Trefwoorden Systeem- en controletechnieken
Doelstellingen
Kennis verwerven i.v.m. de verschillende vormen van automatisch regelen.
De rekentechnieken aanleren en gebruiken voor systeemonderzoek in het tijd-, s- en frequentiedomein. De invloed van verschillende regelstrategieën onderzoeken op het gedrag van diverse geregelde processen. Een inzicht verwerven in het stabiliteitsonderzoek, stabiliteitsverbeteraars en het gebruik van praktijkregels.
Leerinhoud
- Automatische regelingen: Basisbegrippen, voorbeelden van eenvoudige regelingen, vormen van automatisch regelen, indeling van regelaars en regelsystemen, vertragingen in geregelde systemen.
- Laplacetransformatie: definities, eigenschappen en rekenregels voor transformatie van het tijd naar het s-domein, inverse transformatie.
- Het begrip transfertfunctie, blokschema's : Definitie, berekeningsvoorbeelden, eigenschappen, blokschema's en rekenregels.
- Analyse van de verschillende regelmogelijkheden: de proportionele regeling, de integraalregeling, de P-I-regeling, de differentiaalregeling, de P-D-regeling en PID-regeling. Definities, responsies,systeemanalyse,servo- en stoorgedrag van diverse geregelde processen.
- Eerste-orde , tweede-orde en hogere orde systemen: voorbeelden, responsies, be"ordelings- en identificatietechnieken, regelen van deze systemen.
- Systeemanalyse in het frequentiedomein: Het Nyquist diagram, het Bode- en Blackdiagram: gebruik, eigenschappen en toepassingen.De cirkels en de krommen van Hall: betekenis en gebruik.
- Stabililiteitsonderzoek van lineaire systemen: onderzoek in directe keten (Routh-Hurwitz) en gesloten keten (Nyquist).
Het criterium van Bode, winst - en fasemarge
- Praktische instelregels voor continue regelslystemen: gebaseerd op de procesreactiekromme en op de oscillatiemethode.Gebruik en toepassingen.
- Overzicht van de stabiliteitsverbeteraars of compensatiemethoden.
- Beginselen van digitale regelsystemen.
Begincompetenties
Kandidaat industrieel ingenieur
Eindcompetenties
Leermaterialen
Cursus "Systeem en Controletechnieken " , ir. H.T. MARTENS
Studiekosten
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen
Hoorcolleges en laboratoriumoefeningen.
Evaluatievorm
Theorie (mondeling / schriftelijk examen) : 73%
Oefeningen / Labo's (permanente evaluatie) :27%
De beoordeling en het tot stand komen van de eindquotatie van opleidingsonderdelen gebeurt via het wiskundige gemiddelde volgens de toegekende coëfficiënten.
Indien nochtans op één van de onderscheiden vakken (delen van opleidingsonderdelen) 7 of minder op 20 wordt behaald, kan worden afgeweken van deze rekenkundige berekening van de eindquotatie van het opleidingsonderdeel en kunnen de punten bij consensus worden toegekend. Deze regeling treedt in voege vanaf het academiejaar 2005-2006.
OP-leden
|
|