PRACTICUM BELEIDSKUNDE
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management
Hoorcollege [A] 0.0
Werkcollege [B] 52.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 30.0
Totale studietijd [D] 180
Studiepunten [E] 6
Niveau uitdiepend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Thomas VAN LANGENHOVE
Referentie HBBEST02A00006
 
Trefwoorden
Bestuurs- & Beleidskunde, Practicum Beleidskunde, fasen in beleid, beleidsprobleem, beleidstheorie, beleidsanalyse

Doelstellingen
In het practicum staat de opmaak van een eigen paper centraal waarbij een probleemstelling wordt uitgewerkt via literatuurverkenning. Daartoe gebruiken de studenten de inzichten en technieken uit de praktische thematische sessies van het practicum (zie 'Leerinhoud'). Voor het zoeken en verwerken van alle noodzakelijke bronnen doen de studenten beroep op de technieken uit het opleidingsonderdeel Onderzoeksmethoden & Statistiek.

Leerinhoud
Het practicum steunt op oefeningen en groepswerk. Elke sessie bestaat uit een themales met bijhorende oefeningen. Voorbeelden van thema's zijn 'beleid als begrip', 'beleidsmodellen', 'beleidsanalyse', 'probleemdefiniëring', 'beleidstheorie', 'beleidsinstrumenten' en anderen. Het bestaat uit verwerking van literatuur (bespreking in groepen), oefeningen op het vlak van basisvaardigheden inzake beleidsanalyse (beleidsnota's analyseren, omgevingsanalyse, causaal veldmodel en doelboom opstellen, beleidstheorie ontrafelen, beleidsevaluatie, monitoring van beleid). Het practicum besteedt aandacht aan de opbouw van de eigen paper en begeleidt de studenten groepsgewijze en individueel op dit pad. Hierbij hoort ook een sessie rond interviewtechnieken.

Begincompetenties
De vooropgestelde eindcompetenties van het opleidingsonderdeel "Inleiding Bestuurs- & Beleidskunde" (1e Bachelor Bestuurskunde en Publiek Management) moeten in voldoende mate verworven zijn.

Ook de vooropgestelde eindcompetenties van het opleidingsonderdeel "Beleidskunde" (2de Bachelor) moeten in voldoende mate verworven zijn. Indien dit niet het geval is, moet Beleidskunde opgenomen worden in het geïndividualiseerde curriculum.

Voor de paper zijn de technieken die zijn aangebracht in het opleidingsonderdeel "Onderzoeksmethoden & Statistiek" belangrijk. Studenten die dit opleidingsonderdeel niet volgden dienen zelf een inspanning te leveren om zichzelf vertrouwd te maken met het opzoeken en verwerken van wetenschappelijke bronnen.

Eindcompetenties
Vaardigheden
:- In staat zijn de opgedane kennis en inzichten uit de opleidingsonderdelen "Inleiding Bestuurs- & Beleidskunde" en "Beleidskunde" toe te passen.
- Kunnen omgaan met wetenschappelijke bronnen, in het bijzonder: teksten kunnen opzoeken, analyseren en schematiseren, begrijpen en toepassen, kritisch leren omgaan met bestaand bronnenmateriaal
- Leren werken in team: samen met een aantal medestudenten een groepswerk tot een goed einde leren brengen
- Leren rapporteren: het resultaat van het groepswerk in de vorm van een eenvoudige academische paper kunnen gieten

Leermaterialen
Oefeningen en teksten voor het practicum, nota's van de studenten.

Studiekosten
Kopiekosten reader

Studiebegeleiding
Vragen stellen tijdens of na de les wordt aangemoedigd. Individueel monitoraat met extra uitleg over de moeilijke onderdelen van de leerstof is mogelijk op initiatief van de student.Voor de paper wordt intensieve begeleiding en sturing voorzien. Na het indienen van de paper is er uiteraard mogelijkheid tot feedback en nabespreking. Hetzelfde geldt voor het examen.

Onderwijsvormen
Practicum van 26 uur. Elke sessie is thematisch opgevat, en wordt interactief georganiseerd: er is een wisselwerking tussen studenten en lesgevers gebaseerd op door de studenten voorbereide teksten of cases, geleide oefeningen, zelfstandig werk,...
Voor de paper: zelfwerkzaamheid onder begeleiding, zelfstandig werk met feedback doorheen het semester én op het einde daarvan.
Het practicum wordt in twee groepen gegeven; de studenten moeten ongeveer 120 uren persoonlijke tijd besteden aan het individuele werk voor de paper.

Evaluatievorm
Voor practicum, paper en communicatietraining: evaluatie op basis van aanwezigheid, correcte opvolging van de afspraken en beoordeling van de paper, aangevuld met een beperkt mondeling examen.
Het is duidelijk dat het hierboven besproken zelfstandig werk niet tot een goed einde kan gebracht worden zonder de bijhorende 'themalessen'. Verder is de paper ook een groepswerk. Om deze redenen dient er voor eventuele studenten met examencontract op individuele basis een afzonderlijk traject uitgestippeld te worden.

OP-leden
Thomas Van Langenhove