Trefwoorden ontwikkeling, begeleiding
Doelstellingen De student beschikt over parate kennis omtrent verschillende aspecten van de ontwikkeling van de conceptie tot en met de adolescentie. Hij herkent en bespreekt de democratische opvoedingsstijl. Hij legt een aantal (ortho)pedagogische kaders uit.
De student kan kinderen en jongeren in verscheidene aspecten van het opvoedingsproces begeleiden.
Hij documenteert zich in functie van een opdracht/thema/probleemstelling op zelfstandige basis. Hij getuigt in de klasgroep van een positieve grondhouding, gekenmerkt door functionele openheid, zelfreflectie , kritische zin en respect voor de ander.
Leerinhoud In het eerste semester wordt de ontwikkelingspsychologie van de conceptie tot en met de adolescentie behandeld: lichamelijk, sociale, emotionele en cognitieve facetten. Daarnaast wordt de opvoeding theoretisch benaderd: eerst wordt de relatie ouder en kind belicht vanuit enkele (ortho)pedagogische theorieën. Daarop aansluitend wordt de democratische opvoedingsstijl op zijn principes besproken. Stilaan wordt de opvoedingscontext uitgebreid naar gezin en zijn samenstelling en andere beïnvloedende factoren. (sociale kring, school, maatschappelijke ontwikkelingen).
In het tweede semester worden in kleinere klasgroep verschillende opvoedingsthema's grondiger uitgewerkt: waarden en normen in de opvoeding, eetsituaties, slaapgedrag, spelen, schoolloopbaan, tv-kijken, gedrag van adolescenten,...
Begincompetenties Geen specifieke voorkennis vereist.
Bereidheid tot reflectie i.v.m. eigen opvoedingservaringen.
Eindcompetenties
Leermaterialen De studenten beschikken over een cursus voor het eerste semester.
Voor het tweede semester gaan studenten verschillende bronnen raadplegen: kranten, tijdschriften, vakliteratuur, websites, allerhande publicaties. Daarnaast is voor reflecties een ondersteuning voorzien vanuit een website.
Studiekosten Ongeveer 20€
Studiebegeleiding Er worden herhalingslessen georganiseerd op aanvraag van de studenten.
Studenten kunnen in het tweede semester hun teksten en reflecties indienen voor het bekomen van een tussentijdse feedback.
Onderwijsvormen In het eerste semester wordt gewerkt in grote lesgroepen waarin hoofdzakelijk gedoceerd wordt, afgewisseld met leergesprek.
In het tweede semester vertrekken we vanuit probleemgestuurd onderwijs waarbij studenten, op eigen initiatief grondig gedocumenteerd, rond zelf gekozen thema's de inhoud van de bijéénkomsten in kleine groep sturen. De verwerking van de documentatie verloopt grotendeels in discussievorm en wordt geleid door de docent.
Evaluatievorm Schriftelijk examen
Periode: juni
Permanente evaluatie m.b.t. de lessen in kleine groepen, waarvoor in de tweede zittijd geen herkansing mogelijk.
OP-leden Agnes Biltris, Hubert Debunne
|
|