FICTIE 1.1. BASIS VAN DE FICTIEFILM
 
Wordt gegeven in 1st jaar Bachelor in de audiovisuele kunsten - afstudeerrichting: film
Hoorcollege [A] 30.0
Werkcollege [B] 10.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 35.0
Totale studietijd [D] 175.0
Studiepunten [E] 6
Niveau inleidend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis Danny DEPREZ
Referentie ABAKUF01A00001
 
Trefwoorden
Fictie 1.1. Basis van de fictiefilm

Doelstellingen
De student verwerft inzicht in de basis van de fictiefilm via een theoretisch analytische benadering en praktische uitvoering.
De student past de verworven inzichten in de basisprincipes van de fictiefilm toe via een aantal opgelegde thema's.
Hij/Zij ontwikkelt voldoende technische kennis om de nodige apparatuur te bedienen.

Leerinhoud
Basis van de fictiefilm.
        Schrijven voor film.
        Realisatie van een eerste film.
        Toegepaste technologie.
Op basis van een opgelegde thematiek zal de student, onder begeleiding, een scenario schrijven dat alvorens gedraaid, getoetst wordt aan de uitvoerbaarheid. De nadruk ligt op de creativiteit waarmee de student de thematiek behandelt en de wijze waarop hij/zij het gegeven in beeld brengt. Wat voor de camera gebeurt, is daarbij belangrijker dan wat met de camera gebeurt. Op die manier wordt geprobeerd de student inzichten te laten verwerven in de mechanismen van de vertelling en van de beeldvorming eerder dan de techniciteit van het medium voorop te stellen.
De individuele oefeningen worden uitgevoerd in groep. De planning, opname, afwerking gebeuren onder begeleiding. De uitvoering gebeurt op video met beperkte techniciteit.
De student krijgt voldoende technisch onderricht om de nodige apparatuur te bedienen en de verschillende stappen in het technische proces te begrijpen.

Begincompetenties
De in de artistieke toelatingsproef vastgelegde normen behalen inzake motivatie, creatief denken, analytische kijk op het medium, visueel inzicht, maatschappelijke en culturele kennis, taalvaardigheid en communicatievaardigheden. De bereidheid tot leren.

Eindcompetenties
De student heeft op een persoonlijke manier een inzicht verworven in de inhoudelijke, technische en vormelijke voorwaarden gesteld in de doelstellingen, dat zich via de opgelegde opdrachten manifesteert in een individueel werkstuk.
Hij/Zij kan de welomschreven opdrachten tot een goed einde brengen en geeft blijk een eigen vorm- en beeldtaal na te streven. Hij/Zij toont de wil om de opdrachten inhoudelijk op een persoonlijke manier te interpreteren en is voldoende taalvaardig om de ideeën gestructeerd uit te schrijven. Hij/Zij demonstreert de basiskennis en kunde i.v.m. het gebruik van de technische middelen en systemen eigen aan het medium film/video, overziet de verschillende aspecten van het productieproces en kan een kritisch gesprek aan rond proces en resultaat. Hij/Zij is in staat de deadlines te respecteren.

Leermaterialen


Studiekosten
De basiskost beperkt zich tot het aanschaffen van videotapes en verbruiksgoederen tot 25 €.
De bijkomende kosten zijn afhankelijk van de aard en het thema van de film.
De filmmaker zal ook instaan voor: vervoer en catering van de cast en de crew, voor de huur van de eventuele locatie, enz…

Studiebegeleiding
Praktische begeleiding bij de totale productie.
Vooruitgangsgesprekken in het atelier.
Departementale individuele studiebegeleiding.

Onderwijsvormen
Theoretische uiteenzettingen, oefeningen in groep en individueel uit te voeren opdrachten binnen en buiten de school.

Evaluatievorm
Permanente evaluatie (50%) en beoordeling van de opdrachten (50%).
Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.

OP-leden