BEDRIJF EN MILIEU
 
Wordt gegeven in 3de jaar Handelswetenschappen
Hoorcollege [A] 26.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 90
Studiepunten [E] 3
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Luc VAN OOTEGEM
Referentie HLHAWE03K00302
 
Trefwoorden
Bedrijf en milieu

Doelstellingen
Milieu is een randvoorwaarde voor economische ontwikkeling, de economie heeft tevens een grote invloed op onze leefomgeving. De cursus heeft als bedoeling de studenten vertrouwd te maken met deze wisselwerking tussen milieuaspecten enerzijds en economische ontwikkeling en het bedrijfsleven anderzijds. Dit gebeurt vanuit verschillende invalshoeken: theoretisch zowel als praktijkgericht, met aandacht voor de problemen op macrovlak zowel als voor de implicaties op het microniveau, met de effecten op het bedrijfsleven.


Leerinhoud
Een eerste deel behandelt de economische theorie en betekenis van milieu en leefomgeving. De verschillende soorten milieuproblemen en hun relatie met de economie en de ontwikkeling van het bedrijfsleven komen aan bod. Ook de economische oorzaken van milieuproblemen (zoals marktfalen) en de instrumenten van het milieubeleid (zoals heffingen en regulering) worden geanalyseerd. In een tweede deel wordt een specifiek onderwerp in de context "milieu en bedrijf" in detail bestudeerd, en dit aan de hand van de lectuur van een gespecialiseerd handboek. Dit jaar zal het thema "milieu-accounting" worden uitgediept. In een derde deel wordt het bestudeerde thema geconcretiseerd naar de Vlaamse situatie. Dit kan aan de hand van bedrijfsbezoeken, spreekbeurten, eigen onderzoek, het uitwerken van een paper,...


Begincompetenties
De competenties van het opleidingsonderdelen Economie 1 en 2 (1e kan) of Algemene Economie 1 en 2 (1e bachelor) moeten in voldoende mate verworven zijn.

Eindcompetenties


Leermaterialen
Eigen cursustekst, eventueel aan te vullen met specifieke literatuur.

Studiekosten
Aankoop cursus en eventueel aanvullend materiaal. Schatting op 10 a 15 EURO.

Studiebegeleiding
Een keuzevak is per definitie in kleine groep. Dus is er een directe interactievorm. De docent is altijd beschikbaar na de les en op een "spreekuur" dat tijdig wordt aangekondigd.

Onderwijsvormen
Hoorcollege, aangevuld met contacten met mensen uit de praktijk (d.m.v. hoorcollege of gestructureerde interviews). Actieve participatie vanwege studenten d.m.v. presentaties


Evaluatievorm
Schriftelijke voorbereiding met mondelinge bespreking, met inbegrip van presentatie en bespreking van een verslag van het persoonlijk werk.


OP-leden
Luc VAN OOTEGEM