Trefwoorden Onderwijseconomie
Doelstellingen
Inzicht verkrijgen in de beleidsstructuur in het onderwijs, de financiering van het onderwijs, de aanbodzijde van de onderwijsmarkt, de vraagzijde van de onderwijsmarkt, het verband aantonen tussen verloning en opleiding (human capital theorie van Becker), inzicht in het management van scholen en de nieuwe uitdagingen waarvoor de verschillende onderwijsniveaus staan .
Leerinhoud
De institutionele context van het Vlaamse onderwijs. Hier identificeren we de beleidsmakers(minister van onderwijs, de secretaris-generaal van onderwijs, de inrichtende machten). De aandacht gaat hier bij in het bijzonder uit naar de evolutie van decentralisatie en inspraakuitbreiding die via de lokale raden (LORGO's) in het gemeenschapsonderwijs en via dep articipatieraden in het vrij en officieel net werd gerealiseerd. De begrippen beleidsruimte en beleidsvrijheid in het onderwijs worden besproken. De klemtonen van het beleid van de laatste 5 jaar worden doorgenomen. Scholen worden ook geïdentificeerd als typische non-profit instellingen.
De vraagzijde van de onderwijsmarkt. Hier behandelen we de participatie aan het onderwijs. De aandacht gaat hierbij onder meer uit naar het geslacht van de leerlingen, de graad, het net, de verhouding autochtone-allochtone leerlingen. Verder wordt er stilgestaan bij de diverse determinanten van de vraag (inkomensverwachting, de denataliteit, de socio-economische status van de ouders, de preferenties,...) Tenslotte wordt de democratisering van het onderwijs behandeld.
De aanbodszijde van de onderwijsmarkt. In dit deel wordt het aantal scholen, de geografische concentratie van scholen en de evolutie van de scholendichtheid behandeld. Verder bespreken we de leerling-leerkracht-ratio, het aantal lestijden van leraren en leerlingen per week, de personeelsstructuur en de totale werkgelegenheid in deze sector als ÷ van de actieve bevolking.
De financiering van het onderwijs. Hier zien we een aantal macro-economische kengetallen die betrekking hebben op deze sector. Verder gaan we na wat de oorsprong is van deze middelen (fiscale ontvangsten, tussenkomsten ouders,...)
Tenslotte besteden we nog aandacht aan het schoolmanagement enerzijds en het economisch rendement van het onderwijs dat via de rate of return kan gemeten worden.
Begincompetenties
Eindcompetenties
Leermaterialen
Syllabus met reader en papers.
Studiekosten
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen
Hoorcollege.
Evaluatievorm
Schriftelijk examen
OP-leden
SMOLDERS Carine
|
|