Trefwoorden Transportgeografie, IWETO-code: s230 - t003
Doelstellingen De student verwerft inzicht in de ruimtelijke dimensie van het economisch handelen en meer bepaald van de transportsector, ruimtelijke verschillen leiden tot ruimtelijke interactie: er worden de student de nodige sleutels aangereikt om, naast de antwoorden op de vragen "wat" en "waar", het antwoord te vinden op de vraag "waarom daar". Het is de bedoeling dat hij/zij tracht een bestand op te bouwen van "mental maps".
Tijdens de excursies (zie projecten en excursies) ziet de student de toepassing van de theorie van fysische distributie en de principes van "value added logistics" in de praktijk.
Leerinhoud De ruimtelijke patronen van het transportgebeuren worden ontleed. Na een kort overzicht van de belangrijkste wetten van de transporteconomie, worden de principes overlopen van geografische lokalisatie met praktijkvoorbeelden. De verschillende transportmodi worden ruimtelijk besproken: vrachtvervoer over de weg, spoorwegvervoer, binnenvaart, zeescheepvaart en facultatief luchtvaart en pijpleidingen, ook multimodaal transport wordt besproken. Verder worden de positie van Vlaanderen en de Vlaamse transportinfrastructuren ingepast in de Europese ruimte.
Begincompetenties Noties van de ruimtelijke configuratie (cartografie) in de Europese Unie
Eindcompetenties Kennis
Specifiek beroepsgericht:- Kennis van transportgeografie
- Kennis van de vakliteratuur
Leermaterialen Er wordt gebruik gemaakt van het ganse gamma moderne leermaterialen, van computer en beamer tot overheadprojector en video/dvd.
Studiekosten Syllabus: kopieën aan de gangbare Hogeschoolprijs (totaal ong. 5 euro)
Excursies: kosten voor het transport en mogelijke gidsen (ong. 80 euro)
Studiebegeleiding geen
De lectoren kunnen bevraagd worden via e-mail
Onderwijsvormen De theorielessen worden opgevat als een actief hoorcollege, met discussieforum. De student wordt geoefend in het denken in "mental maps". Aan de hand van enkele case studies worden sleutels opgesteld op praktijkgevallen te analyseren en te optimaliseren.
Tijdens de excursies leert de student kritisch observeren, analyseren en de link leggen met naar de in de klas verworven theoretische kennis. De pedagogische excursies worden voorbereid en nabesproken in de klas.
Evaluatievorm Diplomacontract - creditcontract
EERSTE EXAMENZITTIJD: 60% schriftelijk examen + 40% verslagen en/of opdrachten
TWEEDE EXAMENZITTIJD: 60% schriftelijk examen + 40% verslagen en/of opdrachten
Examencontract
EERSTE EXAMENZITTIJD: 60% schriftelijk examen + 40% individuele opdracht
TWEEDE EXAMENZITTIJD: 60% schriftelijk examen + 40% individuele opdracht
OP-leden
|
|