BIOLOGIE
 
Wordt gegeven in 1ste jaar professionele Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs
1ste jaar professionele Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, voeding/verzorging - kleding
1ste jaar professionele Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, handel - burotica
1ste jaar professionele Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, lichamelijke opvoeding
1ste jaar professionele Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, muzikale opvoeding
1ste jaar professionele Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs, plastische opvoeding
Hoorcollege [A] 92.0
Werkcollege [B] 40.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 360
Studiepunten [E] 12
Niveau gespecialiseerd
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Daniel DEGADT
Referentie LGSOXX01K12308
 
Trefwoorden
Biologie, systematiek, celleer, plantenmorfologie, plantenanatomie, plantenfysiologie, histologie van dieren

Doelstellingen
Opfrissen en aanvullen van basiskennis en fundamentele vaardigheden i.v.m. biologie, chemie, gezondheidsleer en milieueducatie, nodig om de leerinhouden voor het secundair onderwijs optimaal te kunnen implementeren in de onderwijspraktijk en om zowel de voorgeschreven leerplan- en lesdoelstellingen als eindtermen te bereiken.
Een gedetailleerde lijst van doelstellingen is te vinden in de syllabus.


Leerinhoud
Theorie/praktijk: indeling van de levende wezens - plantenmorfologie - bouw van cellen - celdelingen: mitose, meiose - celfysiologie - weefsels en organen bij planten - waterhuishouding in de plant - minerale voeding - ademhaling bij planten - gistingen - fotosynthese - autotrofe bacteriën - vervoer van opgebouwde stoffen in de plant - stofwisseling van aminozuren en eiwitten - stofwisseling van de lipiden -heterotrofe voeding - overzicht van de stofwisseling bij planten - weefsels en organen bij zoogdieren: dissectie van een konijn - weefselleer bij dieren. De leerinhouden chemie staan in functie van de biologie.
Pedagogiek specifiek: een onderwijsleermodel voor de biologie, de inhoud en de krachtlijnen van de relevante biologieleerplannen, de wetenschappelijke werkwijze, belangrijke didactische principes, het maken van lesvoorbereidingen, gebruik van media, evaluatie, richtlijnen voor het eigenlijke lesgeven, gebruik van handboeken en leerplannen SO, internet in functie van de lessen biologie.
Begeleid zelfstandig werk: structuur-functierelaties i.v.m. de huid - structuur-functierelaties i.v.m. steun en beweging - het gebit van de mens - structuur-functierelaties i.v.m. de voeding - aanpassingen van het spijsverteringskanaal van gewervelden aan de aard van het voedsel - aanpassingen van het ademhalingsstelsel en de ademhaling bij ongewervelde en gewervelde waterdieren en landdieren en bij planten - voortplanting, groei en ontwikkeling bij dieren - gedrag - luchtverontreiniging - het Gentse leefmilieu - invloed van sportbeoefening op het lichaam - de voeding bij de mens: wat loopt fout? –eventueel actueel onderwerp naar keuze, aansluitend bij de leerplannen SO.
Vakkenstages: najaarsexcursie, bezoek aan de serres van de plantentuin van de UG, voorjaarsexcursie

Begincompetenties
- Eindtermen secundair onderwijs
- Leerinhouden, vaardigheden en attitudes zoals beschreven in het vak biologie van het secundair onderwijs; vakoverschrijdende eindtermen SO. Basiskennis van chemie is een pluspunt.

Eindcompetenties
Door het nastreven van bovenstaande doelstellingen bereiken we de basiscompetenties waarnaar wordt verwezen in de syllabus bestemd voor het eerste jaar van de opleiding. Dit omvat basiscompetenties uit de functionele gehelen de leraar als begeleider van leer- en ontwikkelingsprocessen, de leraar als opvoeder, de leraar als inhoudelijk expert, de leraar als organisator, de leraar als innovator-onderzoeker, de leraar als partner van ouders en verzorgers, de leraar als lid van een schoolteam, de leraar als lid van de onderwijsgemeenschap, de leraar als cultuurparticipant, en alle attitudes.
Een gedetailleerde lijst van basiscompetenties is te vinden in de syllabus.

Leermaterialen
- Syllabus biologie 1 LSO
- cd met de in de les aangewende powerpointpresentaties, met evaluatievragen en met relevante URL’s
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Biologie I. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Exploratie- en experimentenschrift 1. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Exploratie- & Experimentenschrift 2. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Exploratie- & Experimentenschrift 3. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Exploratie- & Experimentenschrift 4. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Wetenschappelijk Werk 1. De Boeck, Antwerpen
- De Facq, F, Degadt, D., Soffers, R.: Wetenschappelijk Werk 2. De Boeck, Antwerpen
- Voor alle Exploratie- & Experimentenschriften maken ingevulde versies zelfevaluatie mogelijk.
Opmerking: de studenten die in hun vroeger curriculum onvoldoende kennis van de chemie hebben verworven, kunnen in de loop van de maand september voorafgaand aan het academiejaar een brugcursus chemie volgen teneinde hiaten weg te werken. Van deze brugcursus is eveneens een syllabus beschikbaar.

Studiekosten
Ongeveer 120 EUR (vakkenstages inbegrepen)

Studiebegeleiding
De lector en de amanuensis staan steeds ter beschikking om problemen i.v.m. theorie, practica en/of lespraktijk te helpen oplossen of remediëren, zowel tijdens de uren voorzien voor het monitoraat als daarbuiten (op individuele afspraak).

Onderwijsvormen
Brugcursus chemie, hoorcolleges, practica, begeleid zelfstandig werk, vakkenstages, typelessen, observatie- en doestages in de hospiteerscholen, zelfstudie. Deze werkvormen laten niet alleen toe de leerinhouden en vaardigheden toe te passen en de gewenste attitudes te ontwikkelen, maar laten de vakdidactiek ook op een geïntegreerde wijze aan bod komen.

Evaluatievorm
Theorie: mondeling examen Practicum: schriftelijk examen Didactiek: schriftelijk examen Begeleid zelfstandig werk: permanente evaluatie (herexamen mogelijk) In januari wordt een examen georganiseerd voor theorie, practicum en didactiek. Theorie draagt voor 60% bij tot het totaal, practicum voor 30%, didactiek voor 10%. De gezamenlijke resultaten omvatten 40% van het jaartotaal. In juni (60% van het jaartotaal) maken de resultaten voor theorie 50% uit van het totaal, het practicum 30%, didactiek 10% en begeleid zelfstandig werk 10%. Voor studenten met een examencontract worden dezelfde normen gehanteerd, maar de permanente evaluatie wordt vervangen door taken.

OP-leden
Daniel DEGADT