ONDERZOEK
 
Wordt gegeven in 2de jaar professionele Bachelor in de ergotherapie
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 50.0
Totale studietijd [D] 125
Studiepunten [E] 5
Niveau uitdiepend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Lieve DE VOS
Referentie GCERGO02A00010
 
Trefwoorden
p160: statistiek; b725: diagnostiek; h105: bibliografie

Doelstellingen
De bedoeling van deze geclusterde vakken is enerzijds het afstudeerproject voorbereiden, zowel wat literatuuronderzoek als gegevensverzameling en -verwerking betreft. Op langere termijn mikt dit opleidingsonderdeel op levenslang leren en lezen en op evidence based practice.

Leerinhoud
Statistiek en wetenschappelijk onderzoek
Meetniveau. Populatie en steekproef. Verdeling. Hypothesen en significantiebegrip. De notie variantieanalyse. Correlatie/associatie en verschil. Kengetallen voor centrale tendens (gemiddelde, modus, mediaan) en de spreiding (spreidingsbreedte, interkwartielafstand, standaarddeviatie). Relatieve positie van een uitslag binnen een reeks (percentielen, decielen, z-schaal en transformaties ervan, eigenschappen van tests). Kengetallen voor associatie (phi, spearman-r, pearson-r). Verschiltesten (Chi-kwadraattest, Mc. Nemartest, tekentest, Wilcoxontest, Mann-Whitney U-test, t-testen). Betrouwbaarheidsinterval.

Keuzepakket seminariewerk
Opzoeken, volgen van 2 relevante seminaries en/of workshops.

Begincompetenties
Geslaagd zijn in het 1 ste jaar of de vaardigheden bezitten van het opleidingsonderdeel 'toegepaste ergotherapie:initiatie onderzoek' uit het 1 ste jaar bachelor in de ergotherapie.

Eindcompetenties
Statistiek en wetenschappelijk onderzoek
De student(e) moet de beschrijvende en inferentiële statistische bewerkingen, die in de ergotherapie voorkomen, kunnen interpreteren (vakliteratuur!) en de meeste nonparametrische bewerkingen ook zelf kunnen doen. De student moet de essentiële psychometrische eigenschappen van tests uit het vakgebied kunnen doorgronden. Tenslotte moet de student hier een basis leggen voor de statistische aspecten van zijn/haar eigen afstudeerproject.

Keuzepakket seminariewerk
De student kan zelfstandig informatie opzoeken aangaande studiedagen en seminaries. Hij kan de inschrijvingsprocedure volgen en is in staat om over de gevolgde studiedag een portfolio op te maken.

Leermaterialen
Statistiek en wetenschappelijk onderzoek
Cursus te bekomen via te departementale cursusdienst. De cursus, beschikbaar op Dokeos, wordt gebruikt.

Keuzepakket seminariewerk
Bundel met opdracht en beoordelingscriteria te bekomen via de departementale cursusdienst

Studiekosten
Ongeveer 5 euro cursuskosten.
Andere kosten afhankelijk van de gevolgde studiedag

Studiebegeleiding
Statistiek en wetenschappelijk onderzoek
Mogelijkheid tot individueel consult mits vooraf gemaakts afspraak. Klassikale vragen krijgen voorrang. Studenten kunnen ook via email en het Dokeosplatform vragen voorleggen over statistiek.

Keuzepakket seminariewerk
Mogelijkheid tot individueel consult.

Onderwijsvormen
Statistiek en wetenschappelijk onderzoek
Klasgesprek, hoorcolleges, demonstraties, individueel werk. Leergesprekken i.v.m. haalbare scriptieonderwerpen. Oefeningen rond bibliografisch refereren ??????

Keuzepakket seminariewerk
Inleidende les met georganiseerd consult


Evaluatievorm
Statistiek en wetenschappelijk onderzoek
Schriftelijk examen in twee delen met gelijke weging: een gedeelte met gesloten boek (open vragen en meerkeuzevragen uit deel 1 en deel 2 A) en een gedeelte met open boek (toepassingsvragen uit deel 2A en 2B). Rekenmachine meebrengen. Dit clusterondeel dekt 45% van de totaalscore en kan het voorwerp zijn van een aparte overzetting.

Keuzepakket seminariewerk
Permanente evaluatie , de vereiste beoordelingscriteria worden geformuleerd in de informatiebundel. De criteria voor de opmaak van het portfolio worden bij het begin van het academiejaar ter beschikking gesteld

OP-leden
Els Van Malderen