FISCAAL RECHT
 
Wordt gegeven in Keuzelijst voor 2de en 3de jaar Bachelor in de bestuurskunde en het publiek management
Hoorcollege [A] 26.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90
Studiepunten [E] 3
Niveau inleidend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Bertel DE GROOTE
Referentie HBBEST03K00013
 
Trefwoorden
Fiscaal recht, Algemene beginselen, materieel en formeel fiscaal recht, inkomstenbelasting, Belasting over de toegevoegde waarde, Successie- en registratierechten, bevoegdheid tot belastingheffing

Doelstellingen
Het opleidingsonderdeel wil de studenten basiskennis en inzicht verschaffen in het Belgische belastingsstelsel. Tevens behandelt het de functies en socio-economische betekenis van de fiscaliteit. Daarenboven krijgt de student bestuurskunde en publiek management inzicht in de betekenis van het fiscaal recht bij de ontwikkeling van het beleid.
Deze inleidende kennis vormt een basis die de student toelaat in een professionele omgeving fiscale informatie te kunnen begrijpen en fiscale vraagstukken te herkennen.

Leerinhoud
De inhoud van dit opleidingsonderdeel bestaat uit twee grote onderdelen.

I Algemeen fiscaal recht

A. De structuur van het belastingrecht, het begrip belasting en een overzicht van de diverse soorten belastingen. Deze indeling gaat gepaard met aandacht voor de functies en kenmerken van belastingen.

B. De basisregels die de belastingheffing. Deze inleiding tot het (grond)wettelijk raamwerk van de Belgische fiscaliteit betreft onder meer:
- het legaliteitsbeginsel
- het éénjarigheidsbeginsel
- de belastingwetgeving als wetgeving van openbare orde
- het verschijnsel van de dubbele belastingheffing
- de interpretatie van de fiscale wetgeving
- de werking in de ruimte en in de tijd van de belastingwetten.
Tevens krijgt de invloed van de staatsstructuur op de fiscaliteit onderzocht. Het opleidingsonderdeel behandelt immers de fiscale bevoegdheid van de verschillende overheden.

II. Materieel en formeel fiscaal recht

A. Materieel fiscaal recht: specifieke informatie over de belastingheffing.
De opbouw van en de basisregels en de basisbegrippen inzake personenbelasting.
De materieelrechtelijke studie van de fiscaliteit licht onder meer toe wie aan de diverse belastingen onderworpen is. Aandacht gaat ook naar de vaststelling van de heffingsgrondslag.
Hoewel de nadruk op de personenbelasting ligt, wordt voor de diverse belastingen (B.T.W., Successie- en Registratierechten) op dezelfde manier toegelicht hoe het fiscaal recht de afweging tussen de noodzaak aan financiering van de overheid en het individueel juridisch tot uitdrukking brengt.
Zodoende reikt de studie van het materieel fiscaal recht enerzijds inzicht in technische aspecten van de belastingheffing aan en anderzijds inzicht in het beleid dat deze belastingheffing beheerst.

B. Formeel fiscaal recht: de formele aspecten van de belastingheffing. Hiertoe behoort de aangifte, de controle, de invordering, de geschillenregeling.

Begincompetenties
Voorkennis van het fiscaal recht is niet vereist.
De competenties verworven in de juridische opleidingsonderdelen Inleiding recht en Belgisch en Europees constitutioneel recht (1e Bachelor Bestuurskunde en Publiek Management) moeten in voldoende mate verworven zijn.

Eindcompetenties
- De student dient vertrouwd te zijn met de structuur, de basisbegrippen en basisregels van het Belgische fiscaal recht. Hij moet deze kunnen verklaren, toelichten en toepassen. De student moet hierbij oog hebben voor de socio-eonomische betekenis van de fiscaliteit en de rol van de fiscaliteit bij de ontwikkeling van het beleid.
- De student moet in staat zijn een fiscaal probleem correct in te schatten, informatie hierover in te winnen en zinvol te gebruiken.
- De student dient op een accurate manier (fiscaal-juridische) informatie te kunnen raadplegen. Tevens moet hij zorgvuldig kunnen communiceren over de inhoud van het opleidingsonderdeel.

Leermaterialen
SPRUYT, A., Inleiding tot het belastingsrecht, Brugge, die keure, Editie 2002.

Bovendien worden de lessen ondersteund met powerpoint-presentaties, waarover de studenten kunnen beschikken.

Studiekosten
Ong. 45 EUR

Studiebegeleiding
Tijdens en na de les is de docent beschikbaar voor het beantwoorden van de vragen van de studenten.

Onderwijsvormen
Colleges gedurende 26 uur, met actieve participatie van de studenten.
In totaal besteedt de gemiddelde student bovendien ongeveer 64 uur aan zelfstudie.

Evaluatievorm
Een schriftelijk examen, bestaande uit open theorievragen, toepassingsgevallen en meerkeuzevragen.

OP-leden
Bertel DE GROOTE