DOCUMENTAIRE 1.1. BASIS VAN DE DOCUMENTAIRE
 
Wordt gegeven in 1st jaar Bachelor in de audiovisuele kunsten - afstudeerrichting: film
Hoorcollege [A] 30.0
Werkcollege [B] 10.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 45.0
Totale studietijd [D] 180.0
Studiepunten [E] 6
Niveau inleidend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis José DE WILDE
Referentie ABAKUF01A00002
 
Trefwoorden
Documentaire 1.1. basis van de documentaire

Doelstellingen
De student verwerft inzicht in de basis van de documentaire film via een theoretisch analytische benadering en praktische uitvoering.
Hij/zij ontwikkelt de inzichten voor een artistiek-creatief en technisch-praktisch proces dat in het medium film-video aanwezig is.
De student past de verworven inzichten in de basisprincipes van de documentaire film toe via een aantal opgelegde thema's.
Hij/Zij ontwikkelt voldoende technische kennis om de nodige apparatuur te bedienen.

Leerinhoud
Basis van de documentaire.
        Research & preproductie.
        Opname en montage.
        Toegepaste technologie.
Het aanleren van de documentaire benadering via een opgelegd thema. Na een onderzoek van het gegeven worden een scenario en een opnameplan uitgewerkt. In deze oefening is het ook de bedoeling te leren omgaan met het materiaal zoals daar zijn: camera, klank, licht en montage.
Voorbereiding, opname en montage gebeuren onder begeleiding. De praktische uitvoering van de opname gebeurt in ploegen met een beurtsysteem, waarin alle filmdisciplines doorlopen worden.

Begincompetenties
De in de artistieke toelatingsproef vastgelegde normen behalen inzake motivatie, creatief denken, analytische kijk op het medium, visueel inzicht, maatschappelijke en culturele kennis, taalvaardigheid en communicatievaardigheden. De bereidheid tot leren.

Eindcompetenties
De student heeft op een persoonlijke manier een inzicht verworven in de inhoudelijke, technische en vormelijke voorwaarden gesteld in de doelstellingen, dat zich via de opgelegde opdrachten manifesteert in een individueel werkstuk.
Hij/Zij kan de welomschreven opdrachten tot een goed einde brengen en geeft blijk een eigen vorm-en beeldtaal na te streven. Hij/Zij demonstreert de basiskennis en kunde i.v.m. het gebruik van de technische middelen en systemen eigen aan het medium film/video, overziet de verschillende aspecten van het productieproces en kan een kritisch gesprek aan rond proces en resultaat. Hij/Zij is in staat de deadlines te respecteren.

Leermaterialen


Studiekosten
De basiskost beperkt zich tot de onkosten voor videotapes, pellicule, ontwikkeling en andere verbruiksgoederen 75€.
De bijkomende kosten zijn afhankelijk van de aard en het thema van de film.
De filmmaker zal ook instaan voor: vervoer en catering van de cast en de crew, voor de huur van de eventuele locatie, enz…
De aankoop van een externe harde schijf wordt aangeraden om het eigen beeldmateriaal beter te beheren en beschermen. Deze investering (v.a. € 250 )kan eveneens gebruikt worden bij de andere opleidingsonderdelen en tijdens de verdere opleiding.

Studiebegeleiding
Praktische begeleiding bij de totale productie.
Vooruitgangsgesprekken in het atelier.
Departementale individuele studiebegeleiding.

Onderwijsvormen
Theoretische uiteenzettingen, oefeningen in groep en individueel uit te voeren opdrachten binnen en buiten de school.

Evaluatievorm
Permanente evaluatie (50%) en beoordeling van de opdrachten (50%).
Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.

OP-leden