Trefwoorden Maatschappelijk Werk, Sociaal-cultureel Werk, Personeelswerk, Maatschappelijke Advisering
Doelstellingen De studenten verdiepen zich grondiger in de thematieken en methodieken van bepaalde werkvelden (twee):
- Maatschappelijk Werk: aansluitend op de basismodule wordt voornamelijk aandacht besteed aan het inoefenen van vaardigheden. Attitudevorming en reflecties op het eigen, methodisch handelen blijven een basisgegeven.
- Sociaal-Cultureel Werk: de cursus heeft de bedoeling dat de studenten een dieper inzicht verwerven in het opzetten van veranderingsstrategieen en dat zij aan de hand van ervaringsgericht leren, inzicht krijgen in organisatorische kanten van het SCW. De studenten oefenen vaardigheden, technieken die het methodisch handelen kunnen ondersteunen.
- Maatschappelijke Adivsering: Het doel van de verdiepingsmodule is de student grondig voor te bereiden op de optie maatschappelijke advisering binnen het sociaal werk. Daarbij zal de student verder zelfstandig leren omgaan met de materie van het recht . Daar studenten Maatschappelijke Advisering nu en later moeten kunnen functioneren in diverse soorten organisaties, adviesorganen en ombudsdiensten, is een grondige kennis van het recht onontbeerlijk. De studenten moeten in staat zijn op een systematische en doelgerichte wijze vragen, klachten of problemen van hun cliënten op te lossen.De practicus dient zich bij het behandelen van rechtsproblemen volgens bepaalde wetenschappelijke methodes te gedragen. Zonder deze methodes is een correcte benadering van het probleem niet mogelijk.
De student is vaardig in :
o Probleemsituering
o Gegevensverzameling
o Lezen van wetgeving en rechtspraak
o vertaling naar de cliënt
o probleemoplossing
o schrijven en spreken naar overheid, cliënt en groepen.
Tonen in hun professionele houding essentiële vakreflexen zoals
o actieve belangstelling voor maatschappelijk gebeuren
o bevragende en geargumenteerde kritische ingesteldheid
o objectieve reflectie
o zin voor nauwkeurigheid, resultaatgerichtheid en stiptheid
- Personeelswerk: studenten verwerven inzicht in een aantal modellen, technieken en instrumenten die gehanteerd worden binen het personeelsbeleid. Ze ontwikkelen een eigen visie op (al dan niet recente) ontwikkelingen in het personeelsmanagement met betrekking tot in- en uitstroom, loopbaanbeleid, motivaite, evaluatie, beloning en ontwikkeling. Via de gebruikte methodiek oefenen studenten tegelijkertijd een aantal belangrijke vaardigheden als personeelswerker: analyse van een opdracht, zoeken en synthetiseren van informatie, schriftelijke rapportage, werken met informaticatoepassingen, het maken van een werkplanning, het afnemen van een interview, spreken voor groep, op een positieve en doelgerichte manier samenwerken in groep. Tevens wordt de ontwikkeling van houdingen zoals assimilatievermogen, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidszin, creativiteit, inzet en resultaatgerichtheid ondersteund.
Leerinhoud
De studenten kiezen twee werkterreinen uit de verschillende werkterreinen van het Sociaal-Werk. Ze werken hierbinnen rond een aantal aanvullende thema's.
Maatschappelijk Werk: ondersteunen en structureren van het gesprek, waarnemen en observeren, luisteren naar stiltes, empatisch luisteren (o.a. techniek van C. Rodgers en T. Gordon), duiden van de aard van antwoorden, probleemcategorisering, vaststellen van het begeleidingsplan - opstellen van het clientcontract, taakanalyse, taakselectie en taakrapportage, weerstanden t.a.v. het hulpverleningsproces voorkomen/doorbreken, zichzelf beschermen t.a.v. hun burn-out aagkracht/draaglast).
Sociaal-cultureel Werk: er wordt op een praktijkgerichte manier gewerkt rond een aantal thema's: verandering en beinvloeding, educatief werk en werken aan de samenleving (inspraak en participatie, sociale aciie), vergaderen, een persconferentie, een tentoonstelling, een simulatiespel organiseren,....
Maatschappelijke advisering: Opdrachten en gevallenstudies met complexe juridische problematiek.
Personeelswerk: per werkgroep van vier à vijf studenten wordt een thema dat betrekking heeft op personeelswerk uitgediept (bvb. outplacement, retentiemanagement, selectiemethodes, ...). Deze projectwerking omvat o.a. het maken van een beknopte literatuurstudie en het toetsen van deze literatuur aan de realiteit. Dit a.d.h.v. een bezoek aan een profit of een social profit organisatie. De projectwerking wordt gefinaliseerd door het voorleggen van een beknopt projectrapport en het geven van een korte powerpointpresentatie voor de gehele klasgroep.
Begincompetenties De studenten hebben reeds orienterende kennis uit de basismodule (1e semester).
Eindcompetenties Dit opleidingsonderdeel draagt bij tot het vervolmaken van startklare competente professionele krachten die een kwalitatieve vaardigheid hanteren betreffende de basismethodieken op basis van de wensen en beperkingen van de hulpvrager een bijdrage te leveren via het beste hulpaanbod
Leermaterialen
Cursus
Maatschappelijke advisering: instructieschrift met oefeningen. De literatuurlijsten bevatten aanbevolen lectuur.
Personeelswerk: eigen nota's
Studiekosten Maatschappelijk Werk/
Sociaal-Cultueel Werk: 2,5€
Personeelswerk: kosten opmaak projectpaper: 5€
Maatschappelijke advisering: De cursus bestaat uit een werkboek waarin alle opgaven vermeld staan
Studiebegeleiding Maatschappelijke advisering: bij het zelfstandig maken van de oefeningen is de leraar steeds aanwezig als ondersteunende coach.
Onderwijsvormen Maatschappelijk Werk: leergesprek, groepsgesprek, rollenspel
Sociaal-Cultureel Werk: hoorcollege, aangevuld met oefeningen in werkgroepen, bezoeken
Maatschappelijke advisering: groepsinstructies, individuele en klassikale begeleiding van oefeningen en opdrachten. Gebruik van bibliotheek en informatica.
Personeelswerk: hoorcollege, oefeningen in werkgroepen.
Evaluatievorm Maatschappelijk Werk
Examen: neen
Permanente evaluatie:1/2 van de punten
Case study:1/2 van de punten
Sociaal-Cultureel Werk
Examen: neen
Permanente evaluatie, quotering op basis van oefeningen en verslagen
Maatschappelijke Advisering
De evaluatie gebeurt op basis van individueel en zelfstandig uit te voeren opdrachten. De opdrachten bestaan uit een aantal zoekopdrachten en een afrondende schrijf – en/of spreekopdracht in verband met een opgelegd onderwerp. Alle taken worden uitgevoerd tijdens de lesuren. Er is permanente evaluatie en de punten blijven behouden bij een eventuele tweede zittijd.
Personeelswerk
Examen: neen
Permanente evaluatie (aanwezigheid, inzet)
Evaluatie van de klasvorostelling (pwerpointpresentatie & presentatietechniek)
Beoordeling van het voorgelegde projectrapport.
OP-leden
Nancy DE BLIECK
|
|