Trefwoorden psychopathologie, psychiatrie, geestelijke gezondheidszorg, klinische psychologie
Doelstellingen De gegradueerde assistent in de psychologie heeft een grondige inzicht in de verschillende klinische doelgroepen ten einde zijn twee hoofdtaken -- psychologische diagnostiek en psychologische hulpverlening -- efficiënt te kunnen uitvoeren. Dit opleidingsonderdeel geeft een dieper inzicht in de pathologie van het menselijk gedrag en het psychisch functioneren van de mens. Dit opleidingsonderdeel geeft een algemeen theoretisch-klinisch referentiekader waarbinnen de diverse klinische doelgroepen worden gesitueerd. In het derde jaar wordt dit kader uitgediept en verbreed in het opleidingsondereel Pyschopathologie en psychotherapeutische interventietechnieken 2. Dit opleidingsonderdeel sluit nauw aan bij alle vakken van het klinische werkveld.
Leerinhoud De leerstof is thematisch geordend In dit opleidingsonderdeel komend de volgende stoornissen aan bod bij kinderen, jongeren en volwassenen: gedragsstoornissen, kindermishandeling, posttraumatische stressstoornis, borderline persoonlijkheidstoornis, psychotische toestanden, stemmingsstoornissen, angststoornissen, dwangverschijnselen en ocs, eet- en voedingsstoornissen. Bij elke doelgroep komen aan bod: - Theorie over het probleemgebied: omschrijving van het klinische beeld, diagnostische criteria, differentiaaldiagnose, epidemiologie, etiologie, pathogenese, behandelingsplannen en prognose. - Mogelijke concrete verschijningsvomren van het probleem en de erop aansluitende aanpak.
Begincompetenties Studenten hebben kennis van de basisprincipes van de psychofarmacologie (1TP: biologische basis van het gedrag) Studenten hebben een grondige kennis van de hoofdstromingen in de klinische psychologie (1TP: Mens en levensloop: psychologie)
Eindcompetenties Studenten schrijven met zin voor volledigheid het klinische beeld van de uitgediepte doelgroepen in eigen woorden. Studenten definiëren inzichtelijk de gehanteerde wetenschappelijke vakterminologie. Studenten duiden correct de symptomatologie van de uitgediepte doelgroepen in de klinische en/of orthopedagogische praktijk aan. Studenten bespreken correct de diagnostische criteria, differentiaaldiagnose, epidemiologie, etiologie, pathogenese, behandelingsplannen en de prognose van de uitgediepte doelgroepen.
Leermaterialen Tekstbundel en zelfstandig op te zoeken vakliteratuur aan de hand van verstrekte bibliografische referenties tijdens de colleges.
Studiekosten Tekstbundel: 10 euro Handboek: 17 euro
Studiebegeleiding monitoraat op afspraak klassikale begeleiding van de werkcolleges en oefeningensessies groepsbegeleiding zelfstandig leren
Onderwijsvormen Hoorcolleges met leergesprek aangevuld met audiovisuele middelen Werkcolleges en oefeningensessies 'klinische diagnostiek en psychotherapeutische behandelingsstrategieën' aan de hand van klinische casestudies Begeleid zelfstandig leren: literatuurstudie, boekbespreking, filmbespreking en uitgewerking casestudie gekoppeld aan ervaring in het werkveld (stage)
Evaluatievorm -schriftelijk examen met open vragen in december -evaluatie opdrachten in het kader van begeleid zelfstandig leren -permanente evaluatie op basis van de active participatie in de discussiegroepen
OP-leden Peter Walleghem
|
|