Trefwoorden water, drinkwater, regenwater, afvalwaterzuivering, hergebruik, waterbeheer
Doelstellingen Theoretische en praktische behandeling van alle aspecten uit het domein water in overeenstemming met de Europese Kaderrichtlijn Water.
Inzicht in integraal waterbeheer omvat de kennis van opvang en gebruik van regenwater, het aanwenden van infiltratietechnieken het winnen en bereiden van drinkwater, het beheersen van afvalwaterstromen, het aanwenden van de gepaste zuiveringsstrategieën en –technologieën, het kunnen interpreteren van lozingsvergunningen en –voorwaarden.
De student moet aan de hand van aangeleerde vuistregels en strategieën, gekoppeld aan formules uit het gebruikte handboek, in staat zijn een dimensionering uit te voeren en een waterzuiveringsontwerp te ontwikkelen (praktijkpakket dimensionering).
In de oefeningen leert men werken met IBA’s (individuele behandeling afvalwater) in de IBA-hal : opstart, opvolging, bijsturing en automatisatie.
In het begeleid zelfstandig leren worden praktijkinstallaties bezocht en besproken : drinkwaterproductiecentrum Kluizen (VWM), RWZI’s Aquafin (Gent Ossemeersen, Eke, Gavere, Oudenaarde), WZI’s (vleesbedrijf Cornby, Hot Cuisine…), KWZI’s (De Pinte-Zevergem) en IBA’s.
Leerinhoud Het medium water.
De Europese kaderrichtlijn water.
Winning en behandeling van drinkwater.
Opvang en gebruik van regenwater, infiltratietechnieken.
Parameters van waterverontreiniging.
Meettechnologieën : debieten, vuilvrachten.
Bronnen van waterverontreiniging : bevolking, industrie, landbouw, overige.
Afvalwaterzuiveringstechnologie :
- overzicht van de primaire zuiveringstechnieken: roosters, snijroosters, zeven, egaliseren, neutraliseren, bezinking, zandvang, vetvang en olieafscheiders, flotatie, coagulatie-flocculatie, precipitatie van zware metalen …
- overzicht van secundaire of biologische zuiveringstechnieken: actief slibsystemen, biofilters, biorotoren, ondergedompeld belucht vastbed
–SAF- systemen, plantensystemen, anaërobe zuiveringssystemen…
- tertiaire zuivering : nitrificatie, denitrificatie, fosforverwijdering, zandfiltratie.
- desinfectie, membraanprocessen (micro-, ultra-, nannofiltratie, omgekeerde osmose, electrodialyse, dialyse, ionenuitwisseling, membraanbioreactoren.
Metingen en strategieën (Vlarem II), juridisch kader Vlaams Gewest + documentatielijsten.
Begincompetenties Microbiële ecologie: microbiologische- en biologische grondbeginselen van de milieubiotechniek, in het bijzonder van de afvalwaterzuivering.
Fysico-chemische basisbegrippen nodig voor het dimensioneren van fysische-, chemische en fysico-chemische zuiveringstechnieken.
Eindcompetenties Wetenschappelijke competenties
In staat zijn om kritisch, creatief en wetenschappelijk te denken en te redeneren.
In staat zijn om algemeen wetenschappelijke inzichten toe te passen op wetenschappelijke problemen.
In staat zijn mondeling en/of schriftelijk efficiënt te communiceren en te rapporteren over wetenschappelijke en technische problemen.
Technische competenties
De student moet in staat zijn de juiste keuze te maken in de aan te wenden milieutechnieken binnen het kader van integraal waterbeheer.
Algemene competenties
De student moet, binnen het kader van integraal waterbeheer, ecologische en economische inzichten adequaat kunnen gebruiken en toepassen.
Specifieke competenties
Hij moet in staat zijn de gepaste waterzuiveringstechnologie te selecteren, te ontwerpen en te dimensioneren.
Leermaterialen Milieutechniek Deel 1 WATER : afvalwaterzuivering en integraalwaterbeheer.
Aanvullende nota’s : technologie afvalwaterzuivering, regenwateropvang en –gebruik, infiltratietechnieken, winning en behandeling van drinkwater. Brochures VMM.
Oefeningen : infrastructuur labo milieutechniek en labo microbiologie.
Studiekosten 10 euro
Studiebegeleiding Vraagstelling tijdens en na de lessen en oefeningen. Docent bereikbaar in het laboratorium milieutechniek en samenwerking met de ‘milieucluster water’ van het CTO.
Onderwijsvormen Geleide oefeningen : opstarten en opvolgen van waterzuiveringsinstallaties type IBA compactsystemen (groepswerk met individuele verwerking van resultaten).
Demonstraties, presentaties, bedrijfsbezoeken.
In BZL behandelt elke student een specifiek zuiveringsproces ten gronde.
Evaluatievorm Theorie : mondeling examen en schriftelijk oplossen van dimensioneringsvraagstukken via het open boek systeem.
Oefeningen en BZL : permanente evaluatie, gequoteerde verslagen.
Wegingscoëfficiënt
Theorie : 60 %
Oefeningen en BZL : 40 %
Mogelijkheid tot tweede zittijd voor zowel theorie, oefeningen als BZL.
OP-leden
|
|