Trefwoorden Aanverwant atelier grafiek 2
Doelstellingen De aanverwante Grafiek Multipel en Editie 2.2. is een vervolg op Grafiek Multipel en Editie 2.1.
Naast het etsen en houtsnijde, wordt de student nu tevens de mogelijkheid geboden om het zeefdrukprocédé te introduceren in het werkproces.
Verder wordt in dit deel wordt vooral aandacht besteed aan de conceptueel/inhoudelijke mogelijkheden voor het maken van werk die door het serieel werken en het maken van oplages ontstaat.
De student moet in dit verband eigen kleine beeldprojecten opzetten waarin deze specificiteiten (herhaling / reproductie / representatie / duplicaat /…) bewust worden geïntroduceerd als beeldende strategieën voor het ontwikkelen van eigen werk.
Dit kan op verschillende niveaus en kan allerlei vormen aannemen, al dan niet betrokken op het werk uit het hoofdtraject.
Leerinhoud - Introductie en uitdieping in de belangrijkste basisfacetten van het zeefdrukken, toegesneden op het beeldproject (de beeldprojecten) van de student (lineair).
- Uitdieping van de mogelijkheden van het etsen en houtsnijden, specifiek toegesneden op het door de student aangevatte beeldproject (of projecten) (thematisch).
- Documenteren / uitzoeken materiaal in functie van het beeldproject (of beeldprojecten) (lineair).
- Individuele analyses/besprekingen van de conceptueel/inhoudelijke elementen in het beeldproject die specifiek zijn betrokken op het gebruik van reproductiemedia (thematisch).
- Duiding van de specificiteiten en de artisitieke implicaties van het etsen, houtsnijden en zeefdrukken dmv besprekingen van grafiekcollecties, met speciale aandacht voor serialiteit als strategie van werken (lineair).
- Begeleiding van het ontwikkelen van eigen beeldproject (lineair en thematisch).
Begincompetenties Zie eindcompetenties Grafiek Multipel en Editie 2.1.
Eindcompetenties Kerncompetentie 1
Inzicht in de specifieke problematieken en mogelijkheden die het werken met reproductiemedia (serieel werken en werken in oplage) met zich meebrengt
a) in staat zijn het serieel of in oplage werken om te buigen tot een doelgerichte strategie toegesneden op het eigen beeldproject (of de beeldprojecten).
b) in staat zijn in bovenstaand verband het beeldproject te duiden, keuzes kunnen verantwoorden en het werkproces kunnen situeren o.a. aan de hand van de verzamelde documentatie.
Algemene competentie 1
Inzicht in de principes van het drukken
a) zelfstandig de geïnitieerde reproductieprocédés kunnen inzetten voor de productie van het beeldproject
b) technische keuzes kunnen duiden en verantwoorden in het juiste technische jargon
Leermaterialen Alle werkmaterialen zijn voorradig in het atelier (inkten, machines, proefpapier, zink, hout, bijtels, gutsen, …).
Ook in didactisch materiaal wordt ruimschoots voorzien (kleine bibliotheek met gespecialiseerde publicaties, DVD’s omtrent de digitale reproductieprocédés, DVD-theek met documentaires, films, ... ).
De digitale presentaties (PowerPoint, Flashprojectors, sites, ...) zijn raadpleegbaar via Dokeos (https://dokeos.hogent.be/).
Studiekosten Aankoop van dragers waarop de student wenst te drukken (hoofdzakelijk papier) en aankoop van grote formaten zink en specifieke houtsoorten.
Gemiddeld 150 €
Studiebegeleiding
Onderwijsvormen Atelier, hoorcolleges, begeleid zelfstandig werken/leren.
Evaluatievorm a) Evaluatie onder een systeem van permanente evaluatie
b) De evaluatie wordt in de eerste examenperiode ingericht (= geen 2e zittijd)
c) Omschrijving
- Het artistieke proces is onderworpen aan permanente evaluatie.
- Het toegekend cijfer telt voor 1/3 van het eindcijfer.
- In de examenperiode is er een eindevaluatie door een jury.
- Het cijfer telt voor 2/3 van het eindcijfer.
Algemeen
-Verplichte deelname aan alle onderwijs- en studieactiviteiten.
-Werkstukken moeten op de vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd.
-Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
OP-leden
|
|