MACRO-ECONOMIE
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de handelswetenschappen
Hoorcollege [A] 40.0
Werkcollege [B] 12.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 12.0
Totale studietijd [D] 180
Studiepunten [E] 6
Niveau uitdiepend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Luc VAN OOTEGEM
Referentie HBHAWE02A00001
 
Trefwoorden
Macro-economie

Doelstellingen
Deze cursus is het vervolg van het opleidingsonderdeel 'Algemene Economie 2' (eerste Bachelor). Hoofdbedoeling is de theorie verder uit de diepen aan de hand van uitbreidingen van het macro-economisch model en actuele praktijkvoorbeelden. Tot de uitbreidingen van het macro-economisch model kunnen worden gerekend: de relaties met het buitenland, de invloed van verwachtingen in de economische wetenschap, de rol van technologie op lange termijn,… De actualiteitsgerichtheid concretiseert zich door het aanbieden van een aantal stukken waarbij de economische theorie uitdrukkelijk wordt aangewend om de realiteit te duiden: de EMU, werkloosheid, de ontwikkelingen in het Oostblok, delocalisatie,… Met deze mix van gevorderde theorie en praktijkgerichte aanpak is het de bedoeling dat de student op zelfstandige en kritische wijze de (macro-) economische realiteit kan opvolgen en evoluties en trends correct kan inschatten. Op die manier kunnen de implicaties van macro-economische bewegingen die relevant zijn voor de eigen context en beslissingen (vb. bedrijfsbeslissingen) met voldoende inzicht worden afgewogen.

Leerinhoud
- Vraagzijde (goederen- en geldmarkt, IS-LM)
- Arbeidsmarkt en aanbodzijde, van korte naar lange termijn
- Buitenland, wisselkoersen en IS-LM-BP
- Rol van verwachtingen
- Economische groei, rol innovatie en technologie
- Beleid, actualiteit en statistisch materiaal doorheen het geheel


Begincompetenties
De competenties van de opleidingsonderdelen Algemene Economie 1 en Algemene Economie 2 (1e Bachelor Handelswetenschappen) moeten in voldoende mate verworven zijn.

Eindcompetenties
- Gevorderde kennis van begrippen, modellen, analyses, benaderingen,... eigen aan het domein van de macro-economie.
- In staat zijn om op zelfstandige wijze deze kennis aan te wenden in functie van het begrijpen van actuele (macro-)economische evoluties en hun relevantie voor het (toekomstig) bedrijfsgebeuren.
- De informatie betreffende de (macro-)economische realiteit kritisch kunnen duiden

Leermaterialen
O. Blanchard (2003), Macro economics, MIT, Prentice Hall, 548 p.

Studiekosten
Handboek: ca. 50 EUR

Studiebegeleiding
Oefeningen tijdens de colleges. De docent is altijd beschikbaar na de les en op een wekelijks 'spreekuur' dat tijdig wordt meegedeeld.

Onderwijsvormen
Hoorcollege gedurende 13 weken (52 uur), waarbij een aantal uren wordt besteed aan oefeningen en toepassingen. Ook wordt van de studenten verwacht dat een actueel economisch onderwerp aan de hand van een paper wordt uitgediept.

Evaluatievorm
Schriftelijk examen, eventueel aangevuld met de evaluatie van een paper met betrekking tot een macro-economisch onderwerp.

OP-leden
Luc Van Ootegem