Trefwoorden Ontwerpen
Doelstellingen
De vakken ontwerpen bouwkunde en ontwerpen burgerlijke bouwkunde hebben tot doel: Integreren van oplossingstechnieken en methoden uit de vakdisciplines weg- en waterbouw, materialenleer, bouwconstructie in het kader van een gegeven probleemstelling.
Leerinhoud
Deel 1: Ontwerpen bouwkunde
- Detailstudie als voorbereiding op het ontwerp van een woning.
- Ontwerp van een alleenstaande woning: situatie- en inplantingsplan; studie van de ontwerp- en uitvoeringsplannen, samenstelling van het bouwdossier;deeltekeningen; technische plannen; documenten voor de bouw aanvraag; meetstaat; bestek; kostprijsberekening.
Deel 2: Ontwerpen burgerlijke bouwkunde
- Toepassingen op: bochtgegevens, bochtverbreding, overgangsbogen, parabolische overgangen en verkantingen; duikers en/of bruggen.
- Tekenen van : de uitvoeringsplannen van de wegenis en bepalen van het grondverzet; duikers en/of bruggen.
- Detailstudie of maquette
Deel 3: C.A.E.
- verdiepingen van Autocad met de nadruk op efficiënt werken (gebruik van interne en externe bibliotheken, dimensionering, tekening opzet en prototype, modelspace en paperspace,...)
- de basis van Autolisp wordt gegeven, de studenten schrijven zelf enkele heel eenvoudige Autolisp programma's.
Begincompetenties
Basiskennis van Autocad is gewenst.
Eindcompetenties
Leermaterialen
PC, de aanwezige software staat ter beschikking van de studenten.
Studiekosten
Er zijn kosten verbonden aan het maken van plots, fotokopies en planafdrukken.
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen
Oefeningen.
Evaluatievorm
Puntenverdeling
Deel 1: 33%
- oefeningen
Deel 2: 50% - oefeningen
Deel 3: 17% waarvan 9% op oefeningen en 8% op examenoefeningen.
Periode
Alle opdrachten zijn individueel uit te werken, tenzij anders opgegeven (=groepswerk). In het laatste geval wordt van ieder lid een gelijkwaardige bijdrage verwacht. De beoordeling gebeurt per ingediende opdracht, binnen het vooropgestelde tijdsbestek. In geval van groepswerk wordt bij de beoordeling ook rekening gehouden met de persoonlijke inbreng van elk lid van de groep.
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten.
Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend. Deze regeling treedt in voege vanaf het academiejaar 2005-2006.
OP-leden
Greta DERUYTER
|
|