VAKWETENSCHAPPELIJKE OPLEIDING
 
Wordt gegeven in Initiële lerarenopleiding van academisch niveau Bestuurskunde
Hoorcollege [A] 26.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Peter DRUYTS
Referentie HALERB01A00005
 
Trefwoorden
Vakwetenschappelijke opleiding

Doelstellingen
De vakwetenschappelijke opleiding beoogt een brug te slaan tussen de reeds verworven vakopleiding en de leerstof uit het secundair onderwijs. Op basis van een overzicht van de leerinhouden van het secundair onderwijs (ASO, TSO en BSO) worden eventuele leemten in de kennis van de leerstof van het secundair onderwijs weggewerkt.

De bedoeling van dit vak is niet om de studenten een encyclopedische kennis bij te brengen maar wel dat de studenten de leerstof uit het secundair onderwijs op een eenvoudige wijze kunnen uitleggen en toelichten.

Leerinhoud
De cursus gaat van start met een situering van de economische en handelsvakken in de verschillende afdelingen van het secundair onderwijs. Hierbij wordt uitgebreid stil gestaan bij de verschillen in lestijden economische en handelsvakken in de diverse netten.

Begincompetenties
Er wordt geen specifieke voorkennis gevraagd.

Eindcompetenties
De studenten kunnen de leerstof uit het secundair onderwijs op een eenvoudige en heldere wijze uitleggen. Daarnaast kunnen ze informatie rond nieuwe leerstofitems opzoeken en samenvatten in een coherente en eenvoudige uiteenzetting.

Leermaterialen
Leerplannen van het secundair onderwijs (beschikbaar op het internet). Cursussen en handboeken uit het secundair onderwijs. Een aantal cursussen uit het secundair onderwijs wordt aan de studenten verstrekt via CD-rom.

Studiekosten
Raming: 3 euro

Studiebegeleiding
Tijdens de lessen krijgen de studenten de mogelijkheid om vragen te stellen, zowel over besproken items waarover ze meer uitleg wensen als over andere problemen die zich kunnen voordoen met betrekking tot de leerstof uit het secundair onderwijs. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de docent na afloop van de lessen individueel vragen te stellen. De studenten kunnen met hun vragen / problemen ook steeds per e-mail bij de docent terecht.

Onderwijsvormen
Zelfstudie, groepswerken en hoorcolleges met actieve participatie van de studenten.

Evaluatievorm
Mondeling examen (open boek) met schriftelijke voorbereiding.
De kennis van de leerstof wordt eveneens beoordeeld op basis van de gegeven stagelessen.

OP-leden
DRUYTS Peter