ORTHOPEDAGOGISCHE DOELGROEPEN II
 
Wordt gegeven in 2de jaar Orthopedagogie
3de jaar Orthopedagogie, eenjarig programma
Hoorcollege [A] 17.0
Werkcollege [B] 34.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 17.0
Totale studietijd [D] 153
Studiepunten [E] 6
Niveau  
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Peter WALLEGHEM
Referentie SGORTH02A00102
 
Trefwoorden
psychopathologie, psychiatrie, geestelijke gezondheidszorg, klinische psychologie

Doelstellingen
De gegradueerde in de orthopedagogie moet kennis hebben van alle orthopedagogische doelgroepen met een psychopathologische problematiek en de bijbehorende behandelingsplannen.
Dit opleidingsonderdeel geeft een dieper inzicht in de pathologie van het menselijk gedrag en het psychisch functioneren van de mens.
Dit opleidingsonderdeel geeft een algemeen theoretisch-klinisch referentiekader waarbinnen de diverse klinische doelgroepen worden gesitueerd.
Het opleidingsonderdeel sluit nauw aan met Medico-Sociale Inhouden en Orthopedagogische doelgroepen I uit het eerste jaar. Het opleidingsonderdeel is een rechtstreekse voorbereiding op de stage 2de en 3de jaar. Het opleidingsonderdeel vormt een cluster met Orthopedagogiek en Orthopedagogische handelen.

Leerinhoud
De leerstof is thematisch geordend
In dit opleidingsonderdeel komen de volgende stoornissen aan bod bij kinderen, jongeren en volwassenen: gedragsstoornissen, kindermishandeling, posttraumatische stressstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornis, psychotische toestanden, stemmingsstoornissen, angststoornissen, dwangverschijnselen en ocs, eet- en voedingsstoornissen.
Bij elke doelgroep komen aan bod:
- Theorie over het probleemgebied: omschrijving van het klinische beeld, diagnostische criteria; differentiaaldiagnose, epidemiologie, etiologie, pathogenese, behandelingsplannen en prognose.
- Mogelijke concrete verschijningsvormen van het probleem en de erop aansluitende aanpak.

Begincompetenties
Studenten hebben kennis van de basisprincipes van de psychofarmacologie.
Studenten hebben kennis van de hoofdstromingen in de klinische psychologie.

Eindcompetenties
Studenten:
-beschrijven met zin voor volledigheid de uitgediepte doelgroepen in eigen woorden
-definiëren inzichtelijk de gehanteerde wetenschappelijke vakterminologie
-bespreken correct de etiologie, de mogelijke behandelings- en begeleidingsplannen en de prognose van de uitgediepte doelgroepen.
-duiden correct de symptomatolgie van de uitgediepte doelgroepen in de klinische en/of orthopedagogische praktijk aan.

Leermaterialen
Tekstbundel

Studiekosten
Geraamde totaalprijs: 10.0 EUR
10 euro

Studiebegeleiding
Tijdens de lessen legt de docent voortdurend de link naar het komende examen. De uiterst belangrijke leerinhouden (hot topics) worden zeer duidelijk tijdens de lessen aangegeven. Gedurende de lessen worden eveneens voorbeelden van alle types examenvragen expliciet aan de studenten meegegeven. De docent werkt met een individueel spreekuur op afspraak. Iedere student kan zich individueel tot de docent wenden met vakspecifieke vragen. Aan het eind van het semester is een klassikaal moment voorzien waarop de ganse cursus wordt doorlopen en waarop er gelegenheid is om vragen te stellen.

Onderwijsvormen
Doceren met leergesprek
Oefeningensessies met uitvoerige bespreking van cases
Individuele taken
Begeleid zelfstandig leren

Evaluatievorm
De totale evaluatie berust op een individuele taak en een schriftelijk examen. De taak staat op twee punten en het examen staat op achttien punten. De taak wordt op een vastgestelde datum ingegeven en wordt inhoudelijk beoordeeld op volledigheid, duidelijkheid, inzicht. De taak kan niet meer opnieuw gemaakt worden voor de tweede zittijd. Het examen is schriftelijk en bestaat uit open vragen. Een deel van de vragen bestaat uit peiling naar reproductieve kennis. Een ander deel van de vragen bestaat uit peiling naar inzicht waarbij gevraagd wordt naar verbanden tussen verschillende delen van de cursus.
Periode: juni

OP-leden
Peter Walleghem
Kathy Perquy