FINANCIËLE WISKUNDE
 
Wordt gegeven in 3de jaar Handelswetenschappen
Hoorcollege [A] 26.0
Werkcollege [B] 26.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Philippe CARETTE
Referentie HLHAWE03A00251
 
Trefwoorden
wiskunde, intrest, leningen, levensverzekeringen

Doelstellingen
De doelstelling van dit opleidingsonderdeel is tweeledig : enerzijds moet de student inzicht verwerven in de theoretische opbouw van de financiële algebra en zelfstandig deze theorie kunnen heropbouwen; anderzijds moet de student voldoende vaardigheid verwerven in de praktische toepassing van deze theorie door het klassikaal en het zelfstandig maken van talrijke oefeningen.



Leerinhoud
Deze cursus is opgesplitst in twee delen, namelijk Financiële verrichtingen en Levensverzekeringen. In het deel Financiële verrichtingen komen de volgende onderwerpen aan bod: enkelvoudige interest- en discontoberekening, samengestelde interest- en discontoberekening, annuïteiten en perpetuïteiten, annuïteitsleningen en obligatieleningen. In het deel Levensverzekeringen worden de volgende onderwerpen bestudeerd: sterftetafels, verzekeringen op één leven (verzekeringen bij leven, verzekeringen bij overlijden, gemengde verzekeringen, jaarpremiën en premiereserve).

Begincompetenties
De competenties van het opleidingsonderdeel Wiskunde 1 (1e kan of 1e bachelor) moeten in voldoende mate verworven zijn.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Syllabus Wiskundige theorie der financiële verrichtingen en levensverzekeringen (inclusief oefeningenpakket) - dr. Ph. Carette

Studiekosten
De specifieke studiekosten voor dit opleidingsonderdeel zijn beperkt tot de prijs van de syllabus.

Studiebegeleiding
Wekelijks worden tijdstippen voorzien waar de student de lesgevers kan contacteren i.v.m. met specifieke problemen die hij/zij ervaart bij dit vak.

Onderwijsvormen
De theoretische basis van dit opleidingsonderdeel wordt uiteengezet in 13 hoorcolleges van 2 uur. De student dient de aangebrachte materie te doorgronden en in te studeren aan de hand van de daartoe voorziene cursus. De tijd die de student hiervoor nodig heeft is uiteraard zeer individueel bepaald maar kan geraamd worden op 26u. De praktische vaardigheid om deze theorie toe te passen dient door de student verworven te worden door het maken van talrijke oefeningen die na elk hoofdstuk in de cursus opgenomen zijn. De tijd die hiervoor nodig is is uiteraard afhankelijk van de individuele student maar kan geraamd worden op nog eens 42u. Klassikaal worden de voorbereide oefeningen dan verbeterd en besproken tijdens 14 oefeningensessies van 2u. Om de totale studiebelasting voor dit opleidingsonderdeel te kennen moet hieraan nog de tijd toegevoegd worden voor de finale voorbereiding van het examen. Deze kan geraamd worden op 32u.

Evaluatievorm
Op het einde van het eerste semester legt de student een schriftelijk examen af over dit opleidingsonderdeel.Het examen over dit opleidingsonderdeel bestaat uit een theoriegedeelte en een oefeningengedeelte.In het eerste deel wordt nagegaan in hoeverre de student de theoretische basis van de aangeleerde technieken begrepen heeft. In het tweede deel wordt nagegaan of de student in staat is de aangeleerde begrippen en technieken toe te passen in de praktijk. In de eindscore voor dit opleidingsonderdeel krijgen theorie en oefeningen eenzelfde gewicht.


OP-leden
Philippe CARETTE