Trefwoorden Psychologie
Doelstellingen Dit opleidingsonderdeel biedt psychologische basisinzichten, methoden en structuren die een ondersteuning zijn voor andere opleidingsonderdelen en centraal staan in het beroepsprofiel. Het levert een bijdrage tot het bereiken van doelstellingen en competenties die (ook) in andere opleidingsonderdelen centraal staan, zoals:
- een analyse kunnen maken van een probleemsituatie d.m.v. observatie, gesprekstechnieken, verzamelen en ordenen van gegevens en verslaggeving.
- kennis hebben van eigen mogelijkheden, beperkingen en grenzen m.b.t. hulpverlening en bewust zijn van de eigen betekenis t.a.v. de cliênt.
- interactie- en beïnvloedingspatronen herkennen en methoden tot beïnvloeding formuleren.
Leerinhoud Gestructureerd globaal overzicht van de basisbegrippen, theorieën, domeinen en scholen binnen de psychologie.
Op elkaar betrokken en geïntegreerd worden volgende facetten uitgewerkt:
- inleiding tot de psychologie als wetenschap (methoden, domein, paradigma's, ..)
- psychologische scholen: psychoanalyse, behaviorisme, humanistische psychologie, cognitieve psychologie, Gestaltpsychologie, systeemdenken en communicatie-theoretische psychologie
- psychologische basisgebieden: differentiële, sociale, experimentele, evolutie-psychologie
- psychologische thema's: perceptie, persoonlijkheid, (sociale) cognitie, geheugen, denken
Begincompetenties Geen specifieke voorkennis vereist.
Eindcompetenties Op elkaar betrokken inzichten hebben in de psychologische theorieën, doelgebieden, vaardigheden en methoden die aan de basis liggen van de taken en functies waarmee men in het beroepsveld zal worden geconfronterd. Een psychologisch kader kunnen hanteren dat verder ortho-agogsiche uitdieping kan ondersteunen.
Dit opleidingsonderdeel wil meerdere doelstellingen en competenties ondersteunen. Exemplarisch schetsen we er enkele:
- Correct analyseren van een probleemsituatie gesteund op observatie, gesprekstechnieken, verzamelen en ordenen van gegevens en verslaggeving.
- Inzichten hebben in eigen mogelijkheden, beperkingen en grenzen met betrekking tot de hulpverlening. Kunnen zichzelf omschrijven als middel en gedragsmodel in relatie met de cliënt.
- Aandacht tonen voor groeps- en individugericht werken, structuur en empathie, afstand en nabijheid, confrontatie en negeren, verantwoordelijkheid opnemen.
- Op basis van een analyse interactie- en beïnvloedingspatronen duiden.
- Expliciteren van aandacht voor methodische benaderingen.
- Aandacht tonen voor het proces waarin de voorgeschiedenis, de huidige interactie- en beïnvloedingspatronen en het perspectief voor de hulpverlener een plaats hebben.
Leermaterialen Cursus/syllabus.
Eigen notities en tekstmateriaal.
Studiekosten 10€
Studiebegeleiding Individueel- en groepsmonitoraat op vaste momenten.
Onderwijsvormen Hoorcollege met de mogelijkheid tot vraagstelling, leergesprek.
Illustraties en toepassingen, verwerken tekstmateriaal.
Persoonlijke verwerking en bijdrage.
Evaluatievorm Examen: Ja
Periode: Januari
Vorm: Schriftelijk
OP-leden Rudy Schellaert
|
|