Trefwoorden h360-vreemde-talenonderwijs, h-570-Engelse-taalkunde, h351-fonetiek/prosodie
Doelstellingen Het opleidingsonderdeel Engels : taal- en tekstvaardigheid 2 (ETT2) bouwt verder op Taal- en tekstvaardigheid 1 en oefent de vier vaardigheden. Het onderdeel schrijfvaardigheid heeft tot doel (vooral geschreven) teksten van meer dan gemiddelde moeilijkheidsgraad te leren begrijpen en analyseren naar inhoud en vorm, en zelf teksten te leren schrijven die aan die inhouds- en vormkenmerken voldoen. Het onderdeel ICT-vaardigheden beoogt het verwerven van een gevorderd niveau van tekstverwerking. Het onderdeel spreekvaardigheid wil de studenten vlotheid en een gepast register bijbrengen; het onderdeel fonetiek sluit daarbij aan en heeft tot doel bij te dragen tot een verbeterde uitspraak waarbij in het bijzonder op aspecten als assimilatie en intonatie wordt geoefend.
Leerinhoud PARTIM: SCHRIJFVAARDIGHEID (E2 + E5 + Eb)
In de schrijfcursus worden aan de hand van teksten en oefeningen o.m. volgende begrippen verduidelijkt: essentiële vs. redundante informatie, tekststructuur, cohesie, accuraatheid, bondigheid, duidelijkheid, gepaste stijl, copyright. De belangrijkste tekstsoorten die aan bod komen zijn die van het krantenartikel, het abstract en de notulen. Er gaat ook aandacht naar het gebruik van elektronische en andere hulpmiddelen bij het schrijven en naar relevante aspecten van tekstverwerking.
PARTIM: ICT-VAARDIGHEDEN
De noodzakelijke functies bij een professionele tekstverwerking met WORD.
PARTIM: SPREEKVAARDIGHEID (E2 + E5)
Tijdens de spreekoefeningen wordt op alle aspecten van het taalgebruik gelet (vlotheid, idioom, grammatica, uitspraak). De belangrijkste situaties die aan bod komen zijn: de vergadering, het telefoongesprek, de conversatie, de discussie over een controversieel thema (b.v. panelgesprek).
PARTIM: FONETIEK (E8)
Na een korte herhaling van de belangrijkste moeilijkheden i.v.m. de afzonderlijke spraakklanken (waarbij kennis van de IPA-symbolen wordt voorondersteld), wordt vooral aandacht besteed aan ‘connected speech’ (‘weak forms’, assimilatie, klemtoon, intonatie). Er gaat ook enige aandacht naar spelling.
Begincompetenties De eindcompetenties van Engels - Taal- en tekstvaardigheid 1.
Eindcompetenties De student kan:
- een geschreven of gesproken Engelse tekst begrijpen en duiden, ook als de moeilijkheidsgraad boven het gemiddelde ligt
- oordeelkundig (verklarende) woordenboeken hanteren
- het register, de tekstsoort en de pragmatische kenmerken van een Engelse tekst onderkennen
- goedgebouwde en correct geformuleerde Engelse teksten schrijven van beperkte omvang, in een aantal stijlen en in een professioneel afgewerkte vorm (b.v. met een correct gebruik van tekstverwerking)
- actief deelnemen aan een Engelse conversatie en de conversatie leiden, waarbij taalgebruik en uitspraak dicht aanleunen bij die van de "native speaker"
- reflecteren over het Engels taalgebruik.
Leermaterialen PARTIM: SCHRIJFVAARDIGHEID (E2 + E5 + Eb)
Er wordt gewerkt met hand-outs die in de les worden uitgedeeld.
PARTIM: ICT-VAARDIGHEDEN
Zelfstudiepakket, te verkrijgen bij de cursusdienst gedurende Ba1 (dit zelfstudiepakket wordt ook vermeld bij de andere vreemde taal)
PARTIM: SPREEKVAARDIGHEID (E2 + E5 )
Er wordt gewerkt met hand-outs die in de les worden uitgedeeld.
PARTIM: FONETIEK (E8)
Syllabus met oefeningen (te koop bij de cursusdienst). Voor veel van de oefeningen is een woordenboek nodig. Voor het gedeelte intonatie moeten de studenten één of twee audiocassettes meebrengen.
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 7.0 EUR FONETIEK: Syllabus: ongeveer 1,60 EUR; voeg daarbij de kost van twee audio-cassettes.
SPREEKVAARDIGHEID, SCHRIJFVAARDIGHEID: Handouts: inbegrepen in het forfait voor studiemateriaal.
ICT-VAARDIGHEDEN: zelfstudiepakket: 2 EUR
De aankoop van een uitspraakwoordenboek (ongeveer 25 EUR) wordt aanbevolen maar niet verplicht gesteld.
Studiebegeleiding Titularis en medewerkers hebben elk een wekelijks spreekuur. Bijkomende oefeningen zijn beschikbaar via de elektronische leeromgeving.
PARTIM: ICT-VAARDIGHEDEN: uitlegsessie vóór de herkansingstoets; interactief forum op DOKEOS.
Onderwijsvormen Werkcollege in groepen. PARTIM: ICT-VAARDIGHEDEN: zelfstudie.
Evaluatievorm PARTIM: SCHRIJFVAARDIGHEID (E2 + E5 + Eb)
Schrijfvaardigheid: één derde op basis van jaarwerk (permanente evaluatie), twee derde op basis van een schriftelijke proef .
PARTIM: ICT-VAARDIGHEDEN: permanente evaluatie (proef met mogelijkheid tot herkansing). Een onvoldoende geeft aanleiding tot -2 op de definitieve score van dit opleidingsonderdeel. Een voldoende heeft geen invloed.
PARTIM: SPREEKVAARDIGHEID (E2 + E5)
Mondelinge proef : conversatie over een keuzethema. Wordt samen met het mondelinge examen fonetica afgelegd.
PARTIM: FONETIEK (E8)
Schriftelijk en mondeling examen. Het schriftelijke gedeelte omvat transcriptie en spellingstests. Het mondelinge gedeelte wordt samen met spreekvaardigheid afgenomen, waarbij wordt gelet op uitspraak inclusief intonatie, en waarbij de student duiding moet kunnen geven bij het schriftelijk examen.
OP-leden
Joost BUYSSCHAERT (E8)
Lieve JOOKEN (E2)
Paul ROBBERECHT (E5)
Erik TACK (Eb)
|
|