Trefwoorden h220-middeleeuwse-geschiedenis, h230-moderne-geschiedenis-tot-1800, h240-hedendaagse-geschiedenis-ongeveer-1800-, h250-hedendaagse-geschiedenis-vanaf-1914, h270-sociale-en-economische-geschiedenis, h271-politieke-geschiedenis, h310-kunstgeschiedenis, h360-vreemde-talenonderwijs
Doelstellingen In het opleidingsonderdeel Engels: cultuurgeschiedenis van het taalgebied (ECG3) verwerft de student inzichten in de politieke, sociale en culturele geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Die inzichten zijn niet alleen van feitelijke aard maar bieden bovendien een belangrijk terminologisch referentiekader voor Engelse vertaaloefeningen, met name voor de situering en de vertaling van realia.
Leerinhoud PARTIM: VERENIGD KONINKRIJK
In het eerste gedeelte wordt een overzicht geboden van de Britse politieke, sociale, culturele en ideeëngeschiedenis vanaf Stonehenge tot het midden van de 20ste eeuw. De nadruk wordt gelegd op figuren, feiten en evoluties die van belang zijn om de hedendaagse toestanden en instellingen beter te begrijpen. Encyclopedische kennis dient met name als kader om een aantal jaarlijks variërende case-studies uit te diepen, b.v. de relatie tussen Engeland en Ierland van de Middeleeuwen tot de 19e eeuw, ideeën over vertaling in de Schotse Verlichting. Eigennamen, namen van instellingen en cultuurhistorische termen die vaak voorkomen in de media krijgen bijzondere aandacht met het oog op de problematiek van de vertaling van realia.
PARTIM: VERENIGDE STATEN
Enkele belangrijke momenten van de Amerikaanse geschiedenis, van het begin van de 18e eeuw tot aan de Amerikaanse Burgeroorlog (1861) worden besproken. Dit gaat met name over de Vrijheidsoorlog, de totstandkoming van de grondwet, de Amerikaanse ‘manifest destiny’ (de grote trek en continentale uitbreiding naar het westen), Noord en Zuid, de vorming van de Republikeinse en Democratische Partij, de slavenhandel, de verkiezing van de Amerikaanse president (met een case study rond Richard M. Nixon, en het Watergateschandaal), het Vietnam-trauma en een filmische illustratie van de oorlog (1964-1975) met “Dear America: letters home from Vietnam”, de bevoegdheden van het Amerikaanse Congres (Huis van Afgevaardigden en Senaat), het law-making process, de rechterlijke macht in de VS, en meer specifiek de rol van het Federale Hooggerechtshof (met een case study over Edward Earl Johnson en Karla Faye Tucker). Elke les begint ook met een korte bespreking van de Amerikaanse actualiteit.
Begincompetenties De gemiddelde algemene vorming die kan worden verwacht van een afgestudeerde secundair onderwijs; geen specifieke begincompetenties vereist.
Eindcompetenties De student:
- heeft kennis van belangrijke begrippen en realia uit de cultuurgeschiedenis van het taalgebied
- kan de actualiteit binnen het taalgebied benaderen vanuit historisch perspectief
- kan nadere informatie opzoeken over de cultuurgeschiedenis van het taalgebied gebruik makend van de geëigende bronnen.
Leermaterialen
PARTIM: VERENIGD KONINKRIJK
- Syllabus verkrijgbaar via de cursusdienst, aangevuld met aantekeningen. PowerPoint presentaties uit de les worden via de digitale leeromgeving beschikbaar gemaakt.
- De docent maakt tijdens de les gebruik van video- en audio-opnames.
- Handboek verkrijgbaar via de cursusdienst: McDowall, David, An Illustrated History of Britain. Longman: 1989 (2001).
PARTIM: VERENIGDE STATEN
- Aantekeningen en occasionele hand-outs.
- De docent maakt tijdens de les gebruik van slides, film- en audiomateriaal.
Studiekosten Geraamde totaalprijs: 17.37 EUR PARTIM: VERENIGD KONINKRIJK
Syllabus: 2 EUR
Handboek: 15,37 EUR
PARTIM: VERENIGDE STATEN
Hand-outs inbegrepen in het forfait voor studiemateriaal.
Studiebegeleiding PARTIM: VERENIGD KONINKRIJK
Spreekuren.
PARTIM: VERENIGDE STATEN
Spreekuren, na afspraak met de docent (0476/80.92.70).
Onderwijsvormen PARTIM: VERENIGD KONINKRIJK
Hoorcollege.
PARTIM: VERENIGDE STATEN
Hoorcollege, aangevuld met groepsdiscussies. Occasioneel ook begeleide zelfstudie (voornamelijk lectuur).
Evaluatievorm Schriftelijk examen. De schriftelijke proef peilt naar kennis (feiten, figuren) en algemeen inzicht in verbanden tussen maatschappelijke ontwikkelingen en historische periodes. Voor het gedeelte Verenigd Koninkrijk gebeurt er aanvullend een permanente evaluatie (1/5 van de punten) aan de hand van een door de student samengestelde reader over een Brits historisch thema.
OP-leden
Lieve JOOKEN (E2)
Björn SOENENS (Eus)
|
|