Trefwoorden Stage
Doelstellingen De stage vormt het sluitstuk van de opleiding.
Uit de stage moet dan ook blijken of de student in voldoende mate in staat is de kennis en vaardigheden verworven tijdens de volledige studieduur om te zetten in de praktijk.
Specifiek voor de stages is dat de student daarenboven moet functioneren in een reële werksituatie waarbij hij/zij aandezelfde eisen moet voldoen als de werknemers.
Specifiek voor de projectstages is dat het studententeam (twee studenten) fungeert als junior marketingadviseur. Dit betekent concreet dat zij voor een bedrijf een marketingprobleem aanpakken (concurrentieanalyse, distributie-audit, klantensatisfactie-onderzoek, imago-onderzoek,verkooporganisatie-audit, CRM-projecten, merkbekendheidsonderzoek, communicatie-onderzoek, ...).
Na een grondige briefing, stellen de studenten een werkplan op, bepalen de juiste methodogie en voeren het secundair en primair onderzoek uit. Zij geven concrete antwoorden op de vragen van de onderneming, trachten de marketingachtergrond van het probleem te doorgronden en komen zelfs tot suggesties en marketingadviezen.
De stage moet ook laten blijken of de student in voldoende mate de volgende competenties bezit: sociale vaardigheden (zelfstandig werken, in teamverband werken), communicatieve vaardigheden (mondeling en schriftelijk), zin voor verantwoordelijkheid, kritische ingesteldheid, zin voor nauwkeurigheid, creatief en oplossingsgericht kunnen werken.
De aangeboden keuzemogelijkheden moeten de student toelaten een stage te kiezen in de lijn van zijn persoonlijke voorkeur en latere beroepskeuze.
Leerinhoud De student heeft de keuze tussen een werkstage in een bedrijf/organisatie of een projectstage in opdracht vaneen bedrijf/organisatie.
De werkstage en de projectstage kunnen gebeuren in de meest diverse bedrijven : overheid en privé, profit (consumer, business to business, servicebedrijven) en non-profit ...
Om als stageplaats in aanmerking te komen moet de organisatie wel een mentor kunnen aanwijzen die op basis van ervaring in staat is de student te begeleiden bij de uit te voeren marketingtaken en marketingprojecten.
Tijdens de werkstage kunnen de taken divers zijn : strategisch werk, communicatietaken, verkoop- en accountmanagementtaken, ...
De werkstage leidt tot een eindwerk waarin een marketingonderwerp dat relevant is voor het stagebedrijf/-sector theoretisch wordt onderbouwd.
Bij de projectstage werken de studenten in team (2 studenten) een onderzoek (marketingproject) uit in opdracht van een onderneming (zie doelstellingen). Hierbij worden ze gecoacht door de begeleiders van de school; deze promotoren sturen, controleren, corrigeren en stimuleren de studenten. Ook de onderneming stelt een mentor aan; deze mentor brieft het studententeam, overlegt met hen over haalbaarheid, uitvoering, middelen en timing en stelt de nodige informatie ter beschikking van de studenten.
Op het einde van de projectstage schrijven de studenten de volledige rapportering neer in een afstudeerwerk. Zowel de promotoren van de school als de mentoren van de onderneming wonen de verdediging van het afstudeerwerk bij en nemen deel aan de beoordeling van de studenten.
In een seminarie rond solliciteren zal de student kennismaken met de verschillende beroepen waartoe hij werd opgeleid en komen sollicitatietrainingen aan bod.
Begincompetenties De student beschikt over de basiscompetenties bijgebracht in de driejarige opleiding.
Eindcompetenties
Leermaterialen Stage- informatiebrochures:
-Praktische informatiebrochure stages uitgegeven door de optiecoördinator;
-Administratief verloop van de stage uitgegeven door de algemene stagecoördinator.
Studiekosten Verplaatsingskosten naar stagebedrijf.
Kosten verbonden aan het eindwerk.
Studiebegeleiding Persoonlijke begeleiding door een stagebegeleider (lector) en stagementor (bedrijf).
Werkstage :
De mentor binnen de organisatie staat in voor de begeleiding van de dagdagelijkse taken.
De begeleidende lector komt tussen bij problemen, voert minstens één evaluatiegesprek met de mentor en begeleidt het eindwerk dat aan de werkstage gekoppeld is.
Projectstage :
We vatten een projectstage Marketing op als een contract voor marketingadvies, een overeenkomst tussen drie partijen : de student, de onderneming en de school. De onderneming betaalt een instaprecht aan de Hogeschool. De mentor binnen de organisatie brieft de studenten en probeert het ondernemingsprobleem duidelijk en overzichtelijk te formuleren. Er wordt overlegd over haalbaarheid, uitvoering, middelen en timing. Op regelmatige tijdstippen is er overleg tussen de studenten en de mentor. De begeleider van de school (promotor) is verantwoordelijk voor het goede verloop van het project. De promotor brengt zijn/haar ervaring en kennis in op regelmatige tijdstippen en helpt de studenten ove problemen en dieptepunten heen. Hij/zij stuurt, controleert, corrigeert en stimuleert. En op het eind dan zullen de promotor en de mentor het afstudeerwerk van de studenten beoordelen op een verdediging (presentatie).
Onderwijsvormen De stage gebeurt in de meest diverse bedrijven: overheid en privé, profit (consumer, business to business, servicebedrijven) en non-profit ...
Om als stageplaats in aanmerking te komen moet de organisatie wel een mentor kunnen aanwijzen die op basis van ervaring in staat is de student te begeleiden bij de uit te voeren marketingtaken en marketingprojecten.
Tijdens de stage kunnen de taken divers zijn: strategisch werk, communicatietaken, verkoop- en accountmanagementtaken, ...
De stage leidt tot een eindwerk waarin een arketingonderwerp dat relevant is voor het stagebedrijf/-sector theoretisch wordt onderbouwd.
De studenten kunnen in team (2 studenten) een onderzoek (marketingplan) uitwerken (leerinhoud).
Hierbij worden zij gecoacht door de begeleiders van de school; deze promotoren sturen, controleren, corrigeren en stimuleren de studenten.
Ook de onderneming stelt een mentor aan; deze mentor brieft het studententeam, overlegt met hen over haalbaarheid, uitvoering, middelen en timing en stelt de nodige informatie ter beschikking van de studenten.
Evaluatievorm EERSTE EXAMENPERIODE :
De beoordeling omvat 2 aspecten:
-De quotering voor het presteren tijdens de stageperiode gebeurt door de stagebegeleider in samenspraak met de stagementor van het bedrijf.
-Het eindwerk wordt beoordeeld op inhoud en vorm. Ook de mondelinge voorstelling/verdediging wordt geëvalueerd.
De verdeling is als volgt :
Evaluatie stage : 40 %
Evaluatie eindwerk : 30 %
Evaluaie mondelinge voorstelling/verdediging : 20 %
Evaluatie stageverslag : 10 %
TWEEDE EXAMENPERIODE :
De evaluatie van de stage wordt meegenomen naar de 2de examenperiode.
Examencommissie Vlaamse Gemeenschap : (idem reguliere student).
OP-leden
|
|