Trefwoorden h100 informatie-documentatie-bibliotheekwetenschappen-archiefwetenschappen
Doelstellingen wetenschappelijke documentatie Binnen de paramedische beroepsuitoefening wordt steeds uitgegaan van een wetenschappelijke basis. Dit onderdeel heeft tot doel de studenten vaardig te maken in het verkennen van verschillende wetenschappelijke bronnen voor nederlandstalige en anderstalige vakliteratuur, zodat ze in staat zijn om artikels, boeken en websites op te zoeken, door te nemen en inzichtelijk te verwerken. De studenten leren ook een voordracht te geven met behulp van powerpoint.
informatica
De studenten leren deskundig en efficiënt omgaan met de courante softwarepakketten.
De studenten leren verslagen op een efficiënte manier aan te maken op pc. Hierbij streven zij naar nauwkeurigheid, volledigheid en netheid. Zij ontwikkelen de nodige kritische zin en leren zelfstandig een probleem oplossen.
Gezien het gaat om een algemene competentie, nodig voor alle opleidingsonderdelen met inbegrip van stage en afstudeerproject (scriptie) wordt dit opleidingsonderdeel in het begin van de opleiding geplaatst.
Dit opleidingsonderdeel is vereist voor het verwerven van de beroepstitel van "Medisch Laboratoriumtechnoloog" (KB 2 juni '93)
Leerinhoud Wetenschappelijke documentatie
Tijdens de eerste contactmomenten krijgen de studenten in een inleiding toelichting en demonstratie over het verzamelen van literatuur. Dit wordt gevolgd door opdrachten betreffende enerzijds zelfstandig zoeken van zowel artikels, websites als boeken rond een zelfgekozen en goedgekeurd onderwerp. Deze moeten voldoen aan vooraf vastgelegde criteria. Opdracht is de verzamelde gegevens te synthetiseren (volgens vooraf vastgelegde criteria), te beoordelen en erover te reflecteren.
Deze criteria zijn dezelfde als deze die gelden voor het eindwerk dat in derde jaar opgesteld dient te worden. Nadien moeten zij over dit werkje een voordracht geven met behulp van een powerpointpresentatie en inhoudelijke vragen beantwoorden.
Toegepaste informatica
Informatica:
- inleiding tot informatica
- besturingssystemen
- utilities
- internet
Tekstverwerking:
- basishandelingen
- uitgebreide opmaak van documenten
- inhoudsopgave genereren
Spreadsheets:
- basishandelingen
- ontwerpen van rekenbladen voor eenvoudige vraagstukken, toepassen van eenvoudige wiskundige, statistische, datum-, tijd- en database-functies inclusief grafieken
Presentatie:
- basishandelingen
Begincompetenties Wetenschappelijke documentatie
voldoende kennis van de nederlandse grammatica en spelling passieve kennis van Frans en Engels basisvaardigheden computergebruik en tekstverwerking
Eindcompetenties Algemene competenties
e-Learning omgeving kunnen gebruiken
informatie kunnen opzoeken, verwerken en beheren vermogen tot kritische reflectie en projectmatig uitvoeren creativiteit vermogen tot communiceren van informatie, problemen en oplossingen ingesteldheid tot levenslang leren oplossingsgericht kunnen werken: zelfstandig kunnen definiëren van probleemsituaties in beroepspraktijk + ontwikkelen en toepassen van zinvolle oplossingsstrategieën
Beroepsgerichte competenties vaardigheden verworven in de opleiding kunnen toepassen voor wetenschappelijk onderzoek kunnen rapporteren
Leermaterialen
Toegepaste informatica
Basiscursussen van de verschillende modules samengesteld door de lectoren
Hulpmodules gebruikte software
Wetenschappelijke documentatie
BIN-boekje, cf. lessen informatica
Studiekosten Toegepaste informatica
+/- € 12,50 voor cursus en diskette
€ 2 voor het BIN-boekje
Studiebegeleiding Studenten nemen zelf het initiatief om extra begeleiding te vragen. Feed-back is ten alle tijde mogelijk
Onderwijsvormen
Toegepaste informatica
Praktisch aanbrengen van procedures en inzichten. Zelfstudie met gelegenheid tot oefenen onder begeleiding en mogelijkheid tot vraagstelling.
Wetenschappelijke documentatie
Uitleg over BIN-normen en praktische richtlijnen voor het schrijven van het werkje gebeuren op school; nadien volgt een begeleid bezoek aan de eigen bibliotheek en deze van het UZ Gent. Later krijgen de studenten nogmaals de kans klassikaal in de bib opzoekingen te verrichten. Artikels moeten thuis verwerkt worden. Individuele begeleiding mits afspraak. Schriftelijke en eventueel mondelinge feed-back over de ingediende stukken. Voordracht met behulp van Power Point van eindresultaat + beantwoorden van enkele inhoudelijke vragen
Evaluatievorm De studenten maken een opzoekingswerk over een zelfgekozen wetenschappelijk thema dat aanleunt bij hun opleiding. Hierbij gebruiken ze minstens 3 artikels waarvan minstens 1 Engelstalig. De studenten maken hiervan een synthese en verwerken de informatie op computer. Nadien presenteren ze hun paper aan hun medestudenten mbv PowerPoint en beantwoorden ze een aantal inhoudelijke vragen.
De studenten verwerken de bekomen resultaten van labo's in Excel.
toegepaste informatica: 70% wetenschappelijke documentatie: 30% (15% voor werkje, 15% voor voordracht + verdediging ervan)
OP-leden
Dr. Sc. S. Vermeulen
S. Gobbert
|