Trefwoorden Werkterrein sociaal werk
Doelstellingen De studenten krijgen een inzicht in een bepaald werkveld en methodieken die er toegepast worden.
Het gaat meer bepaald over de volgende werkterreinen en methodieken. Maatschappelijke advisering, maatschappelijk werk, personeelswerk, samenlevingsopbouw en sociaal-cultureel werk.
Maatschappelijke advisering :
In deze inleiding leert de student zelfstandig omgaan met de materie van het recht. Het gaat om methoden die bruikbaar zijn bij vragen en bewerkingen in alle rechtstakken.
Maatschappelijk werk:
Naast het ontwikkelen van de kennis en inzicht in de methodiek, komt de nadruk te liggen op het methodisch handelen. De aandacht gaat hierbij uit naar de attitudevorming die een basisvoorwaarde uitmaakt van de hulpverleningsrelatie. De vooronderstellingen/werkprincipes worden in extenso behandeld. Hierbij wordt beoogd dat er reeds een aanzet wordt gemaakt tot reflexie op het eigen handelen en dit ter voorbereiding van de stage.
Personeelswerk
Studenten krijgen in dit deel de basiskennis en inzichten mee die horen bij wat een startende personeelswerker nodig heeft.
Samenlevingsopbouw
Alhoewel geen a fstudeerrichting verdient samenlevingsopbouw en opbouwwerk zeker een plaats als werkveld en methodiek binnen een introductie van de werkvelden en methodieken van het sociaal werk. In deze cursus komt de samenlevingsopbouw en de maatschappelijke context daaromheen aan bod.
Sociaal-cultureel werk:
De studenten hebben een inzicht in wat SCW is en hoe zich dit in de praktijk van het SCW werkveld vertaalt.
Leerinhoud Maatschappelijke advisering
Informatie over het werkterrein en over de bijbehoirende rechtsmethoden. Brongebruik en bronvermelding, opzoekvaardigheid, luistervaardgiheid, leesvaardgiheid, schrijfvaardgiheid, spreekvaardigheid.
Maatschappelijk werk:
Het M.W. als methodiek (o.a. benaderingswijzen, strategieën). Grondmodel en algemeen model van de hulpverlening (fasering tot de intakefase).
Samenlevingsopbouw
De studenten krijgen een theoretisch kader omtrent samenlevingsopbouw en gaan dan actief en zelfstandig actuele thema's van de samenlevingsopbouw op het terrein onderzoeken. Ze formuleren een antwoord op de onderzochte problematiek aan de ahnd van een opbouwwerkinitiatief.
Sociaal-cultureel werk:
Er wordt een verdere uitdieping gegeven op wat SCW is, aansluitend op de leerstof 1e jaar, wat de functie van het SCW is, wat de taken zijn, wat achtergronden zijn van het SCW in Vlaanderen waartegen dan de verschillende soorten organisaties, instellingen en diensten geplaatst worden. De studenten krijgen een algemenen inleiding in het begrippenkader en een overzicht van alle deelsectoren die zich in Vlaanderen ontwikkeld hebben.
Begincompetenties De basiskennis uit diverse opleidingsonderdelen uit het eerste jaar, onder meer van de opleidingsonderdelen Inleiding sociaal werk, Recht, Beroepspraktijk.
Eindcompetenties Voor de diverse werkterreinen en basismethodieken geldt dat ze telkens bijdragen tot het vormen van startklare competente professionele krachtendie de basismethodieken en het bijbehorende werkterrein beheersen. Het gaat wel om het beheersen op een elementair niveau. We verwachten van de studenten ook dat zij in hun professionele houding een actieve belangstelling voor het maatschappelijk gebueren tonen, naast een bevragende en kritische ingesteldheid, obkjectieve reflectie en zin voor nauwkeurigheid, resultaatgerichtheid en stiptheid.
Leermaterialen
Cursus, aangevuld met eigen nota's van studenten.
Voor samenlevingsopbouw : Handboek samenlevingsopbouw
Studiekosten
- Cursusmateriaal : +/- 15€
- Handboek samenlevingsopbouw (wordt ook in derde jaar gebruikt) +/- 35€
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen
Leergesprek, groepswerk, rollenspel en hoorcolleges, groepsdiscussies, oefeningen in werkgroepen, gastsprekers.
Evaluatievorm Maatschappelijke advisering Evaluatie aan de hand van individuele opdrachten en eventueel groepsopdrachten. Er zijn voorbereidende zoekopdrachten en een afrondende schrijfopdracht. Taken worden uitgevoerd en afgegeven tijdens de lesuren. Er is permanente evaluatie en de punten blijven behouden bij een eventuele tweede zittijd.
Maatschappelijk werk:
Examen: Neen
Permanente evaluatie en quotatie
1/2 permanente evaluatie, 1/2 bespreking case Personeelswerk Schriftelijk.
Periode : december
Samenlevingsopbouw Schriftelijk examen aan de hand van open vragen die peilen naar kennis, inzicht en begrip van de leerstof.
Periode: Juni
Sociaal-cultureel werk:
Examen: Ja
Periode: December
Vorm: Schriftelijk
OP-leden
Elise ROBBRECHT, Nancy De Blieck, Pascal Roskam, Siska Tack, Annick Verstraete, Barbara Redant, Gunther Deriemaker
|
|