JURIDISCHE EN MAATSCHAPPELIJKE INHOUDEN: SOCIOLOGIE
 
Wordt gegeven in 1ste jaar professionele Bachelor in de orthopedagogie
Hoorcollege [A] 26.0
Werkcollege [B] 0.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 0.0
Totale studietijd [D] 78
Studiepunten [E] 3
Niveau inleidend
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Anne Scheerlinck
Referentie SCORTH01A00002
 
Trefwoorden
Sociologie

Doelstellingen
Sociologie is in ruime zin de studie van sociaal gedrag en sociaal handelen; de beperkter opvatting stelt dat met name de sociale groeperingen en instellingen in hun structuur, functies en veranderingen tot het domein van de sociologie behoren.
Het opleidingsprofiel geeft aan dat de opvoeder/begeleider kennis dient te hebben van de disciplines die het gedrag als object hebben. Via deze discipline leert de opvoeder/begeleider meer over interactie- en beïnvloedingspatronen, wordt de basis gelegd voor het analyseren van maatschappelijke factoren die van invloed zijn op de problemen waarmee zorg, hulp, opvoeding en behandeling te maken hebben, en, wordt hij/zij gestimuleerd kennis te nemen van de politieke en sociale actualiteit om zo de maatschappelijke evoluties in de samenleving te volgen.
In een eerste jaar komt een inleiding in de discipline aan bod: basisbegrippen, belangrijke sociologische principes, enkele deelgebieden. In volgende jaren kan deze materie diepgaander bestudeerd worden door vormen van toegepaste sociologie, en kan het in het algemeen tijdens de stage en andere vormen van veldwerk gebruikt worden.

Leerinhoud
Inleiding tot het werkterrein van de sociologie via de conceptuele analyse van gedrag, sociaal handelen en interactie, met de verschillende basisvormen die de interactie kan aannemen en de verschillende contextuele factoren die deze interactie kunnen beïnvloeden.
We zien hoe het individu tijdens socialisatieprocessen algemene en positie-specifieke gedragingen aanleert, een sociaal zelfbeeld ontwikkelt, en cultuurelementen - waarden, normen, instituties - aanleert.
Nagegaan wordt hoe de sociale positie een sterke invloed uitoefent op het gedrag en hoe het samenlevingsverband, via sociale controle, het individu socialiseert en zijn gedrag (bij)stuurt.
Het gezin als primaire groep komt aan bod, evenals de evolutie van uitgebreid naar kerngezin en het ontstaan van drie westerse gezinstypes, naast alternatieve gezinsvormen.
Het sociologische cultuurbegrip wordt onder de loupe genomen evenals de verschillende componenten hiervan.
De kaders waarbinnen het menselijk handelen zich afspeelt, de groeperingen, worden behandeld.
In een tweede luik komt een inleiding in enkele belangrijke sociologische deelgebieden: sociale ongelijkheid, macht, en, afwijkend gedrag.

Begincompetenties
Geen specifieke voorkennis vereist.

Eindcompetenties
Studenten definiëren en/of omschrijven correct de geziene sociologische basisbegrippen en de belangrijkste sociologische principes
Studenten kaderen hun eigen functioneren in samenlevingsverbanden vanuit diverse sociale posities.
Studenten illustreren de geziene sociologische theorieën met actuele politieke en sociale gebeurtenissen.

Leermaterialen
Sociologie, Peter Lombaert, De Sikkel. Deel I en II.
Aanvullende en eigen nota's.

Studiekosten
25 à 30 euro

Studiebegeleiding
Het handboek, bestaande uit twee delen wordt grondig bestudeerd tijdens de lessen. Er is steeds mogelijkheid om vragen te stellen of bijkomende uitleg te vragen voor, tijdens, of na de lessen of om een afspraak te maken. Tijdens de lessen worden mogelijke examenvragen (en -antwoorden) gegeven.

Onderwijsvormen
Hoorcollege met aandacht voor vragen en discussie. Aandacht voor recente politiek en sociale gebeurtenissen, en voor wetenschappelijke bevindingen.

Evaluatievorm
- Schriftelijk examen bij beëindiging van het semester bestaande uit meerdere open vragen, gaande van het benoemen, omschrijven of uitleggen van concepten met eventueel gebruik van voorbeelden uit de actualiteit, tot het weergeven van geziene theorieën. Ook wordt gepeild naar inzicht in de materie door mogelijke denkvragen waarvan de oplossing niet onmiddelijk in de leerstof als dusdanig kan gevonden worden.
- A-klas: januari
B-klas: juni

OP-leden
Anne Scheerlinck