Trefwoorden Bijzondere kunstagogiek
Doelstellingen
Hoe omgaan met de veranderingen in de maatschappij en hun relevantie op onderwijzen in het onderwijzen van kunst. Begeleiden en denken over de mogelijkheden van de impact van creativiteitsontplooiing in de veranderde maatschappij.
Leerinhoud
De cursus bestaat uit twee delen die naast en door elkaar zullen lopen: een theoretisch en een praktisch deel. Soms zullen ook de terreinen van andere vakken worden betreden zoals communicatievaardigheden, vakdidactiek en kunstmethodiek.
Theoretisch kader:
Dit omvat aanwijzingen overhoe mensen in casu leerlingen worden beïnvloed en kunnen worden begeleid bij veranderingen door en met de kunsten. Het gaat hier over veranderingen die zich voordoen in het kader van het levenslang leren, noden en verwachtingen in het kader van het vakgebied van het kunstonderwijs of het onderwijzen van muzische vorming, kunst hanteren als uitingsvorm, kunst en creativiteit als object van het onderwijzen, m.a.w. de veranderingen in het eigen gedrag t.o.v. de anderen. Hoe kunst in al zijn facetten hanteren om deze verandering te bereiken? Kunst als een dialoog tussen leerkracht en leerling.
Praktisch kader:
Aansluiten bij communicatievaardigheden, sociale en gespreksvaardigheden die in de methodiek en algemene agogiek ter sprake komen.
Een praktische opdracht vanuit het eigen kunstgebied: vrije kunsten, toegepaste kunsten, multimedia en/of mixed media, performance en driedimensionale kunsten.
Begincompetenties De cursus "Grondbeginselen van de kunstagogiek" gevolgd hebben.
Eindcompetenties Meer inzicht in de wereld van de kunsten en de wereld van educatie in en met de kunsten
Leermaterialen
Vakliteratuur, videomateriaal en de persoonlijke ervaringen met het begeleiden van kinderen in verband met creativiteit en fantasie zullen de basis vormen van deze cursus.
Studiekosten Bezoek aan kunsteducatieve organisaties
Eventueel aankopen van aanvullende literatuur
Studiebegeleiding individuele vragen kunnen worden beantwoord o.a. via mail
Onderwijsvormen
Hoorcolleges, groepsdiscussies, gastsprekers en bezoek aan kunsteducatieve instellingen
Evaluatievorm
1. Permanente evaluatie naar aanleiding van de dialoog met de student.
2. Een opdracht die het theoretische kader met het praktische verbindt zal als basis dienen voor het mondeling examen.
Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Examenmogelijkheid in de 1ste en de 2de examenperiode.
OP-leden
|
|