Trefwoorden diversiteit, allochtonen, gender, beleidsactoren, beleidsinhoud, politieke wetenschappen
Doelstellingen Het keuzevak 'Diversiteit en Beleid' beoogt een verdieping in een relatief recent onderzoeksdomein in de politieke wetenschappen, die bijzondere aandacht heeft voor de rol van diversiteit voor bestuur en beleid. Het vak zal zowel de theoretische inzichten in deze materie als empirisch onderzoeksmateriaal behandelen. Concreet zal vooral aandacht besteed worden aan diversiteit in termen van nationale herkomst ('allochtonen') en sekse ('gender'). De aanwezigheid van diversiteit zal belicht worden vanuit haar relevantie voor het 'beleid': de erkenning van de aanwezigheid van diverse groepen in de samenleving genereert een dubbele vraag aan het beleid, met name de rol van de groep als beleidsactor (maker van beleid) en als doelgroep van beleid.
Leerinhoud - Theoretische situering van de rol van identiteit en diversiteit en het belang ervan voor beleid
- Fase 1: diversiteit in de fase van instroom in het politieke proces (historische evolutie in de rekrutering van 'allochtonen' en van vrouwen in de politieke besluitvorming, actuele stand van zaken, actuele debatten)
- Fase 2: diversiteit in de fase van de politieke besluitvorming (historische en actuele inzichten in de rol van identiteit in het politieke besluitvormingsproces, actuele debatten)
- Fase 3: diversiteit in de beleidsinhoud: beleid voor diverse burgers (historiek, actuele stand van zaken en debatten)
Begincompetenties De competenties van de opleidingsonderdelen Inleiding tot de Politieke Wetenschappen en Practicum samenleving en politiek (1e Bachelor Bestuurskunde en Publiek Management) moeten in voldoende mate verworven zijn.
- kennis van en kunnen gebruiken van de centrale begrippen in de politieke wetenschappen;
- het kunnen werken met wetenschappelijke (politicologische) teksten
Eindcompetenties Naast het verwerven van theoretische en empirische kennis in de materie 'beleid en diversiteit' materie wil het keuzevak het analyseren en verwerken van (politicologische) wetenschappelijke teksten evenals beleidsteksten aanscherpen.
Leermaterialen - Celis, K. En P. Meier, (2006), Politiek in België door en voor vrouwen (werktitel), Leuven: ACCO.
- aanvullende artikels en beleidsteksten
Studiekosten aankoop boek
kopiekosten aanvullende artikels
Studiebegeleiding Individuele begeleiding mogelijk op afspraak
Onderwijsvormen Seminarie, waarbij teksten ter voorbereiding van de les gelezen, gepresenteerd en besproken worden, afgewisseld met hoorcolleges. De studenten schrijven een paper.
Evaluatievorm Studenten zullen geëvalueerd worden op de participatie tijdens de lessen en op een aanvullende paper.
Student met examencontract: af te spreken met de docent.
OP-leden Karen Celis
|
|