Trefwoorden Ondernemingszin, sectorstudie, businessplan, professionele rapportering, teamwerk
Doelstellingen Een team van studenten komt op basis van een sectorstudie tot een creatief idee en werkt dit uit tot een realistisch business plan. De hoofddoelstelling bestaat erin de ondernemingszin aan te moedigen, weliswaar vertrekkende vanuit een solide inhoudelijke basis.
Leerinhoud 1.Residentiële tweedaagse (teambuilding, communicatieve en sociale vaardigheden)
2.Sectorstudie (verantwoording sectorkeuze, productomschrijving, concurrentie-analyse, marktpositionering, …)
3.Business plan (missie, marketing, documenteren kosten, scenario's opbrengsten, …)
Begincompetenties De competenties van het opleidingsonderdeel Gebruikersaspecten van Informatica (1e kan Handelswetenschappen) moeten in voldoende mate verworven zijn.
Eindcompetenties - De student is in staat om:
- Vlot te werken met gespecialiseerde databanken
- Relevante informatie te onderscheiden van interessante
- Relevante informatie te analyseren en te herleiden tot zijn essentie
- Een sectorstudie te maken
- Creatief te durven denken
- Een business plan te schrijven
- Actief deel te nemen aan vergaderingen
- Vlot in team te werken
- Op professionele wijze schriftelijk te rapporteren
- Op professionele wijze mondeling te rapporteren
Leermaterialen Er wordt gestreefd naar een minimum aan initieel lesmateriaal. Dit omvat zowel actieplannen als denkkaders (waar en hoe kan relevante informatie worden gevonden (bijv. gebruik van de ebib), hoe wordt de sectorstudie concreet ingevuld, welke vragen moeten worden beantwoord bij het opstellen van een businessplan, hoe wordt een schriftelijk rapport geschreven en hoe geef je een goede presentatie). De studenten worden gecoacht om zelfstandig de rest van het leermateriaal op te bouwen.
Studiekosten residentieel seminarie: ca. 75 EUR.
Studiebegeleiding Begeleide zelfstudiesessies en coaching per team van studenten.
Discussieforum op de elektronische leeromgeving Dokeos.
Onderwijsvormen De docenten bieden een duidelijk werkkader aan via een actieplan met deadlines. Bij de aanvang worden enkele hoorcolleges georganiseerd en nadien is er enkel nog begeleide zelfstudie voor meerdere teams samen en coaching per team van studenten.
Tijdens de begeleide zelfstudiesessies en de coaching signaleren de docenten mogelijke tekorten in het studiemateriaal dat de studenten gebruiken en ze beantwoorden hun vragen. De desk research en het business plan zijn opgevat als een leren door het te doen. De docenten stellen per deliverable een vragenlijst op die de studenten toelaat de concrete invulling van elke deliverable te realiseren.
Evaluatievorm De student wordt op drie manieren geëvalueerd. Ten eerste is er een permanente evaluatie door de docent, ten tweede is er de evaluatie van de sectorstudie en het business plan, zowel in hun schriftelijke als mondelinge vorm, en tenslotte evalueren de studenten elkaar binnen één team.
Student met examencontract: af te spreken met de docent
OP-leden Johan Verrue
|
|