EINDWERK DOCUMENTAIRE 1.2
 
Wordt gegeven in 1st jaar Bachelor in de audiovisuele kunsten - afstudeerrichting: film
Hoorcollege [A] 25.0
Werkcollege [B] 10.0
Begel. zelfst./extern werk [C] 35.0
Totale studietijd [D] 170.0
Studiepunten [E] 6
Niveau inleidend
Creditcontract? toelating nodig
Examencontract?
Onderwijstaal Nederlands
Titularis José DE WILDE
Referentie ABAKUF01A00006
 
Trefwoorden
Eindwerken documentaire 1.2.

Doelstellingen
De student realiseert een eindwerk documentaire. Deze film getuigt van voldoende kennis van de verworven inzichten en toont een persoonlijk engagement t.o.v. het medium.
Hij/zij ontwikkelt voldoende technische kennis om de nodige apparatuur te bedienen.

Leerinhoud
De student zal geconfronteerd worden met de vluchtigheid van de realiteit. Op basis van een opgelegd onderwerp wordt, na een uitgebreid onderzoek van het gegeven, onder begeleiding een strategie bepaald om het onderwerp op een analytisch-filmische wijze te benaderen. Daarbij wordt rekening gehouden met de documentaire vertelstructuur Wie-Wat-Waar.
Het scenario op basis van een uitgebreide omschrijving en situering van de handeling resulteert in een gedetailleerde beeldbeschrijving.
Op basis van dit voorbereidend dossier wordt een individuele korte documentaire gedraaid in ploegverband en afgewerkt. Het project wordt inhoudelijk, technisch en organisatorisch opgevolgd tijdens het volledige productieproces.

Begincompetenties
Voldoen aan de inhoudelijke en technische voorwaarden om de opdrachten in dit opleidingsonderdeel te realiseren: elementaire kennis van de technologie film/video, elementaire kennis van de documentaire benadering en een notie van het documentair scenario.

Eindcompetenties
De student zal een persoonlijk eindwerk documentaire presenteren dat getuigt van een begin van een eigen visie op zijn/haar onderwerp en een aanzet tot ontwikkeling van een eigen stijl. De student kan omgaan met open opdrachten, geeft blijk een eigen vorm- en beeldtaal na te streven en toont een begin tot autonoom-creatief onderzoeken, procesmatig denken en reflectief denken over beeld, vorm en inhoud. Hij/zij demonstreert basiskennis en kunde i.v.m. het gebruik van de technische middelen, kan zijn/haar eigen werk plannen, vertoont de nodige discipline waardoor hij/zij regelmatig werkt en kan deadlines respecteren.
Hij/zij kan zich manifesteren in een leidende rol en zich inpassen in een uitvoerende rol.
Hij/zij toont in staat te zijn het eigen werk op adequate wijze te presenteren en toe te lichten en heeft de juiste motivatie aan de dag gelegd t.o.v. het vakgebied.

Leermaterialen


Studiekosten
De basiskost beperkt zich tot het aanschaffen van videotapes en verbruiksgoederen 25€.
De bijkomende kosten zijn afhankelijk van de aard en het thema van de film.
De filmmaker zal ook instaan voor: vervoer en catering van de cast en de crew, voor de huur van de eventuele locatie, enz…

Studiebegeleiding
Praktische begeleiding bij de totale productie.
Vooruitgangsgesprekken in het atelier.
Departementale individuele studiebegeleiding.

Onderwijsvormen
Theoretische uiteenzettingen, oefeningen in groep en individueel uit te voeren opdrachten binnen en buiten de school.

Evaluatievorm
Permanente evaluatie 50%.
Jurering van de opdracht(en) 50%.
Algemeen:
- Verplichte deelname aan de onderwijs- en studieactiviteiten.
- Werkstukken moeten op vastgestelde data worden ingediend of gepresenteerd. Bij wettige afwezigheid van de student moeten de werkstukken door iemand anders worden ingediend.
- Evaluatie tijdens de 1ste examenperiode, geen 2de zittijd.

OP-leden