Trefwoorden 2de vreemde taal: Duits
Doelstellingen
In dit eerste luik van het opleidingsonderdeel 'Duits als 2de vreemde taal' moeten de studenten een basiskennis en basisvaardigheid kunnen opbouwen zodat zij zich d.m.v. eenvoudige zinnen weliswaar nog beperkt maar correct schriftelijk en mondeling kunnen uitdrukken. Tevens moeten zij op een elementair niveau gesproken en geschreven Duits kunnen begrijpen.
Dit alles gebeurt enerzijds d.m.v. theorie en oefeningen m.b.t. de Duitse grammatica en anderzijds d.m.v. het verwerven van een ruime algemene basiswoordenschat.
Leerinhoud
De inhoud van deze cursus kan worden opgedeeld in vier aspecten:
1. woordvorming en basisgrammatica (deel 1): inleiding tot de voornaamste grammaticale structuren van de Duitse hoofdzin (basissysteem naamvallen; inleiding op de vervoeging van het werkwoord; de verbuiging van lidwoorden, substantief en adjectief; voornaamwoorden; hoofdtelwoorden), met nadruk op de contrastieve aspecten Nederlands-Duits;
2. uitspraak en spelling;
3. basiswoordenschat (deel 1);
4. bouwstenen voor algemene en beroepsgerichte gesprekken: occasioneel;
5. kennis van het land en het volk: occasioneel en opleidingsgericht.
Begincompetenties
Een algemene opleiding middelbaar onderwijs volstaat. Er wordt geen specifieke voorkennis Duits vereist: er wordt "vanaf nul" gestart zodat alle studenten - ongeacht hun vooropleiding - dit opleidingsonderdeel kunnen kiezen.
Eindcompetenties Geïntegreerde actieve beheersing van de geziene basisgrammatica en basiswoordenschat (schriftelijk en mondeling) om zo een goede basis voor communicatievaardigheid in het Duits te bereiken.
Leermaterialen
1. Een door de docente samengestelde syllabus met:
- theorie en oefeningen m.b.t. uitspraak en spelling, basisgrammatica en -woordenschat, aangevuld met extra oefeningen voor zelfstudie;
- schema's m.b.t. de grammatica.
- lijsten met woordenschat (Duits - Nederlands);
- materiaal voor algemene en beroepsgerichte gesprekken (occasioneel);
- informatiemateriaal uit diverse media (occasioneel).
2. Zelfstudiepakket:
- G. FORST, Thematische woordenschat Duits. Intertaal: Amsterdam/Antwerpen (2002), p. 12-151.
- in de syllabus: extra oefeningen op basisgrammatica en -woordenschat (met bijhorende sleutels), lijsten met woordenschat e.d.m.
Studiekosten
Raming: ± 5 € (zonder leerboek); ± 20 € (inclusief leerboek)
Studiebegeleiding - het stellen van vragen tijdens, voor of na de les wordt sterk aangemoedigd;
- feedback op de tussentijdse toetsen (over grammatica en woordenschat - deelname verplicht): d.m.v. deze toetsen moeten de studenten zichzelf beter kunnen inschatten en weten waar ze op hun individueel leertraject staan. Door deze toetsen krijgen de studenten eveneens een duidelijk beeld over opbouw en evaluatie van het schriftelijk examen.
- individueel monitoraat (indien nog nodig): op afspraak.
Onderwijsvormen
- Werkcolleges in kleine groep gedurende 26 uur waarbij van de studenten een actieve deelname wordt verwacht: zo kunnen de vier vaardigheden (luister-, spreek-, schrijf- en leesvaardigheid) intensief worden ingeoefend.
- In deze opbouwcursus zijn regelmatig en grondig instuderen en oefenen van de geziene leerstof van essentieel belang.
- De zelfstudietijd is afhankelijk van de eerder verworven kennis, de eigen inzet en het assimilatievermogen van de individuele student, maar bedraagt gemiddeld 64 uur.
Evaluatievorm
Enerzijds een permanente evaluatie aan de hand van de twee tussentijdse toetsen, anderzijds een schriftelijk examen.
OP-leden
Liesbet VAN HERREWEGHE
|
|