstudie). De algemene woordenschat wordt geleidelijk uitgebreid opdat de studenten zich het jargon uit de medische en de zakenwereld toeëigenen en aldus een aantal professionele taken kunnen uitvoeren in het Frans. Specifieke doelstelling van deze cursus is het beheersen van de Franse grammatica, versteviging van de basiskennis en uitbreiding van de talenkennis. Uitbreiding van medische en economische woordenschat. Mondelinge en schriftelijke zakelijke communicatie.

Leerinhoud
Schriftelijke communicatie: brieven.
Mondelinge communicatie: presentatie, telefoneren, gesprek patiënt/arts.
Communicatieoefeningen: vertaaloefeningen.
Grammatica: herhalingsoefeningen.
Teksten: algemeen medische teksten.

Begincompetenties
Leerinhoud en eindcompetenties van het 1° jaar Office management.

Eindcompetenties
Algemene competenties:
Kennis
Communicatie, informatieverstrekking.

Vaardigheden
Denk en redeneervaardigheid; vermogen tot kritische reflectie; zelfstandig werken; actualiseren van kennis; bronnen raadplegen; het verwerven en verwerken van informatie; voldoende tot uitstekende beheersing van Frans.

Attitudes
Verantwoordelijkheidszin, betrouwbaarheid, betrokkenheid, integriteit, zin voor samenwerking, kritische ingesteldheid, oog voor kwaliteit en afwerking, precisie en nauwkeurigheid, zelfvertrouwen.

Algemeen beroepsgerichte competenties:
Kennis
Correspondentiebehandeling, telefoon.

Vaardigheden
Uitvoeren van taken; het efficiënt opzoeken van informatie; via multimedia informatie raadplegen, verzamelen, verwerken en communicatie tot stand brengen; autonoom en op aanwijzing correspondentie opstellen en afhandelen en allerlei zakelijke berichten en teksten opstellen; bezoekers verwelkomen, doorverwijzen, te woord staan, aankondigen, voorstellen; telefonische berichten noteren en doorgeven; de telefoon aannemen en doorverbinden of autonoom afhandelen; persoonlijk functioneren: het besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid; deontologisch omgaan met confidentiële informatie.

Attitudes:
Discretie; dienstverlenende gerichtheid; coördinatie met medewerkers; contactbereidheid; luisterbereidheid; empathie; respecteren van afspraken; flexibiliteit; orde, netheid; accuratesse; dienstverlenende ingesteldheid; zin voor planning; tegen deadlines kunnen werken; stressbestendigheid; verantwoordelijkheidszin; passende omgang; zin voor correct taalgebruik.

Specifiek beroepsgerichte competenties:
Kennis
Medische terminologie ook in het Frans; dagelijks gesproken Frans; autonoom opstellen van correspondentie; aanschrijfformules en slotformules in brieven; elektronische correspondentie; telefoonetiquette; telefoonalfabet; regels om patiëntgericht te telefoneren; geijkte uitdrukkingen in brieven; actieve hedendaagse woordenschat; soorten zakelijke brieven.

Vaardigheden
De agenda bijhouden, bewaken en beheren; afspraken voorbereiden, regelen en maken.

Attitudes
Waakzaamheid t.o.v. de vertrouwelijkheid; bereidheid om verantwoordelijkheid op te nemen; zin voor nauwgezetheid, afwerking en volledigheid; praktische gerichtheid.

Leermaterialen
Syllabus van de lector + handboek: Verluyten, Le français des affaires ; Video-reportages.

Studiekosten
Fotokopieën en handboek: max. € 5,00.

Studiebegeleiding
Zoals georganiseerd door het Departement.

Onderwijsvormen
Interactieve onderwijsvorm aangepast aan het lesonderdeel: klassengesprek, groepswerk, dialoog, zelfstandig werk.

Evaluatievorm
Eerste zittijd: permanente evaluatie:10%; schriftelijk examen: 60%; mondeling examen: 10%; zelfstudie: 20%.
Tweede zittijd: schriftelijk examen: 60%; mondeling examen: 20%; zelfstudie: 20%
Examencommissie Vlaamse Gemeenschap: eerste en tweede zittijd: mondeling examen: 20%;schriftelijk examen: 60%; zelfstudie: 20%

OP-leden