STABILITEIT I
 
Wordt gegeven in 2de jaar Bachelor in de industriële wetenschappen: bouwkunde
Hoorcollege [A] 36.0
Werkcollege [B] 24.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 170
Studiepunten [E] 6
Niveau inleidend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Hendrik VAN HOECKE
Referentie IBIWBO02A00011
 
Trefwoorden
isostatische structuren, hyperstatische structuren, staticalijnen, spanningen, vervormingen

Doelstellingen
Methoden ter beschikking stellen die het mogelijk maken voor de student om de inwendige spanningsresultanten in isostatische en hyperstatische structuren onder de combinatie van vaste en mobiele lasten te berekenen (het bepalen van de omhullenden).
Het verwerven van inzicht in het gedrag van hyperstatische structuren door gebruik te maken van een benaderend iteratieve rekenmethode om tot de inwendige spanningsresultanten te komen voor een vooropgestelde vaste belasting.
Het verwerven van inzicht in het belang van de bij de hiervoor berekende spanningsresultanten horende vervormingen.
Het verwerven van inzicht in de diverse rekenmethoden die beschikbaar zijn om de krachtswerkingen te bepalen in hyperstatische structuren. Hierbij hoort eveneens het inzicht tot het inschatten van de gekozen structuur ten aanzien van de bijhorende krachtswerkingen en vervormingen.

Leerinhoud
- studie van de invloedslijnen en de omhullenden
- methode van Cross
- vormveranderingsarbeid
- methode van Clapeyron
- overzicht methoden ter berekening van hyperstatische structuren

Begincompetenties
Beschikken over basiskennis van inwendige spanningsresultanten (normaalkracht, dwarskracht en buigend moment) en de hierdoor veroorzaakte inwendige spanningen en de bijhorende vervormingen in structuren die uitwendig belast worden.
Basiskennis van rekenmethoden om deze grootheden te berekenen voor isostatische en enkele hyperstatische structuren.
Kennis van de karakteristieken van de doorsnede en methoden om een doorsnede te dimensioneren aan de hand van de eerder berekende krachtswerkingen.

Eindcompetenties
De student heeft een duidelijk beeld van alle factoren die een rol spelen bij het ontwerpen van structuren voor bouwkundige toepassingen: opvatting van de structuur (isostatisch - hyperstatisch), globale afmetingen en vorm en afmetingen van de doorsnede, materiaalkeuze, verbindingswijzen met de ondersteuning, de uitwendige belastingen (vaste - mobiele), de inwendige spanningsresultanten, de bijhorende vervormingen. Met dat inzicht kan de student het gedrag van bouwkundige structuren inschatten, berekenen en voorspellen, wat leidt tot in hoofdzaak controleberekeningen op reeds vastgelegde structuren.
Daarnaast beschikt de student ook over de mogelijkheid om structuren zelf te gaan ontwerpen rekening houdend met alle bovengenoemde factoren.

Leermaterialen
Cursustekst
Collegenota's + oefeningen schrift
Diverse boeken uit de literatuur
De eurocodes en de bijhorende nationale toepassingsdocumenten
In aanmaak: course on Dokeos

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 8.0 EUR


Studiebegeleiding
Principes van toepassingen in groep
Mogelijkheid tot individuele uitleg
Interactie via Dokeos

Onderwijsvormen
Hoorcolleges
Oefeningenzittingen
Individuele interactie via Dokeos

Evaluatievorm
Examen over theorie gericht op de toepassingen ervan.
Prestaties gedurende de oefeningenzittingen.
Gequoteerde individuele oefeningen .
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten. Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend. Deze regeling treedt in voege vanaf het academiejaar 2005-2006.

OP-leden
Hendrik Van Hoecke